Spatii verzi amenajate in balcon

Lipsa unei curti nu impiedica pe nimeni sa isi planteze propria gradina. Ea poate fi amenajata in orice spatiu, iar balconul nu face exceptie. Ba chiar, aceste spatii verzi amenajate in balcon pot fi la fel de frumoase si luxuriante ca oricare altele crescute in curte. Inainte insa de a va apuca de treaba, luati in calcul cateva aspecte importante care sa va asigure ca spatiile verzi vor rezista mult timp si in conditii optime.

Deschide Galeria

Conditiile meteo

Pentru a fi siguri ca puteti sa amenajati o mini gradina in balcon, luati in considerare conditiile climatice ale spatiului exterior. Cata lumina vor primi plantele si cate ore pe zi? Balconul este adapostit de vant puternic? Exista umbra in permanenta? Lumina soarelui bate direct in balcon in timpul dupa amiezii? Raspunsurile la aceste intrebari va vor ajuta sa selectati plantele potrivite microclimatului din balcon.

Tipuri de plante

In alegerea plantelor, va trebui sa tineti cont ca exista tipuri de plante care vor rezista pe durata unui an sau care vor intra intr-o perioada de latenta pe parcursul sezonului rece. Indicat este sa aveti o selectie din fiecare tip. Astfel va puteti bucura de mult verde si arome deosebite pe parcursul verii de la busuioc si lavanda pana la plantele care va vor inveseli chiar si pe timpul iernii geroase, cu conditia sa le adapostiti de frigul naprasnic.

Selectia ghivecelor si a solului

In afara de aspectul estetic al ghivecelor, este important sa va ganditi si la cat de practice sunt. Ghivecele din materiale poroase ca teracota sunt cele mai indicate pentru ca asigura un drenaj bun al apei. Pentru cele din plastic verificati daca au gauri prin care apa poate sa se scurga, prevenind astfel putrezirea radacinii plantei. Cateva farfurii din plastic sunt de asemenea recomandate pentru a evita o mica inundatie in balcon dupa ce udati florile. Experimentati cu stilurile deosebite si culorile lucioase sau mate ale suporturilor supradimensionate. Efectul estetic va fi garantat.

Alegeti sol specific pentru cresterea plantelor care se gaseste de obicei in florarii si in magazinele de specialitate.

Piese de mobilier

Daca spatiul din balcon va permite puteti sa adaugati si cateva piese de mobilier. Cele mai des intalnite sunt o masuta si cateva scaune. Diminetile de vara pot fi cu adevarat speciale luand micul dejun pe balcon inconjurata de mireasma plantelor. La fel de bine se vor putea integra si o etajera ca suport pentru plante sau chiar un intreg placaj fixat in perete care sa sustina o mini-gradina verticala. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole