Terrazzo – placi ceramice colorate pentru un design interesant al locuintei

Tehnica impodobirii cu terrazzo este folosita in arhitectura exterioara si interioara a locuintei si este comuna mai multor tari: Spania, Italia, Olanda, Turcia, Maroc, Iran, Mexic si Portugalia.
Influentele initiale au venit din Egipt si Persia, placile terrazzo erau folosite mai ales in interiorul bisericilor, cu anumite nuante de albastru, iar modelele se fixau prin ardere si prin folosirea unor diferite uleiuri.
Odata cu apropierea de tehnica italiana, placile erau acoperite cu faianta alba, pe care vopseaua putea fi aplicata direct, lucru care oferea placii o mai mare rezistanta.
Cu timpul, tehnica de fabricatie a placilor decorative colorate a avansat. Dar terrazzo sau “placile mozaic” pastreaza personalitatea dinamica si motivele geometrice inspirate din cultura orientala.
Cat despre procesul de fabricatie, el implica turnarea culorii in straturi si presarea hidraulica. Exista trei staturi in fiecare placa: unul de ciment alb, unul de praf de marmura si cel de pigmenti. Fiind colorata in masa, trecerea timpului nu strica aspectul, iar culorile nu pot fi sterse, fiind integrate in profunzimea placii.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole