In aceasta perioada timisorenii se bucura de un eveniment inedit care are loc pe strada pietonala Marasesti. Mai exact, pe peretii Spitalului Militar au fost montate opt tablouri, de aproape 15 metri patrati fiecare, realizate din dopuri colorate de plastic. Proiectul numit Urban Intervention – Coloram Pietonala face parte dintr-un alt proiect mai mare, TM1000 – Facem Timisul cel mai curat judet din tara in 1000 de zile.
"Incercam sa actionam pe mai multe planuri, de la actiuni de ecologizare a anumitor zone cu probleme, la concursuri de educatie ecologica – Scoala Zero Waste, campanii de informare/constientizare despre importanta colectarii selective si instalatii upcycle. Anul trecut, am lucrat cu pet-uri si le-am transformat in cel mai mare pod de pet-uri din lume, anul asta ne-am concentrat pe capace si uite ce-a iesit. De fapt, ideea din spatele proiectelor upcycle este sa privim deseurile ca pe resurse si sa le dam o noua viata, mai interesanta." Ne-a spus Larisa Rusu reprezentanta Ecostuff, organizatie care s-a ocupat de organizarea acestui proiect.
Asadar, Urban Intervention – Coloram Pietonala a pornit de la capace. Larisa ne-a mai impartasit cateva detalii despre proiect spunandu-ne: "avem o cunostinta care strange capace, pentru a le dona apoi la un centru de colectare, iar cu banii stransi vrea sa cumpere un scaun cu rotile pentru o persoana cu dizabilitati. Asadar, aveam la dispozitie vreo doua tone de capace si initial vroiam sa acoperim un gard oribil de la noi din Timisoara, dintr-o zona foarte circulata, dar pana la urma le-am transformat in tablouri uriase si le-am pus pe o strada gri si anosta din oras."
Aproximativ doua saptamani a durat doar selectarea pe culori a capacelor (peste 35 de nuante de capace) si vreo trei saptamani insurubatul lor. Initial s-a incercat o colaborare cu cei de la liceul de arta pentru crearea modelelor, dar ulterior subiectul a ramas deschis pentru toti cei care au dorit sa se implice. S-a facut un concurs de idei pe tema foarte larga – Timisoara, mediu, arta, participare. S-au primit tot felul de propuneri, una mai ciudata ca alta, dar in final au fost alese sapte lucrari. Cel cu bicicleta a fost ales in urma voturilor de pe Facebook.
Larisa ne-a mai povestit ca la alcatuirea tablourilor "am lucrat cu aproximativ 40 de voluntari, majoritatea dintre ei ne-au ajutat si la podul de anul trecut. Noi lucram cu voluntari pe proiect, pentru ca ne-am dat seama ca e cea mai buna solutie. Am muncit cam 14 ore pe zi, timp de 3 saptamani. Voluntarii (elevi de liceu, profesori, studenti, agenti de vanzari, bunici, corporatisti) veneau cum puteau, daca aveau 2 ore libere, erau la noi la atelier."
Reactia oamenilor legata de aceste manifestari ale artei in mediul urban a fost una pozitiva. Aprobarea pentru expozitie este de doua saptamani, asa ca duminica ele vor fi date jos. Insa cei de la Ecostuff sunt in discutii cu Iulius Mall pentru a expune vreo doua saptamani si la ei in incinta. Asa ca si dupa ziua de duminica aceste tablouri mai pot fi vazute, doar ca in alta locatie.