Tendinte: bucataria in aer liber

Odata cu sezonul cald, petrecerile se muta in aer liber. Daca ai o gradina sau o terasa mai mare, probabil ca masa impreuna cu familia sau prietenii a devenit deja o traditie in zilele insorite. Pentru cei care nu si-au amenajat inca acest spatiu iata care sunt tendintele in amenajarea bucatariei exterioare?

Deschide Galeria

Zonele functionale ale bucatariei exterioare

La fel ca bucataria din interiorul casei, cea in aer liber poate avea foarte multe zone functionale, astfel incat gatitul afara sa devina extrem de confortabil. Un ansamblu de bucatarie complet ar trebui sa aiba o masa de lucru, o masa cu chiuveta integrata, cateva dulapioare pentru depozitarea veselei, un gratar sau un cuptor (sau chiar un cuptor cu gratar integrat) dar si o masa cu scaune, o zona dedicata mesei.

 

Materiale rezistente

Daca te-ai hotarat sa amenajezi o bucatarie exterioara, ar fi bine sa alegi materiale rezistente, care sa reziste la ciclurile de inghet dezghet din timpul iernii si sa nu fie afectate de intemperii, daca terasa sau gradina sunt descoperite. Piatra naturala indeplineste cu succes aceste cerinte, mai ales daca este impermeabilizata și montata cu adeziv special.

Chiar si zonele pentru depozitare, sertarele sau dulapioarele, pot fi placate cu piatra naturala: ardezia flexibila este un material extrem de subtire si usor de manipulat, ce poate fi decupat si aplicat pe aceste corpuri de mobilier. Se cauta din ce in ce mai mult materialele naturale, cu aspect unic: de exemplu blatul de bucatarie poate fi creat la comanda din travertin sau marmura, ceea ce din start va crea premisa unui spatiu special.

Bucatarie acoperita

Pe termen lung, daca bucataria in aer liber este un loc in care petreci mai mult timp, e recomandat sa o acoperi cu un acoperis rezistent. Daca zona dedicata gatitului exterior este mai degraba accesata rar, atunci cateva umbrele care sa te protejeze de soare ar putea fi suficiente.

Bucatarie si living la exterior

Tendintele ultimilor ani au scos in evidenta zona exterioara casei ca pe o prelungire a interiorului: pe langa faptul ca arhitectii si designerii recomanda folosirea materialelor similare (de exemplu, daca pardoseala la interior este din travertin polished, pentru exterior poti incerca o placa antichizata, cu marginile daltuite: vei pastra acelasi aspect și vei avea la final un spatiu coerent), din ce in ce mai multe elemente din interiorul casei pot fi aplicate si afara: de la semineu exterior la canapele și zona de relaxare, in care poate fi montat chiar și un televizor.

Articol preluat de pe blog.piatraonline.ro

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole