Trucuri mai puțin știute de cosire a ierbii din curte

Pe lângă metodele clasice de cosire a ierbii, există o serie de trucuri mai puțin cunoscute care te pot ajuta să obții un gazon mai sănătos și mai frumos, cu un efort minim.

Iată câteva sfaturi:

Cosește la înălțimea corectă:

Nu tunde iarba prea scurt, deoarece acest lucru o poate slăbi și o poate face mai vulnerabilă la boli și dăunători. O înălțime ideală a ierbii este de aproximativ 7-8 cm. Ajustează înălțimea lamei mașinii de tuns în funcție de tipul de iarbă și de perioada anului.

Ascute regulat lama mașinii de tuns:

O lamă ascuțită va tăia iarba curat, prevenind deteriorarea vârfurilor. Ascute lama mașinii de tuns cel puțin o dată pe an, sau mai des dacă o folosești frecvent. Poți ascuți lama singur cu o pilă specială sau o poți duce la un service specializat.

 Alternează direcția de cosire:

Nu cosi iarba mereu în aceeași direcție. La fiecare cosire, alternează direcția de cosire pentru a evita crearea de brazde în gazon. Acest lucru va ajuta la uniformizarea creșterii ierbii și la menținerea unui aspect sănătos al gazonului.

Lasă resturile de iarbă pe gazon:

Nu aduna întotdeauna resturile de iarbă după cosire. Mulcirea naturală cu resturile de iarbă ajută la menținerea umidității solului, la suprimarea buruienilor și la fertilizarea naturală a gazonului.

Udă gazonul regulat:

Udarea regulată este esențială pentru un gazon sănătos, mai ales în perioadele de secetă. Udă gazonul dimineața devreme sau seara, pentru a evita evaporarea rapidă a apei. Adâncimea ideală a udării este de aproximativ 2-3 cm.

Aerează gazonul periodic:

Aerarea solului ajută la îmbunătățirea drenajului și la crearea de spațiu pentru rădăcinile ierbii să se dezvolte. Poți aerisi gazonul manual cu un aerator special sau cu o mașină de aerare. Aerarea este recomandată de două ori pe an, primăvara și toamna.

 Fertilizează gazonul:

Fertilizarea periodică ajută la menținerea nutrienților necesari pentru o creștere sănătoasă a ierbii. Alege un îngrășământ special pentru gazon și urmează instrucțiunile de pe etichetă. Fertilizează gazonul primăvara și toamna, evitând perioadele de caniculă sau secetă.

Combate buruienile:

Buruienile pot concura cu iarba pentru nutrienți și apă, afectând aspectul gazonului. Poți elimina buruienile cu un erbicid selectiv. Folosește erbicidele cu prudență și respectă instrucțiunile de pe etichetă.

 Repară zonele deteriorate:

Dacă gazonul este deteriorat de animale de companie, insecte sau boli, este important să repari zonele afectate cât mai curând posibil. Îndepărtează iarba uscată și deteriorată și reînsămânțează zona cu semințe de iarbă potrivite pentru tipul de sol și clima din zona ta.

Respectă mediul:

Alege metode ecologice de îngrijire a gazonului, cum ar fi mulcirea naturală și fertilizarea cu îngrășăminte organice. Evită folosirea pesticidelor și erbicidelor chimice agresive, care pot dăuna mediului.

Urmând aceste trucuri simple, vei obține un gazon mai sănătos, mai frumos și mai rezistent.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole