Studiu VELUX România: Cum poate lumina naturală din locuințe să influențeze pozitiv starea de spirit a românilor

Lumina naturală are un impact pozitiv asupra stării de bine a românilor, conform unui studiu realizat de VELUX România. Astfel, 70% dintre participanți au afirmat că lumina naturală din locuințe le îmbunătățește semnificativ starea de spirit și are efect în reducerea simptomelor de anxietate și depresie.

femeie care sta pe covor cu laptop intr-o camera la mansarda Deschide Galeria

Pentru a înțelege legătura dintre lumina naturală și bunăstarea mentală a românilor, VELUX România, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, a realizat o cercetare prin intermediul căreia a intervievat un eșantion de 1.000 de persoane din mediul urban, cu vârste peste 18 ani. Conform cercetării, 72% dintre respondenți declară că lumina naturală are efecte pozitive și le îmbunătățește semnificativ starea de spirit. Femeile sunt cele mai receptive,  87% dintre ele afirmând că lumina naturală din locuințe are un impact semnificativ asupra bunăstării mentale. 

Lumina naturală influențează direct ritmul circadian al organismului, care reglează ciclul somn-veghe și producția de vitamina D, esențială pentru sănătate și bunăstare. De asemenea, ea poate preveni instalarea tulburării afective sezoniere (TAS), o formă de depresie cauzată de lipsa expunerii la lumina naturală și care apare de obicei în perioada de schimbare a anotimpurilor.

Cine suferă cel mai mult din cauza lipsei de lumină naturală

Studiul VELUX România arată că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt cel mai afectate de deficitul de lumină naturală, 85% dintre aceștia raportând efecte negative asupra stării de bine. Conform sondajului, 54% dintre cei chestionați resimt efecte precum stres, anxietate și dezorientare la trezirea într-o cameră întunecată. De exemplu, 30% dintre respondenți au spus că sunt confuzi și triști atunci când se trezesc într-o cameră fără lumină, 12% au spus că sunt anxioși și stresați, iar 12% au declarat că sunt deprimați și triști.

Respondenții cu vârsta peste 45 de ani sunt mai puțin predispuși să considere că starea lor mentală este influențată negativ de lipsa luminii naturale și a aerului curat în mediul închis, 72% dintre aceștia având această opinie. Pentru a îmbunătăți conștientizarea privind importanța luminii naturale, 62% dintre respondenți cred că ar trebui să fie făcute mai multe eforturi în educarea publicului cu privire la beneficiile acesteia asupra sănătății mintale.

Soluții eficiente de iluminare naturală

Raportat strict la principiile ergonomice ale proiectării unei locuințe, designul optim al unei case trebuie să includă ferestre dimensionate și orientate corespunzător, inclusiv când vine vorba de mansardă. 

”VELUX se angajează să promoveze o viață mai bună prin intermediul luminii naturale, iar acest lucru se vede în primul rând în soluțiile și produsele oferite, proiectate mereu cu obiectivul de a aduce o îmbunătățire a bunăstării mentale și fizice. Mai multă lumină naturală în casele noastre înseamnă automat și o calitate generală a vieții mai bună”, subliniază Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România și Moldova.

VELUX oferă soluții inovatoare de iluminat natural de peste 80 de ani. Astfel, ferestrele de mansardă, cât și cele pentru acoperiș terasă, rulourile interioare, produsele de protecție solară și exterioare sunt modalități simple și eficiente de a aduce lumină naturală, aer proaspăt și eficiență energetică în casele tuturor. Gama variată de produse VELUX oferă beneficii excelente, de aceea pot reprezenta soluția ideală pentru toți cei care doresc să își reorganizeze spațiile interioare pentru a lăsa să pătrundă mai mult soare, dar și pentru a beneficia de efectele pozitive ale luminii asupra tonusului psihic. Personalizează-ți locuința cu ajutorul soluțiilor modulare VELUX pentru ferestre de mansardă. Intră pe site să vezi ce ți se potrivește!  

Te-ar putea interesa

Articole noi