Tendintele anului 2017 in amenajarile interioare si lumea lui Harry Potter

Tendintele in amenajarile interioare pentru anul 2017 se anunta foarte surprinzatoare. Pentru cei care au observat anii trecuti ponderea tot mai mare a obiectelor decorative inventive, aproape stranii (veioze sub forma unor maimute care tin un bec in mana, mese semanand cu ursi dormind etc) vor fi putut intui valul schimbarilor previzionate pentru anul acesta. Si ne putem astepta ca directia lansata in anul 2017 sa continue, din ce in ce mai curajos, si in anii viitori. Tendinta amenajarilor interioare si exterioare pentru anul acesta se inscriu in stilul… „fantasy”!

Deschide Galeria

Nu este deloc intamplator ca la 20 de ani de la lansarea seriei Harry Potter – care a declansat o uriasa schimbare de paradigma in imaginarul colectiv mondial, designul interior a ajuns sa se concentreze in jurul acestui concept atat de ofertant, lumea fantasy. „Trendul se manifesta printr-o interesanta recuperare a stilului art-deco al anilor’70, impletind simplitatea formelor acelei perioade cu preocuparea, aproape obsesiva, pentru detalii. Este abandonata placarea masiva, consacrata in anii din urma, atentia indreptandu-se de acum spre finetea imbinarilor si asocierilor de culori si finisaje.” (Arh. Eduard Baicu Stanescu – „Phenomena”).

Texturi, jocuri de finisaje

In acest context, piatra naturala devine un material extrem de potrivit pentru cei care doresc un spatiu amenajat in cele mai noi tendinte, asa cum se anunta ele in acest moment. In plus, este evident ca nu doar moda conteaza aici, ci imensa varietate si disponibilitate la asociere pe care le ofera piatra naturala.

Vorbim de „jocuri de finisaje” ale aceluiasi tip de produs, dupa cum afirma Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partener PIATRAONLINE: „Tendintele in amenajari interioare si exterioare pentru anul 2017 vin sa dovedeasca inca o data, daca mai era nevoie, ca piatra naturala reprezinta o solutie la indemana indiferent de fluctuatiile curentelor in designul ambienal. Stilul "Fantasy~ inseamna o cale larg deschisa creativitatii. Jocurile de finisaje vor ocupa scena acestor schimbari, placi lucioase montate alaturi de placi periate sau mate, mozaicuri scaptitate langa produse lucioase, chituri de culori diferite, indraznete. Si, asa cum am mai spus-o, este de preferat combinarea unui singur material, cu diferite dimensiuni si finisaje, decat mixarea a doua-trei materiale intr-un singur spatiu”.

Acesta simplitate a placarilor isi are rolul ei, pentru ca fundalul creat trebuie sa fie unul cat mai neutru, care sa lase loc mobilierului si altor elemente de decor sa se exprime liber. Placarile cu piatra naturala urmeaza sa fundamenteze baza spectacolului – cu cat mai atent alese aceste combinatii de produse din piatra naturala, cu atat spatiul amenajat va fi mai confortabil, iar show-ul vizual va fi mai placut, mai intim. De aici rezulta si importanta majora acordata texturilor pietrelor naturale. Ne asteptam ca finisajele brute (scapitate, antichizate) sa continue a fi la fel de populare si in viitorul apropiat. Chiar si tapiteria mobilierului sau draperiile vor fi pregnante texturate.

Culoarea anului 2017 in amenajari ambientale

Culoarea anului 2017 este verdele. Daca nuantele de verde sunt capetele de afis ale tendintelor actuale in designul ambiental, atunci produsele din piatra naturala care se ”muleaza” perfect pe aceasta directie sunt marmurele Calacatta, Volakas, Thassos, Cleopatra, Nero Marquina, Tundra Grey, iar din zona granitului, Rock Star Grey se incadreaza si el foarte bine aici. Sugestiile noastre se bazeaza pe doua argumente: unele produse au usoare irizatii de verde, altele se asociaza perfect cromatic cu elemente de culoare verde. Sunt specialisti care estimeaza o revigorare a culorii alb mat in domeniul obiectelor decorative, ceea ce este oarecum justificabil, atata vreme cat in sfera creatiilor artistice fantasy si S.F. albul a fost mereu nelipsit. Iar daca aceasta tendita se va confirma, marmura Thassos se va impune de la sine, iar mobilierul din marmura Volakas isi va gasi cu usurinta locul in acest context.

Asadar, piatra naturala va fi in anul 2017 fundalul care va sustine compozitiile ambientale cu tenta fantasy. Modul in care placarile verticale si orizontale cu piatra naturala se vor armoniza cu mobilierul, cu distantele, cu geometria ansamblului va marca reusita amenajarii. Detalii, mereu grija la detalii in alegerea tipului de piatra!
Temperamentul si piatra naturala

Probabil ca una dintre cele mai dificile alegeri in amenajarea unui spatiu este identificarea acelei atmosfere care sa fie nu doar confortabila, dar si reprezentativa pentru temperamentului fiecaruia. Iar in acest curent, numit deocamdata „Fantasy”, care se intrevede acum exista foarte mult loc pentru adaptare. Adica, de exemplu, o fire autoritara va putea alege ritmuri cromatice si geometrice bruste si contraste agresive: un perete al unei camere placat cu ardezie Verde Menta, cu mobilier alb sau placarea unui spatiu (nu integral) cu ardezia multicolora Noisette Natur combinata cu ardezie Verde Menta, asociata cu mobilier pe baza de inox, in linii curbe… O personalitate exuberanta poate folosi granitul Fantastico Juparana sau lastre de onix, sau, de ce nu?, terrazzo, in vreme ce un melancolic ar putea incerca o ardezie Panel Brown sau Quartit Panel Metaksi care au un mare potential vibrant in compania culorii verde.

In loc de concluzii

Mix de culori si texturi, cu verdele in pozitie dominanta (se pariaza si pe albul mat). Creativitate a elementelor de decor pe fundalul unor placari cu pietre naturale cat mai neutre sau deschise la multiplu dialog, insa cu mare atentie alese, accentul cazand pe mixarea diferitelor texturi si finisaje ale produselor. Si daca lumea fanatasy este tinta acestor noi tendinte in domeniul amenajarilor interioare si exterioare pentru 2017, inseamna ca sunt multe de facut de acum incolo, avand in vedere diversitatea produselor din piatra naturala.

Citeste mai mult.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole