TUTORIAL: Cum se planteaza gazonul sau iarba? (VIDEO)

Gazonul este unul dintre elementele care poate desavarsi orice curte sau gradina, acesta o poate face mai eleganta si ii confera un aspect ingrijit. Daca la curte te poti bucura de un astfel de spatiu verde plantand un covor de gazon sau de iarba.

Deschide Galeria

Plantarea ierbii sau a gazonului nu este deloc dificila iar aceast proces necesita doar putina rabdare, sa ai la dispozitie un teren pe care sa plantezi si seminte de gazon. Celelalte ustensile sigur le ai deja in curte sau le poti gasi la un vecin pasionat de gradinarit.

Iata care sunt pasii pentru plantarea gazonului:

  • stabileste zona din curte unde doresti sa plantezi iarba sau gazonul. In functie de marimea zonei poti aproxima si cantitatea necesara de seminte. Pentru aproximativ 50 de metri patrati de teren este necesar un kilogram de seminte de gazon;
  • aplica un strat de ingrasamant natural sau pamant negru, care poate fi cumparat de la magazinele de specialitate;
  • dupa ce ai aplicat acest ingrasamant peste portiunea de pamant unde vrei sa creasca gazonul, niveleaza-l bine cu o grebla, pentru ca acesta sa fie distribuit omogen pe intreg spatiul de plantare;
  • odata nivelata intreaga zona, e timpul sa imprastii semintele peste tot, cat mai uniform. O masina de aruncat semintele este foarte utila, dar in situatia in care nu dispui de una, acest lucru se poate realiza foarte usor si manual;
  • acum ca semintele au fost imprastiate deasupra ingrasamantului bine nivelat, ia niste paie sau fan, in functie de ce iti este mai la indemana, si imprastie pe toata aria spatiului unde sunt semintele de iarba sau de gazon. Nu trebuie sa pui un strat foarte gros, deoarece semintele au nevoie de lumina soarelui pentru a germina;
  • urmeaza acum sa uzi din abundenta intreaga zona, dar cu foarte mare atentie pentru ca jetul de apa sa nu mute semintele din locul unde au fost aruncate. Cantitatea de apa trebuie sa fie moderata, prea multa ar putea duce la putrezirea semintelor.

Intretinere

Dupa ce gazonul a crescut, o alta etapa foarte importanta este intretinerea lui. Gazonul se uda zilnic sau cel putin o data la doua zile, timp de 15 minute, in functie de cat de expus este la soare. Este recomandat udarea gazonului dimineata sau seara cand este racoare.

Odata cu stropirea se pot administra si ingrasamintele care ii pot prelungi durata de viata si aspectul foarte placut.

Daca vrei ca gazonul tau sa isi mentina culoarea verde acesta trebuie tuns regulat (citeste aici tot ce trebuie sa stii despre acest proces), cand depaseste inaltimea de 8-10 centimetri.

Fertilizarea gazonului se realizeaza cam odata la doua luni de zile, cand gazonul este uscat, iar pentru acest proces se va folosi o pompa speciala pentru stropit.

Daca vei urma acesti pasi simpli, nu vei mai avea probleme in ceea ce priveste lipsa spatiului verde din curtea sau gradina ta, iar iarba si gazonul vor creste din abundenta, oferind intregii tale curti un aer proaspat care te va binedispune.

Iata si un filmutel care te va invata cum sa repari zonele in care gazonul se rareste:

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole