Tendintele in designul de interior vin si pleaca. Ceea ce ramane insa este spatiul in care locuim si in care ne dorim sa ne simtim bine. Printre aceste spatii se numara si baia, incaperea la care ne gandim in termenii generali de gresie, faianta si obiecte sanitare, acestea fiind partile principale care imbraca acest spatiu. In ultimii ani, asistam la o serie de tehnici si influente interesante pentru decorul baii, iar domeniul placarilor ceramice este unul care abunda in varietate.
Am discutat cu arhitectul de interior Mihai Constantin despre tendintele in amenajarea baii si ce ne recomanda el in materie de finisaje si materiale:
Nu cred ca se poate vorbi despre tendinte in amenajarea bailor separat de restul amenajarii locuintei. Din ce in ce mai mult, spatiul baii se leaga de restul casei, transformandu-se dintr-un spatiu utilitar intr-unul destinat relaxarii. In ultimul timp, datorita faptului ca piata a ajuns la o anumita saturatie de produse de serie (industrializare, consumerism), se pune din ce in ce mai mult accentul pe personalizare. De aceea si marii producatori de obiecte sanitare, placi ceramice si finisaje pentru bai au inceput sa produca modele care au ca sursa de inspiratie motivele traditionale si materialele naturale. Datorita progresului tehnologic, ei au reusit sa reproduca in ceramica materiale precum piatra si lemnul cu o acuratete impresionanta. Desi nu sunt un fan al "imitatiilor", recomand cu incredere folosirea unor astfel de materiale in amenajari deoarece se poate crea o ambienta deosebita cu atmosfera naturala, eliminand anumite probleme putin mai greu de rezolvat, ca de exemplu, tratarea speciala a lemnului pentru spatii cu umiditate crescuta.
Placile ceramice cu aspect de lemn, piatra sau metal sunt o solutie buna, care ofera durabilitate, intretinere usoara si in final aspectul dorit. Trendul in amenajari merge din ce in ce mai mult si pe directia improvizatiei. Pe langa materialele standard un anumit procent din amenajare il reprezinta obiectele si solutiile improvizate sau personalizate, care dau acel ceva diferit fiecarui proiect.
In ceea ce priveste tipul de placi ceramice, nu este un trend anume privind modelul, forma sau textura. Exista o varietate foarte mare de modele, pornind de la placi plane, cu forma clasica patrata sau dreptunghiulara, monocrome sau cu o anumita textura, mate sau lucioase, cu modele geometrice in doua sau mai multe culori, pana la placi texturate 3D sau chiar cu volume 3D pronuntate si cu forme variate care se imbina ca un puzzle. Optiunile sunt nenumarate, totul depinde de viziunea arhitectului in modul in care vrea sa le inglobeze in proiect si ce atmosfera se doreste sa se obtina in spatiul respectiv.
De asemenea, peretii din baie nu se mai acopera total cu faianta, iar cei care totusi se placheaza nu se mai acopera neaparat integral, de sus pana jos. Se realizeaza jocuri geometrice, intre volumele peretilor, contraste de culoare si jocuri intre placile texturate, cu tot felul de decoruri si placi de fond simple. In functie de cat de generos este spatiul unei bai, se urmareste crearea unei atmosfere pe gustul beneficiarului si pe cat posibil "corectarea" lui prin anumite trucuri ale perceptiei vizuale in cazul in care este nevoie de acest lucru. Placile ceramice se folosesc cu precadere in zonele cu expunere directa la apa, precum cea a cazii, a dusului, a lavoarului sau in functie de solutia de amenajare propusa.