Amenajarea eleganta si functionala a unei locuinte de 38 de metri patrati, semnata de designerul Andreea Stefan, ne arata ca spatiile care au cea mai mare nevoie de expertiza si sfaturile unui designer poate sunt chiar apartamentele mici, unde fiecare milimetru conteaza enorm.
Din perspectiva designerului, o adevarata provocare este gasirea unor solutii optime pentru spatiile mici, care sa poata garanta un rezultat functional, estetic si confortabil si in care clientii sa se simta “acasa”.
“Locuitul intr-un spatiu mic, oricat de comun ar fi in orasele din ce în ce mai aglomerate, continua sa vina cu multe provocari atunci cand vorbim de amenajare. Pentru ca nevoile noastre sunt aceleasi, indiferent daca locuim intr-un studio de 35 mp sau intr-un apartament foarte spatios. Avem nevoie de spatii de depozitare, de un loc de luat masa pe care sa si lucram ocazional, de o zona de living in care sa ne relaxam seara si lista poate sa continue.”
Apartamentul de dimensiuni reduse este situat intr-un complex rezidential nou din zona Nerva Traian, Bucuresti. Intrarea se face direct in zona de tip open space, compusa dintr-o bucatarie minimala, living si mobilier aferent unui hol de intrare.
Culorile deschise, ce reflecta lumina, contrastate de pete de culoare puternica si texturile folosite adauga personalitate locuintei, evitand monotonia unui alb general. “Texturile diferitelor materiale si culorile lor, mai exact sticla, metal, lemn, vopsea, combinate cu tesaturi catifelate si placute la atingere, toate ne mentin interesul, ne capteaza privirea si atentia. ”
Unul din trucurile aplicate cu succes in aceasta amenajare este legat de folosirea intregii inaltimi a peretilor. Astfel, obtinem mai mult spatiu de depozitare concomitent cu o iluzie optica de spatiu mai generos.
Corpurile suspendate de la bucatarie, masca pentru centrala termica, dulapul de la intrare, toate au fost proiectate si executate cu atentie, profitand de intreaga inaltime disponibila. In cadrul proiectului s-a optat pentru calorifere inalte si inguste ceea ce creeaza mai mult spatiu disponibil pentru mobilare.
Zona de intrare dispune de un dressing spatios compus din cuier, bancuta si pantofar. Aici si pe peretele din spatele canapelei a fost montat acelasi model de tapet; tinand cont de spatiul redus, aceasta alegere asigura o coerenta vizuala atat de necesara locuintelor mici. Culorile din tapet le regasim si la scaunele de bucatarie, in armonie cu intreaga amenajare.
Canapeaua extensibila, din catifea albastru roial reprezinta pata de culoare din zona de zi. Accentul industrial creat de panoul din sticla cu rama metalica neagra contribuie la conturarea personalitatii spatiului. In acelasi timp, panoul, executat de Slender Tree, protejeaza canapeaua de zona de gatit. Frigiderul nu a incaput in linia de mobilier a bucatariei asa ca designerul a optat pentru unul individual, cu aspect retro intr-o nuanta calda de capuccino.
Dormitorul a fost tratat ca un spatiu luminos, alb; pata de culoare predominanata fiind tabloul de deasupra tabliei patului. In acest caz, noptiera incastrata asigura mai mult spatiu de depozitare decat una de tip masuta.
Daca doresti sa colaborezi cu Andreea o poti contacta aici
Designer: Andreea Stefan
Foto: Bogdan Zop