Turbinele eoliene – surse ecologice de energie electrica

Turbinele eoliene sunt dispozitive care transforma energia cinetica produsa de vant in energie electrica. Aceste turbine sunt formate dintr-un motor care este pus in miscare de vant cu ajutorul unor elicii. Pe langa motor si elicii, in componenta unei centrale eoliene intra, printre altele, si redresoarele de curent, transformatoarele si corectoarele factorului de putere.

Deschide Galeria

Energia eoliana este una dintre cele mai vechi surse de energie nepoluante care exista. Multumita faptului ca la producerea acestui tip de energie nu se ard niciun fel de combustibili emisia de gaze poluante este zero. Calitatile pe care le au turbinele eoliene fac din acestea solutiile ideale pentru cei care au case in zone izolate unde reteaua de curente electric nu ajunge.

In Romania, potentialul eolian al zonei Dobrogea si cu precadere a judetului Constanta, a determinat alegerea zonei pentru realizarea parcurilor eoliene. Aceasta zona esta una dintre cele mai mari zone din Europa cu un potential mare mare in domeniul producerii energiei care are ca sursa vantul.

Zona unde se amplaseaza turbinele eoliene trebuie sa aiba in vedere care este valoarea vitezei vantului in regiunea respectiva dar si impactul vizual asupra peisajului din vecinatate. De asemenea ar trebui urmarit si impactul pe care il poate avea asupra vietii salbatice. Ar putea fi afectata migratia pasarilor, in cazul in care ar fi amplasate langa zone unde acestea isi fac cuibul.

Avantaje

  • vantul este gratuit iar datorita tehnologiei moderne poate fi valorificat intr-un mod eficient si folositor pentru oameni;
  • desi instalatia acestor turbine poate fi inalta ocupa foarte putin teren. In jurul lor pot exista fara probleme terenuri agricole;
  • multi oameni considera fermele eoliene un peisaj interesant care nu deranjeaza;
  • pot fi instalate in zone in care stalpii de electricitate nu pot ajunge sau ar fi foarte dificil de instalat;
  • marimile variate in care sunt fabricate se incadreaza atat in gama utilizatorilor domestici cat si a celor industiali;
  • impact pozitiv din punct de vedere financiar asupra satelor. In Romania, firmele care au instalat ferme eoliene au facut ca satetele sa progreseze din punct de vedere al infrastructurii, s-au ocupat de renovarea unor cladiri publice si ii platesc pe proprietarii terenurilor pe care sunt instalate turbinele.

Dezavantaje

  • puterea vantului nu este constanta si poate varia de la zero la forta unei furtuni intr-un interval scurt de timp;
  • trubinele eoliene sunt zgomotoase;
  • alterarea peisajului.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole