Niciun apartament nu poate fi prea mic daca exista o lista de prioritati bine definita si o echipa de arhitecti care sa inteleaga nevoile si dorintele beneficiarului de utilizare a spatiilor. Este si cazul unui mic apartament de tip studio, situat la etajul 8 al unui cartier rezidential.
Clientul, o femeie tanara, activa, isi dorea sa transforme studioul pe care il inchiriase pana atunci, intr-un apartament luminos si confortabil in care sa locuiasca singura. Luand in calcul stilul de viata si necesitatile clientului, arhitectii au propus din start transformarea zonei de bucatarie intr-o camera separata, bucatarie cu loc de luat masa, crearea unui dormitor spatios si transformarea logiei intr-un mic livingroom. Astfel, a fost posibila marirea suprafetei utile de la 40 la 45 de metri patrati si obtinerea unui apartment cu doua camere, cu dormitor separat, dupa dorinta clientului.
Dupa interventiile constructive, a rezultat un apartament compus din doua zone bine definite, spatiu comun si spatiu privat. Din holul de intrare, care asigura minimul necesar de depozitare, se trece printr-un cadru de usa tip portal catre zona de bucatarie si dining iar apoi catre living, separat prin usi de sticla. A fost obtinut un spatiu unitar, bine organizat si cu fluxuri functionale. Usile albe, mobilierul in tonuri deschise de culoare si corpurile de iluminat de dimensiuni reduse confera luminozitate apartamentului si senzatia de spatiu.
Primul pas in procesul de transformare a studioului a constat in adaptarea logiei reci la cerintele unui living confortabil. A fost inlocuita tamplaria cu geam termopan, pastrand configuratia initiala pentru a nu afecta fatada. O decizie importanta a fost izolarea termica a pardoselii, tavanului si peretilor adiacenti logiei, pentru a asigura crearea unui spatiu de locuit, sanatos si confortabil. S-a optat pentru varianta incalzirii in pardoseala, garantand astfel o incalzire uniforma si totodata castigand spatiu prin substituirea caloriferelor.
Livingul, de doar 11 metri patrati, este un spatiu intim, confortabil si practic, mobilat cu o canapea extensibila de 140 cm, o masuta de cafea, din metal, si un fotoliu din rattan. Impreuna cu pardoseala din placi terazzo decorativ, culorile si materialele mobilierului contribuie la crearea unei atmosfere de vacanta in mini-livingul organizat in logie.
Zona de dining este un spatiu diafan cu un corp de iluminat central, finisat alb cu brate aurii, care confera un plus de eleganta. Tapetul pastelat si vopseaua decorativa intr-o nuanta de verde-gri deschis au rolul de a accentua, prin contrast, mobilierul minimalist, in tonuri de alb. Masa de dining, cu blat rotund, si scaunele din plastic transparent ocupa putin spatiu si in acelasi timp contribuie la atmosfera luminoasa si feminina a locuintei. Comoda de sub televizor este pusa in evidenta de cele doua corpuri de iluminat simetrice.
In bucatarie au fost integrate accente clasice prin profilatura mobilierului si optiunea pentru un backspalsh din portelan cu efect de marmura alba cu venatura pronuntata. Blatul din mdf laminat de culoare bej completeaza armonios ansamblul de mobilier al bucatariei.
Albul si nuante de roz prafuit domina in amenajarea dormitorului, conferind acestuia o atmosfera feminina, relaxanta. Pardoseala din parchet laminat bej contrasteaza placut cu mobilierul alb cu gravura de linie.
Urmariti galeria foto pentru a va lasa inspirati in crearea unui decor feminin intr-un spatiu de mici dimensiuni!
Arhitect: Olga Busorgina