Stiluri predilecte in designul romanesc

E greu sa-ti definesti propriul stil de amenajare si mai greu este sa-l alegi in prima faza. Multitudinea de stiluri existente, traditional, romantic, shabby chic, scandinav sau mediteranean, toate vin cu specificul lor, insa nu toate pot fi pe gustul nostru. Exista insa elemente pe care le putem extrage si folosi cu succes in propriile amenajari.

Deschide Galeria

In tara noastra, stilurile de design au patruns mai greu si multe din ele nu pot fi integrate din diverse motive, principalele fiind tipologia caselor si cea a apartamentelor. Fiind de multe ori mici si inghesuite, locuintele romanesti lasa putin loc experimentelor cu stiluri. Cu toate acestea, Alia de la Val Decor crede ca, pe baza experientei ei de pana acum, in Romania predomina 3 stiluri: contemporan, eclectic si vintage, insa rareori intr-o forma pura, de cele mai multe ori regasindu-se doar influente, in special pentru cel vintage.

Stilul contemporan, uneori cu tendinte minimaliste este abordarea cea mai sigura atunci cand vorbim de amenajarile din casele romanilor. Acest stil este unul potrivit spatiilor mici, caci prin trasaturile sale amplifica senzatia de spatialitate, punand accentul pe ideea de open space. Culorile predominate sunt cele neutre si cele inspirate din natura. De asemenea, vom regasi deseori duo-ul alb-negru, dar si pete de culori indraznete. Decoratiunile si accesoriile nu sunt excesiv utilizate, insa sunt bine puse in valoare. Predomina liniile curate, curbate si suprafetele fara detalii complicate. Corpurile de iluminat contin finisaje metalice, deseori fiind ele insele niste forme de arta de sine statatoare. Motivele geometrice se regasesc deseori in stilul modern prin imprimeuri si modele fie in structura tapetului, cea a covorului sau a pernelor decorative.

Pe de alta parte, stilul eclectic vine ca un sprijin pentru cei care isi doresc mai mult decat linii simple si neutralitate. Eclectic inseamna, intr-un termen general, o combinatie de trasaturi, mai exact de elemente apartinand anumitor stiluri fara o legatura aparenta intre ele, dar care aduse impreuna reusesc sa comunice, sa creeze o armonie la nivelul amenajarii. In linii mari, un decor eclectic reflecta din plin personalitatea celui care locuieste in respectiva casa. Nimic nu pare sa faca sens, dar in acelasi timp, prin alaturare si combinare lucrurile capata un inteles aparte.

Alia face o descriere destul de plastica: stilul eclectic este cel care iti permite sa combini lucruri diferite si sa le aduci la un loc, sa incropesti o parte de aici, o parte de dincolo, din fiecare cate putin. E ca istoria noastra, daca vrei. O varietate de influente din cele mai diverse care au dus la ceea ce suntem azi.

Vintage vine mai mult sub forma influentelor si mai putin in varianta sa pura. Iata cateva dintre marcile acestui stil: obiectele vechi sau mobilierul cu aspect invechit (le puteti gasi in anticariate) care emana un aer nostalgic, romantic, pastelurile, finisajele antichizate, care amintesc de perioada anilor 1940-1950, incaperile rafinate dar confortabile, tapiteria cu modele florale, dantela, portelanurile, cartile vechi. Toate acestea sunt doar cateva din elementele care pot fi preluate si integrate intr-o amenajare cu accente vintage.

Ina Leonte, arhitect co-fondator ZEST Collective si asistent la Departamentul de Bazele Proiectarii al Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” din Bucuresti crede ca: pentru ca a trecut perioada –ismelor (modernism, functionalism etc.) si astazi facem un design contemporan care nu se aliniaza unui manifest sau nu are un singur ghid de buna practica, este greu de spus ca interioarele romanesti se branseaza la vreun stil. Imaginea interioarelor nordice sau vintage sunt mai mult niste influente care genereaza compozitii asemenea, folosind obiecte de mobilier asemenea, in compozitii asemenea. Un stil are in spate o ideologie care merge mai departe de cat de bine arata la sfarsit, acesta fiind de fapt si criteriul cel mai important in multe din amenajarile de cafenele/baruri/apartamente pe care le-am vazut in ultima vreme. 

Bineinteles ca celelalte stiluri nu se exclud, dar ele se regasesc in amenajari mai mult sau mai putin, in functie de preferintele fiecaruia din noi.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole