Spatiile mici reprezinta o adevarata provocare in orice poveste de amenajare. De la alegerea si amplasarea pieselor de mobilier, solutionarea depozitarii, eficientizarea zonelor de trecere, pana la alegerea finisajelor (astfel incat sa nu incarce prea mult spatiul), totul trebuie corelat armonios si cu multa atentie la detalii.
Mai jos, va lasam sa descoperiti povestea unui cuplu tanar care a apelat la serviciile unui birou de arhitectura pentru a-si amenaja locuinta de doar 43 de metri patrati.
Luand in considerare preferintele proprietarilor si dimenisunile reduse ale spatiului, amenajarea este in stil scandinav cu accente vintage-industriale. Predomina nuantele deschise ale finisajelor, in contrast cu accentele de lemn si griuri calde ale mobilierului. Astfel intregul spatiu pare mai luminos si amplu. La iluzia optica a unui spatiu mai mare au contribuit si oglinzile amplasate pe mobilierul din hol si oglinda incastrata in nisa de pe peretele opus.
Excluzand baia si camera de depozitare, intregul apartament poate fi privit ca un open space in care fiecare piesa este la locul ei si isi deserveste cu brio scopul. Arhitectii au optat pentru o pardoseala continua din parchet stratificat din stejar albit, care confera continuitate vizuala si contribuie prin culoare si textura la atmosfera eleganta si calduroasa a apartamentului.
Hol, living, dormitor, bucatarie si loc de luat masa – comprimare eficienta a spatiilor
Living-ul ocupa aproximativ jumatate din open space, fiind separat de bucatarie prin locul de luat masa. Dispunerea centrala a canapelei de doua locuri asigura o separare discreta a acestor zone. Cel mai mare perete din casa, peretele media (cu consola si tv) este placat cu tapet cu textura de caramida alba, care insufla amenajarii un aer industrial, impreuna cu lampa suspendata din living, aplicele de perete din hol si lampa reglabila de la pat. Regasim nuantele de alb lucios si la mobilierul din living, compus dintr-o consola minimalista cu patru usi de tip push, fara manere, cu blat din lemn de stejar.
Particularitatea amenajarii o constituie abordarea neconventionala a dormitorului. Patul dublu este incastrat intr-o nisa delimitata de peretele cu caramida alba si peretele cu oglinda din hol, rezolvare ce a economisit mult din spatiul apartamentului.
O bucatarie spatioasa este mereu binevenita, insa aceasta amenajare demonstreaza inca o data faptul ca si un spatiu mic poate functiona eficient si sa arate bine in acelasi timp, daca este gandit pana in cele mai mici detalii. Hota de plafon (de la Elica) se integreaza armonios in amenajarea bucatariei, forma sa cilindrica, impreuna cu dulapurile suspendate care ating plafonul, confera spatiului un plus de inaltime.
Baia – o continuare armonioasa a atmosferei din open space
Baia continua linia stilistica a zonei de zi, fiind placata cu marmura Calacatta si gresie cu aspect lemn stejar albit. Stereotomia peretelui din dus, placat cu gresie aspect parchet confera unicitate spatiului, inversand dispunerea traditionala a finisajelor perete-pardoseala. Zona dusului este delimitata de restul baii printr-un podest in care este integrata rigola de scurgere, solutie eficienta in cazul in care inaltimea spatiului nu va permite sa aduceti intreaga pardoseala la acelasi nivel.
Detalii care fac diferenta
Probabil ca si tu asociezi zona de dormit ca fiind compusa din pat plus noptiere. Pe noi ne-a suprins in aceasta amenajare rezolvarea ingenioasa a spatiului dedicat noptierelor. Rolul acestora a fost preluat de stalpul adiacent patului, placat cu furnir din lemn de stejar in care au fost incorporate prizele, intrerupatoare si o lampa ajustabila pe inaltime, cu brat reglabil.
Speram ca aceasta poveste sa te inspire si pe tine, sa iti confere increderea necesara ca si un apartament cu dimensiuni modeste se poate transforma intr-o oaza de relaxare.
Designer: Simbirskaya