Cunoscuta la noi sub denumirea de Trandafir japonez, eleganta planta Hibiscus Rosa-Sinensis este, de fapt, originara din China si raspandita in mediul natural pe o zona extinsa, tropicala si subtropicala a Asiei. A fost adusa in Europa la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind pastrata de nobilime in sere si cultivata apoi ca planta de apartament. Cine nu a fost incantat de florile sub forma de trompeta, de petalele ca faldurile unei rochii de bal ale acestei specii sau de culorile ei incantatoare de rosu pasional, galben sau alb cu interior bordo?
Trandafirul japonez aduce culoare si viata in orice apartament, atunci cand i se ofera conditii propice de dezvoltare si o ingrijire care tine cont de nevoile acestei plante exotice incantatoare. Daca va tenteaza frumusetea acestei specii de hibiscus, in acest articol veti gasi toate informatiile necesare despre cultivarea si ingrijirea lui, pentru a avea o perioada de inflorire prelungita si frunze sanatoase tot timpul anului.
Din salbaticia zonelor tropicale ale Asiei in apartamentele romanilor
Este usor astazi iubitorilor de plante de apartament sa isi cumpere specia de planta preferata de la magazinele de bricolaj, de la florarii si hipermarketuri. Insa, cu decenii in urma, in perioada comunista, se facea greu rost de o planta de ghiveci care sa infrumuseteze existenta locuitorilor unui apartament din orasele gri. Gospodinele isi cereau una alteia altoaie si butasi si ingrijeau cu mare dragoste plantele inmultite astfel, care deveneau surse pentru alte plante, in alte case dornice de frumos. Trandafirul japonez era adesea „vanat” pentru florile spectaculoase si pentru frunzele de un verde lucios, stralucitor. Planta crestea si se ramifica, ajungand la dimensiunile unui arbust de pana la 2 metri inaltime, o prezenta vie si vesela, respectata pana si de jocurile copiilor nazdravani.
Fie ca dragostea pentru plantele de apartament a trecut mai departe, la mai tinerele generatii, fie ca dorinta de a creste un trandafir japonez izvoraste astazi din inclinatia catre frumos sau din ratiuni practice de improspatare a aerului din locuinta prin adaugarea unui element viu care purifica atmosfera cu prezenta sa, interesul pentru Hibiscus Rosa-Sinensis a crescut in ultimii ani. Florile mari, intens colorate si impresionant alcatuite, cu pistilul lor proeminent, asteptand parca tremurul aripilor unei pasari colibri, sunt imposibil de ignorat. De la cateva zile, cu o ingrijire adecvata, inflorirea poate dura pana la cateva saptamani, intrucat bobocii se desfac progresiv si planta poate produce multi.
Hibiscus Rosa-Sinensis infloreste in principal primavara si vara, cu o scurta perioada de hibernare data de scurtarea zilelor si deficitul de lumina naturala din timpul iernii. Florile pot avea pana la 12 cm in diametru, culorii vii, variate, unul sau doua randuri de petale.
Cum sa ingrijesti trandafirul japonez
Trandafirul japonez nu este o planta care creste singura si unii ar putea considera ca se incadreaza in categoria plantelor pretentioase. Ei bine, nu l-am cataloga drept pretentios, este doar o planta tropicala care isi cere dreptul la un mediu propice pentru dezvoltare si care isi rasplateste colocatarii cu infloriri impresionante si o prezenta vie, aducand ceva din peisajele exotice de unde a fost aclimatizat. Iata cateva sfaturi usor de pus in aplicare, prin care ii veti construi trandafirului japonez un camin in care sa se simta confortabil, etalandu-si frumusetea florilor si verdele sanatos al frunzelor.
Solul
Daca ne gandim la mediul natural al trandafirului japonez, vom avea imaginea unui tinut cald, cu temperatura moderata, fara variatii mari, cu sol umed si bogat in nutrienti. De aceste lucruri are nevoie si hibiscusul nostru tropical crescut in ghiveci. Pamantul trebuie sa contina turba, sa fie afanat suficient, pentru a nu lasa apa sa stagneze si sa ii afecteze radacinile. Un amestec cu cel putin 50 % din cantitate pamant pentru muscate si pamant de gradina este optim. Pe fundul ghiveciului se recomanda adaugarea de pietricele sau cioburi de teracota, pentru un bun drenaj al apei. Inaintea perioadelor de inflorire sau la formarea bobocilor se adauga ingrasaminte.
Ghiveciul trebuie schimbat anual, astfel incat radacinile sa nu stea aflomerate si sa existe in permanenta sol afanat si un bun drenaj al apei. Schimbarea ghiveciului si a pamantului trebuie facuta in afara perioadelor de inflorire.
Lumina
Hibiscus rosa-sinensis prefera asezarea in lumina soarelui, dar se adapteaza bine si in usoara umbra. Are nevoie cam de 6 ore de expunere la soare sau la lumina naturala puternica, deci aveti grija in ce camera il plasati sau daca apartamentul sau casa va permite cresterea unui trandafir japonez. Cu cat planta primeste mai multa umbra, cu atat va produce mai putine flori, iar acestea vor si probabil mai mici.
Pe timpul iernii, incercati sa il lasati langa o fereastra orientata spre sud sau vest. Planta poate suferi si de prea multa expunere solara pe timpul verii, daca aceasta se combina cu aer uscat si temperaturi prea ridicate.
Temperatura
Trandafirul japonez are nevoie de temperatura relativ constanta, de aceea se simte bine ca planta de apartament. De la 15 grade la 29 de grade este optima temperatura. Variatiile mari duc la caderea bobocilor, daca planta se afla in timpul perioadei de inflorire. O temperatura sub 10 grade Celsius provoaca si pierderea frunzelor. Planta nu trebuie plasata in apropierea unei surse de incalzire, cum ar fi calorifer sau aeroterma.
In timpul verilor toride, daca temperatura din incapere depaseste 29 de grade, ar trebui sa evitati plasarea plantei langa o fereastra in care este expusa direct razelor puternice ale soarelui. Este foarte important in zilele caniculare sa i se asigure umiditatea necesara.
Udarea
Hibiscusului tropical nu ii place mediul uscat si prefera o radacina uniform umeda. Dupa plantare in ghiveci, este important sa il udati mai des in primul an, pana cand planta este bine inradacinata. De regula, se uda o data la doua zile, iar pentru plantele mature, si mai rar, pana la o data pe saptamana. Udarea se face, bineinteles, si in functie de anotimp si de conditiile de temperatura si umiditate din incapere. Vara are nevoie sa fie udat mai des, iar iarna udatul va avea frecventa mai mica. Verificarea nevoii de apa a plantei se face infigand degetul la 1 cm sub stratul de pamant; daca este complet uscat, trandafirul trebuie udat.
Cantitatea de apa nu trebuie sa fie mare, pentru ca radacinile de la baza ghiveciului sa nu stagneze in apa. Ghiveciul potrivit pentru dimensiunile plantei si drenajul asigura conditii bune de dezvoltare a plantei. In ceea ce priveste ph-ul apei, trandafirul japonez nu este foarte pretentios, valorile optime fiind intre 5 si 7.
Inmultirea
Trandafirul japonez se inmulteste prin butasi. Acestia sunt ramurele de grosime potrivita, 5-8 mm, taiate din planta, din care se elimina varful cu frunze. Butasii pot prinde radacini mai ales primavara si toamna, cand temperatura si umiditatea din aer sunt mai potrivite. Taierea se face cu un cutit sau o foarfeca de gradinarit ascutita, cu lama sterilizata in prealabil.
Butasul se introduce suficient de adanc intr-un ghiveci mic, cu 12 cm diametru, umplut cu un amestec de turba si nisip si se asaza bine, astfel incat solul sa faca priza cu crenguta. Se acopera cu un borcan de sticla sau un pet taiat si se uda zilnic. Se poate folosi o substanta care sa stimuleze inradacinarea, disponibila sub forma de praf. Vasul se plaseaza la lumina. Dupa 4 sau 6 saptamani, butasul va prinde radacini si va putea fi transplantat intr-un ghiveci mai mare.
Taierea trandafirului japonez
Taierea trandafirului japonez are deopotriva un rol estetic si un rol functional. Din punct de vedere estetic, taierea poate da plantei forma pe care o doriti, stimuland ramificarea sau cresterea pe verticala, dupa preferinte. Taierea se face o data pe an, inaintea perioadei de inflorire, de preferat catre sfarsitul sezonului rece. Se curata ramurile uscate sau care ies din forma dorita.
Taierea are si rolul de a stimula cresterea si inflorirea. Se taie ramurile la minim doua noduri de intersectia cu tulpina sau cu ramurile mai groase, chiar sub nod, avand grija sa pastrati macar 2 sau 3 frunze pe crenguta. Florile ofilite se indeparteaza, astfel incat planta sa nu mai faca efortul de a le hrani si sustine si pe acestea.
Fertilizarea
Hibiscusul este relativ usor de ingrijit, dar dupa ce ati plasat planta la lumina potrivita si ati udat-o in mod corespunzator, are nevoie de hranire. Pentru trandafirul japonez, veti avea nevoie de o combinatie adecvata de azot, fosfor si potasiu care are rolul de a incuraja inflorirea viguroasa. Daca pe eticheta produsului se regasesc simbolurile N, P si K – azot, fosfor si potasiu, atunci ingrasamantul este potrivit pentru trandafirul japonez. Fertilizantul se administreaza conform instructiunilor de pe ambalaj.
Respectand sfaturile de mai sus, va veti bucura de o planta de apartament sanatoasa, cu perioade dese si prelungite de inflorire si flori spectaculoase, care sa va imbunatateasca starea de spirit ori de cate ori le priviti. De altfel, trandafirul japonez este asociat cu fericirea, lumina solara, dragostea si norocul, ceea ce il face un excelent cadou de casa noua sau cu oricare alt prilej, pentru un iubitor de plante.