Sistemele de racire si incalzire consuma mai multa energie decat orice alt sistem din casa. In plus, aparatele de aer conditionat polueaza atmosfera cu emisii uriase de dioxid de carbon si dioxid de sulf. Un sistem inteligent de racire economiseste bani, energie si imbunatateste semnificativ calitatea vietii. Schema care arata pierderile si absorbtiile de caldura suferite de o constructie in timpul iernii respectiv verii.
1. Blocarea caldurii
Cele mai eficiente tehnici sunt:
- o izolatie foarte buna, esentiala si pentru mentinerea caldurii pe durata iernii
- respingerea caldurii, pentru care culoarea peretilor exteriori are un rol crucial – culorile inchise absorb 70-90% din caldura solara, o parte din aceasta fiind transferata si in interior, asadar se recomanda suprafetele deschise la culoare; ca protectie suplimentara, pot fi montate bariere radiante – membrane cu folii de aluminiu care au proprietatea de a respinge caldura
- umbrirea, cea mai simpla si eficienta maniera de a reduce costurile generate de racirea locuintei; dintre tehnicile de umbrire enumeram peisagistica: plantarea strategica a pomilor pe fatadele sudice si vestice – cu precadere foioase, care desfrunzesc complet iarna, permitand energiei solare sa intre in casa. Vita de vie este si ea eficienta, fiindca se extinde rapid si poate fi plantata in ghivece, atunci cand nu aveti la dispozitie pamant natural. Arbustii protejeaza eficient zonele inferioare ale casei si actioneaza si iarna, ca bariera impotriva aerului rece.
- draperiile si rulourile pentru ferestre sunt eficiente atunci cand sunt in culori deschise, ce reflecta razele solare. Cu cat sunt pozitionate mai aproape de perete, cu atat sunt mai eficiente.
2. Reducerea caldurii din interior
Aerul cald va migra spre exterior daca deschideti geamurile din partea superioara a casei. Ventilarea podului/ mansardei reduce semnificativ caldura acumulata prin acoperis, care altfel ar ajunge in restul casei.
Ventilatoarele de plafon sunt o alta solutie eficienta, deoarece consuma de 10 ori mai putin decat aparatele de aer conditionat si nu pompeaza aer rece, ci il ventileaza pe cel existent, protejand astfel sanatatea.
3. Reducerea surselor de caldura
Caldura generata in interiorul casei majoreaza costurile generate de racire. Aceasta poate fi redusa in urmatoarele moduri:
- inchiderea becurilor incandescente atunci cand iesiti din camera– doar 5% din energia consumata de un bec incandescent devine lumina, restul de 95% devine caldura. Alegeti surse de iluminat pe baza de LED, care genereaza cu 90% mai putina caldura si consuma cu 70% mai putina energie
- evitati plasarea surselor de caldura (TV, surse de iluminat) in apropierea termostatului pentru aerul conditionat
- reduceti sursele de umiditate, pentru a reduce si condensul dispozitivului de aer conditionat
- optati pentru o hrana mai simpla, pentru a evita folosirea indelungata a aragazului si cuptorului