Transvazarea si plantarea legumelor in camp

Cand rasadurile sunt atat de mari incat se pot apuca cu doua degete, trebuie sa le transvazam.

Deschide Galeria

Transvazarea putem sa o facem in tavite din turba presata, ladite joase sau ghivece. Solul din vase trebuie sa fie usor, sa contina in aceeasi proportie compost maturat si nisip. Plantutele dezvolta radacini mai puternice intr-un sol mai slab cu mai putine elemente nutritive.

Speciile de legume precum rosia sau dovleceii, care stau o perioada mai lunga sub forma de rasad, trebuie transvazate inca o data intr-un vas putin mai mare. Cel mai bun moment al transvazarii este atunci cand solul ghiveciului este impanzit de radacinile plantutei.

Daca vremea este favorabila, orice alta leguma, ca de exemplu salata, poate fi plantata in camp.

Inainte de plantarea la locul definitiv rasadul trebuie obisnuit cu noile conditii. Gradinarii numesc acest lucru calirea rasadurilor. Primul pas il putem face inca din camera; daca afara este cald sa aerisim cat mai des, iar dupa cateva zile, daca vremea ne permite, putem scoate rasadurile afara pentru toata ziua, iar seara il vom repune. Pentru plantarea in camp a rasadurilor e bine sa alegem o zi noroasa sau sa plantam mai spre seara, deoarece razele puternice ale soarelui pot sa vestejeasca plantutele.

Se scoate bolul umed de radacini din ghiveci sau ladita de turba presata si se potriveste in locul pregatit. La plantare, rasadul se tine drept si se umple portiunea ramasa libera cu pamant, dupa care rasadul trebuie neaparat udat din abundenta, jetul de apa directionandu-se spre bolul de pamant mai vechi, cu scopul de a condensa solul in jurul radacinii. Este foarte important ca groapa sa nu fie prea mica, radacinile sa aiba o dispunere radiala si sa ajunga intacte sub pamant. Constituie un mare ajutor pentru planta, daca in groapa pregatita mai adaugam si o mana de compost maturat.

Rasadurile se planteaza intotdeauna la aceeasi adancime la care au fost si inainte in ghivece sau rasadnite. O exceptie de la aceasta regula o face rosia, care poate fi plantata mai adanc. Pe tulpina rasadului de rosie care ajunge in pamant, mai apar ulterior si alte radacini, de aceea planta nu este afectata nici daca o ingropam foarte adanc in pamant.

Rasadurile plantate proaspat tind sa se vestejeasca in primele zile. In aceasta perioada, este bine sa le protejam de razele puternice ale soarelui prin umbrirea cu ziare sau o prelata. Dupa plantatul in camp, trebuie sa punem intre randuri un strat subtire de mulci care mentine umiditatea din sol. Cel mai recomandat mulci este acela format numai din paie. 

Articol publicat in cartea Gradina de legume, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole