Tot ce ti-ai dorit sa stii despre sistemele de prindere ale perdelelor si draperiilor

Perdelele si draperiile au avantajul de a te lasa sa controlezi nivelul de luminozitate pe care ti-l doresti in camera, insa reprezinta cu succes si elemente decorative care contribuie la construirea atmosferei intr-un anumit spatiu.

Deschide Galeria

In plus, acestea sunt foarte utile atunci cand e necesar sa ascunzi mici imperfectiuni ale tamplariei sau ale peretilor invecinati.

Sistemele de prindere ale perdelelor si draperiilor se adapteaza la stilul acestora, la materialul din care sunt confectionate, la caracteristicile peretilor, ale tavanului sau ale tamplariei pe care acestea vor fi amplasate si, desigur, la preferintele personale.

Iata care sunt caracteristicile celor mai comune sisteme de prindere a perdelelor si draperiilor care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru locuinta ta:

Galerii din lemn

Galeriile au un puternic impact estetic si il amplifica pe cel al draperiilor si perdelelor. Le poti gasi sub doua forme: simple sau duble si poti alege din multitudinea de forme decorative disponibile pentru capetele acestora.

In privinta materialelor, afla ca acestea pot fi confectionate dintr-o gama larga de materiale ce pornesc de la lemn, fier forjat, otel, inox si continua cu materiale din crom si grafit.

Cel mai comun material pentru realizarea galeriilor este lemnul. Datorita capacitatii acestuia de a fi sculptat si modelat in diverse forme, poti opta pentru o galerie din lemn mai simpla sau cu o varietate de elemente decorative. Tipurile de lemn din care pot fi realizate galeriile pentru apartament sunt la fel de diverse: cires, stejar natur sau baituit, mahon, nuc, pin, fag.

Intr-o  casa decorata in stil modern, cu linii simple, draperia de lemn recomandata va urma liniile moderne fara a epata printr-un stil sofisticat. Daca doresti sa completezi atmosfera unei case decorate in stil rustic sau Victorian, poti opta pentru o galerie sculptata manual.

Cele mai noi variante ale galeriilor din lemn sunt cele ecologice, din bambus. Pe langa aspectul modern si exotic pe care il ofera casei, rezistenta fibrelor de bambus este bine cunoscuta.

Galerii din metal

Pentru locuintele cu un design interior in stil minimalist, galeriile din metal de culoare argintie, aurie sau alba se vor incadra perfect si vor completa atmosfera simplificata a acestora.

Fierul forjat decoreaza de minune o casa amenajata in stil art deco, romantic sau cu accente gotice. Elegenta acestuia poate fi accesorizata cu elemente din sticla pentru a potenta aceasta trasatura definitorie.

Poti adauga elemente decorative extra pentru perdelele si draperiile pe care vrei sa le agati, cu scopul de a le adauga un plus estetic. Foloseste benzi pentru incretire, snururi, panglici, franjuri sau borduri pentru a le integra in decorul puternic accesorizat caracteristic acestor stiluri decorative.

Galeriile cu finisaje din cupru au un aer tomnatic sau invechit si vor aduce un aspect vintage casei tale.

Sinele

Sinele pot fi confectionate atat din aluminiu, cat si din PVC. Acestea reprezinta o alternativa practica si mai putin costisitoare la galeriile din lemn sau metal.

Cel mai usor loc in care poti monta sinele este pe tavan, insa poti alege sa le pozitionezi si pe perete. Acestea pot fi insotite de un snur de actionare sau poate chiar lipsi.

Sinele pot fi usor mascate de perdea sau draperie si se incadreaza cu succes atat intr-o locuinta cu aspect modern, cat si intr-una cu un aer mai elegant.

In timp ce barele galeriilor sunt fixate in suporturi vizibile, sinele de rulare pot fi foarte usor acoperite cu o cornisa. Variantele de sine din PVC sunt o optiune ieftina, insa nu pot fi incadrate intr-un decor mai pretentios. Este util sa le montezi intr-un loc pe care il poti masca cu ajutorul unui ornament textil sau al unui element decorativ din gips-carton. O perdea simpla va fi foarte avantajata de o sina simpla, cu un singur canal, care poate fi ulterior mascata printr-o portiune textila care sa porneasca din tavan.

Avantajul sinelor este faptul ca acestea pot fi folosite si pe suprafete curbe. Astfel, daca apartamentul sau casa ta dispun de bolte si pereti falsi, poti opta pentru o sina de tip arcada sau pentru una curbata, care sa se muleze pe structura peretelui sau a tavanului.

Profilul de ornament cu deschidere centrala reprezinta un alt sistem care este adaptabil caselor in stil victorian, posesoare ale unei camere cu trei ferestre unite. In acest caz, sinele vor fi executate din trei bucati, iar perdelele si draperiile se vor aduna in partea din mijloc a sinei.

In cazul galeriilor si al sinelor, sistemul de prindere a perdelelor si draperiilor pe acestea este rejansa. In cazul galeriilor, sunt folosite carlige, iar in cel al sinelor se vor utiliza ace speciale pozitionate pe sina.

Sistemele romane

Storurile romane reprezinta mecanismul care se adapteaza cu usurinta spatiilor in care nu este posibila amplasarea unei galerii metalice sau a unei sine de culisare. Sistemele romane de prindere se folosesc si pentru ferestrele de mici dimensiuni sau cu forme atipice, ori in locurile in care nu se doreste alegerea unei perdele sau a unei draperii, ci a unui material care sa le reprezinte pe amandoua.

Storurile romane pot fi realizate dintr-un material care va permite acoperirea partiala a spatiului ferestrei, prin simpla coborare sau ridicare a acestuia. Se recomanda utilizarea sistemului de prindere roman in spatii precum: bucatarie, dressing, birouri sau alte spatii in care poate inlocui intimitatea oferita de amplasarea unui perete in cazul in care acest lucru nu este posibil.

Montarea se face in general pe rama ferestrei sau pe tavan, in spatiul imediat disponibil deasupra ferestrei.

Panouri japoneze

Panourile japoneze reprezinta una dintre cele mai moderne solutii de ajustarea a gradului de luminozitate care patrunde in locuinta. In acelasi timp, pot fi utilizate cu succes si pentru separarea sau delimitarea spatiilor.

Panourile japoneze sunt sisteme de prindere cu mai multe canale pe care culiseaza bara de prindere a materialului textil. Pe o singura sina, numarul de canale poate varia de la 2 la 5.

Acestea se bucura de o mare flexibilitate, intrucat pot fi deschise partial sau integral si asigura un mare grad de originalitate prin diversele combinatii decorative de culori si modele care se pot obtine.  

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole