Soluții pentru eliminarea petelor vechi de pe covor

Eliminarea petelor vechi de pe covor poate fi o provocare, dar cu metodele și produsele potrivite, este posibil să le readuceți la starea lor inițială.

Iată câțiva pași pe care îi puteți urma:

 Identificați tipul de pată:

Primul pas este să identificați tipul de pată cu care aveți de-a face. Acest lucru vă va ajuta să alegeți cea mai eficientă metodă de curățare.

Pete uleioase sau grase: grăsime alimentară, uleiuri, loțiuni

Pete pe bază de apă: cafea, ceai, suc, vin, sânge

Pete de animale de companie: urină, vărsături

Pete de cerneală: pix, marker, tuș

Testați soluția de curățare:

Înainte de a aplica orice soluție de curățare pe pată, testați-o mai întâi într-o zonă discretă a covorului pentru a vă asigura că nu îl decolorează sau nu îl deteriorează.

 Pretratați pata:

Pentru a îndepărta cât mai mult din pată, pretratați zona cu o soluție de curățare adecvată tipului de pată. Puteți folosi:

Soluție de detergent de vase: Amestecați o linguriță de detergent de vase cu o cană de apă caldă.

Oțet alb: Amestecați părți egale de oțet alb și apă.

Bicarbonat de sodiu: Presărați bicarbonat de sodiu peste pată și lăsați-l să acționeze timp de 30 de minute, apoi aspirați-l.

Amoniac: Amestecați o lingură de amoniac cu o cană de apă caldă. (Atenție: Nu folosiți amoniacul pe covoare din lână sau mătase.)

Curățați pata:

Utilizați o cârpă curată și albă pentru a șterge pata cu soluția de curățare pretratată. Nu frecați, ci tamponați ușor pentru a nu întinde pata.

 Clătiți zona:

Odată ce pata a fost îndepărtată, clătiți zona cu apă curată pentru a îndepărta orice reziduuri de detergent sau soluție de curățare.

Uscați covorul:

Lăsați covorul să se usuce complet la aer sau folosiți un uscător de păr la setare rece.

Sfaturi suplimentare:

Dacă pata este veche sau persistentă, este posibil să fie necesar să repetați pașii de mai sus de mai multe ori. Puteți folosi și un produs de curățare a covoarelor comercial disponibil, urmând instrucțiunile de pe etichetă. Dacă pata este foarte mare sau dificil de îndepărtat, este recomandat să apelați la un profesionist în curățarea covoarelor.

Atenție:

Evitați folosirea produselor de curățare dure sau a solvenților, deoarece pot deteriora covorul. Nu folosiți niciodată înălbitor pe covoare, deoarece acesta le poate decolora. Testați întotdeauna soluția de curățare pe o zonă discretă a covorului înainte de a o aplica pe pată.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole