Toți ne dorim să ne bucurăm de un confort sporit în interiorul casei noastre, iar modul în care ne alegem sistemul de încălzire al casei este extrem de important în acest sens. O centrală termică bună nu îți va asigura doar seri călduroase alături de familie în sezonul rece, ci și facturi mai mici la energie. Obținerea confortului termic la interior ar trebui să fie o prioritate, iar achiziția unei centrale termice potrivite locuinței tale este primul pas pe care îl poți face în acest sens.
Sumar articol:
Centralele termice și confortul casei tale
Cum funcționează o centrală termică?
Câte tipuri de centrale termice există?
De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o centrală termică?
Montarea și întreținerea centralei termice
Toți ne dorim să ne bucurăm de un confort sporit în interiorul casei noastre, iar modul în care ne alegem sistemul de încălzire al casei este extrem de important în acest sens. O centrală termică bună nu îți va asigura doar seri călduroase alături de familie în sezonul rece, ci și facturi mai mici la energie. Obținerea confortului termic la interior ar trebui să fie o prioritate, iar achiziția unei centrale termice potrivite locuinței tale este primul pas pe care îl poți face în acest sens.
Centralele termice și confortul casei tale
Centralele termice sunt de fapt echipamente ce furnizează apă caldă și căldură în mai multe puncte de consum, dintr-o singură sursă. Principiul de funcționare al unei centrale termice este extrem de simplu: căldura emisă este produsă de fapt de agentul termic pe baza căruia aceasta funcționează, agent termic ce este transportat prin conducte la diferite aparate de căldură – calorifere – montate în interiorul locuinței.
Confortul casei se află în directă legătură cu centrala termică aleasă, iar pentru a lua cea mai bună decizie trebuie să iei în considerare factori precum spațiul, numărul de persoane ce vor beneficia de apa caldă menajeră, numărul camerelor, dar și gradul de izolare al locuinței. Nu este de ajuns doar să achiziționezi o centrală termică bună și performantă, trebuie să te asiguri că și locuința este protejată suficient de mult, iar aici ne referim la izolarea pereților. Cu cât locuința este mai bine izolată, cu atât temperatura va fi menținută mai mult timp în interiorul locuinței, iar facturile cu încălzirea vor fi din ce în ce mai mici.
Cum funcționează o centrală termică?
Modul de funcționare al unei centrale termice diferă de tipul ei și de agentul termic folosit. Spre exemplu, o centrală termică pe gaz în condensare, una dintre cele mai folosite pentru încălzirea locuinței, are un proces de funcționare destul de complex. În prima fază, are loc arderea gazului în prezența oxigenului și a unei flăcări, iar în urma acestei arderi, apa se transformă în vapori de caz. În cazul centralelor termice pe gaz convenționale, acești vapori sunt eliminați alături de restul gazelor, însă în cazul centralelor termice în condensație, vaporii se transformă din nou în lichid, procedeu ce poartă numele de condensare. Transformarea gazelor în vapori de apă presupune un anumit aport sau consum de energie, însă în același timp are loc și o degajare de energie sub formă de căldură. Ultimul pas în funcționarea centralelor termice pe gaz în condensare este preluarea căldurii degajate de către suprafața de transfer pentru a preîncălzi agentul termic care circulă.
Principiul de funcționare diferă în cazul unei centrale termice pe lemne, acesta având un sistem de încălzire cu circulație forțată. Mai exact, combustibilul, în acest caz lemnul, în urma arderii, produce încălzirea termică și apa caldă menajeră. Bineînțeles, procesul de funcționare diferă și de tipul centralei. Centrala termică pe lemne cu ardere clasică funcționează mai mult ca o sobă, cu arderea directă a lemnului, în timp ce o centrală pe lemne cu gazeificare funcționează pe baza principiului de distilare a lemnului. În orice caz, în ambele cazuri ai nevoie de un combustibil solid uscat, cum ar fi lemnul sau cărbunele.
După cum putem observa, modul în care o centrală termică funcționează se află în directă legătură cu combustibilul folosit. În toate cazurile, există un proces de ardere în urma căruia se degajă căldura ce ajunge în toată locuința.
Câte tipuri de centrale termice există?
Centralele termice pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, cel mai important fiind agentul termic folosit în procesul de producere a căldurii și a apei calde menajere. Iată care sunt cele mai importante tipuri de centrale termice din acest punct de vedere:
Centrala termică pe gaz: reprezintă una dintre cele mai accesibile opțiuni de încălzire a locuinței, gazul fiind unul dintre cei mai ieftini combustibili convenționali. Există două tipuri de centrale termice pe gaz: clasice și în condensație, diferența dintre fiind prețul și randamentul. Centrala termică pe gaz este mai ieftină, dar are un randament de 92 – 95%, în timp ce o centrală termică în condensație presupune o investiție mai mare, însă are și un randament de 107 – 109% datorită componentelor speciale care permit recuperarea căldurii în procesul de condensare.
Centrala termică pe lemne: astfel de centrale termice au succes mai ales în zona rurală, acolo unde prețul lemnului este mai mic decât gazul. Mai nou, se vorbește din ce în ce mai mult despre centralele termice ce folosesc drept combustibil paleții, aceștia având un avantaj mare față de lemnul clasic. Centralele termice ce folosesc paleți sunt mai puțin poluante și oferă un control mai mare al temperaturii și al calității aerului din interior. Un lucru important de menționat în cazul centralelor termice pe lemne este faptul că randamentul centralei depinde foarte mult de tipul lemnului folosit – lemnul verde poate să scadă randamentul chiar și cu 50%, spre deosebire de lemnul uscat care are avantajul și de a prelungi durata de viață a centralei.
Centrala termică pe GPL: avantajul unei astfel de centrale este faptul că este inofensivă pentru mediul înconjurător, însă nu se recomandă a fi folosită decât acolo unde chiar nu ai altă variantă, dacă nu beneficiezi de o alimentare cu gaze naturale sau ceilalți combustibili folosiți pentru încălzire presupun o cheltuială prea ridicată. La fel ca și centralele termice pe gaz, poți opta pentru varianta convențională sau cea în condensație.
Centrala termică electrică: reprezintă o altă opțiune de încălzire rapidă și eficientă, combustibilul folosit, în acest caz energia electrică, având un preț destul de mic. Un lucru important de care trebuie să ții cont atunci când optezi pentru o centrală termică electrică este faptul că vei obține exact atâta putere cât a fost declarată de producător. Acesta este și un avantaj pentru că în acest fel îți poți face o idee despre consumul lunar de energie electrică pentru încălzirea întregii locuințe. Tot ce trebuie să faci este să înmulțești numărul de ore de funcționare estimat cu puterea centralei și cu prețul pe kWh, obținând astfel consumul lunar.
De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o centrală termică?
Dacă ești în punctul în care trebuie să alegi o centrală termică, informațiile următoare îți vor fi mare folos pentru că te vor învăța la ce trebuie să fii atent în momentul în care analizezi bine opțiunile pe care le ai. Primul lucru pe care va trebui să îl ai în vedere este tipul combustibilului. Bineînțeles, această decizie va fi luată și în funcție de locație pentru că există situații în care centralele pe gaz nu pot fi puse în funcțiune în anumite zone pentru că nu există racordare la rețeaua de gaz, și atunci nu rămân în picioare decât celelalte opțiuni. Dacă ai la îndemână toți combustibilii, atunci decizia se va rezuma mai mult la costuri. Centralele pe lemn sau cărbune sunt mai ieftine din punctul de vedere al alimentării, fiind urmate de cele pe gaz, iar varianta cea mai scumpă este reprezentată de centrala electrică.
Următorul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este necesarul de încălzire, iar aici trebuie să iei în considerare temperatura optimă pe care vrei să o menții în interiorul locuinței, suprafața locuinței, numărul de persoane care locuiesc permanent în acest spațiu, dar și alte elemente precum orientarea clădirii sau amplasarea într-o anumită zonă climatică. Bineînțeles, gradul de izolare al locuinței are un rol important nu doar în alegerea unei centrale termice potrivite, ci și în randamentul său. Dacă nu te pricepi la astfel de detalii, nu ezita să iei legătura cu un specialist care va ști exact ce să își recomande în funcție de necesarul termic.
Un alt lucru la care trebuie să fii atent atunci când alegi o centrală termică, este reprezentat de elementele de siguranță, cum ar fi:
Protecția la lipsa de gaz, în cazul centralelor termice pe gaz: centrala termică se va opri în momentul în care se întrerupe alimentarea cu curent sau atunci când sesizează ceva în neregulă pentru a preveni anumite accidente.
Protecția antiîngheț: utilă mai ales dacă centrala termică a fost amplasată într-o încăpere cu temperaturi mai mici de 5 grade Celsius.
Protecția la lipsa de apă din instalație: atunci când scade presiunea apei, centrala va emite un avertisment sonor.
Toate aceste elemente de siguranță te protejează de diverse incidente, dar în același timp prelungesc și durata de viață a centralei termice.
Nu în ultimul rând, ar trebui să iei în considerare nu doar costurile de achiziție cu centrala termică sau manopera pentru montarea ei, ci și costurile cu întreținerea și combustibilul, pentru a avea o imagine de ansamblu și a lua cea mai bună decizie atunci când vine vorba de aparatul ce îți va asigura confortul în interiorul casei tale. Unele centrale termice s-ar putea să aibă un cost de achiziție mai mare, însă costurile de întreținere să fie mai mici, iar atunci întreaga investiție se amortizează de-a lungul anilor, în timp ce alte centrale termice pot avea un preț mai mic, dar să presupună costuri mai mari de funcționare.
Dacă vei avea grijă la toate aceste aspecte și vei cere sfaturi și recomandări de la specialiști, cu siguranță vei lua cea mai bună decizie și te vei bucura de un mediu confortabil în interiorul locuinței tale pe tot parcursul anului.
Montarea și întreținerea centralei termice
Știai că majoritatea defecțiunilor în cazul centralelor termice este cauzată de montări incorecte și a unei întrețineri necorespunzătoare? Dacă vrei să te bucuri de centrala ta cât mai mult timp, ar fi bine să te asiguri că montarea se face doar de către un specialist autorizat. Montarea propriu-zisă a unei centrale termice durează câteva zile și include montarea circuitelor de conducte, a sistemelor de siguranță și a kitului de evacuare a centralei, conform cu normele ISCIR.
Dacă luăm exemplul unei centrale termice pe gaz, varianta cea mai frecvent folosită, procedura de montare durează în medie cam o săptămână și se finalizează cu o serie de teste. De altfel, cel mai important moment în tot procesul de montare este de fapt punerea în funcțiune a centralei prin verificarea circuitului și reglarea parametrilor de funcționare. Practic, se verifică dacă instalația este alimentată cu apă, energie electrică și gaze, și dacă nu există scurgeri de apă sau gaze, se verifică kitul de evacuare a gazelor arse și se reglează centrala în parametri de exploatare sigură. Întregul proces se încheie cu autorizarea funcționării centralei termice, iar în această etapă trebuie să pregătești actele de proveniență ale centralei, manualele echipamentului și proiectul instalației, centrala fiind astfel înregistrată la ISCIR.
Nu este de ajuns doar să cumperi o centrală termică bună, ci trebuie să te și asiguri că ea funcționează normal și că nu există nicio problemă. Revizia periodică a centralei termice este atât o măsură de siguranță și de întreținere a centralei termice, cât și o obligație legală. Revizia se face o dată la doi ani de către o firmă autorizată ISCIR, iar verificările presupun de fapt aceleași acțiuni ca în etapa de punere în funcțiune. În cazul în care se constată că există componente care nu funcționează corespunzător, firma nu va aproba funcționarea centralei până ce nu sunt rezolvate toate problemele. Toate acțiunile de întreținere a centralei termice se rezumă de fapt doar la această revizie periodică ce trebuie făcută atât pentru siguranța ta, cât și pentru prelungirea duratei de funcționare a centralei. Bineînțeles, trebuie să te asiguri întotdeauna că nu forțezi centrala și că parametrii de funcționare sunt normali.
Concluzii
O centrală termică te ajută să menții un confort ridicat în interiorul locuinței tale pe toată durata anului. Important este să o alegi pe cea mai bună atât din punct de vedere al randamentului, cât și al costurilor, și să satisfacă necesitățile întregii familii. Nu uita însă că dacă vrei ca centrala să funcționeze la parametrii normali mereu și să aibă un randament maxim, trebuie să apelezi la o firmă specializată care să o monteze și să îi faci revizia periodică pentru a te asigura că totul este în regulă.
Resurse
https://smarterhouse.org/heating-systems/types-heating-systems
https://www.networx.com/article/the-pros-and-cons-of-common-heating-syst
https://www.which.co.uk/reviews/home-heating-systems/article/guides
https://www.energydepot.com/RPUres/library/homeheating.asp