Arborii Sequoia sunt probabil cei mai fascinanti din intreaga lumii, datorita duratei de viata extrem de lunga si a inaltimilor impresionante care ating cerul! Desi sunt specifici continentului nord-american, fiind foarte putin prezenti in alte locuri, arborii sequoia cresc in conditii optime si la noi in tara!

Avand in vedere ca acesti colosi ai naturii pot trai mii de ani si pot ajunge pana la 145 de metri inaltime si o circumferinta a tulpinii de pana la 38 de metri, cu siguranta ca sequoia este o alegere pe care trebuie sa o faci cand vine vorba de plantat.

Desigur, nu vei apuca intr-o viata de om sa vezi vreodata arborele acesta in toata splendoarea lui, dar poate fi o reala mostenire de familie, de care sa aiba grija generatiile viitoare, dand mai departe istoria unui loc anume sau pe cea a familiei tale.

Citește si: Plantarea de toamna a pomilor fructiferi – 8 sfaturi pentru plantari eficiente

Zona unde sunt cei mai raspanditi se intinde pe 750 km lungime si 75 km latime, pe tot parcursul coastei oceanului Pacific din California, Statele Unite ale Americii, la altitudini cuprinse de la 0 la 900 m inaltime.

Cel mai inalt sequoia din lume este denumit Hyperion si masoara 115,55 m, aproximandu-se ca are in jur de 2150 de ani. Un alt arbore grandios este “Generalul Sherman”, situat in Parcul National Sequoia din California, care masoara 83,8 m, 31,3 m circurmferinta si are aproximativ 1486 de m cubi, suficienti cat sa se construiasca 40 de case din lemn, cu cate 5 camere incorporate in fiecare dintre ele.

Citește si: Iarba de pampas – Regina plantelor decorative

 

Primii 5 ani din viata a 2 arbori Sequoia

 

Citește si: Petunia, o floare care iti coloreaza zilele de vara

La noi in tara, arborii sequoia se gasesc in Parcul Carol din Bucuresti, Oradea, in Rogojel din Cluj, in Simeria si Ardusat din Maramuresi, Ploiesti si la Azuga, iar recent au fost plantati si in Buzau, Clinceni din judetul Ilfov si la Baile Herculane. Oradea este orasul cu cei mai multi sequoia din Romania, totalizand un numar de 3 exemplare

 

Citește si: Liliacul, un clasic al gradinilor

Plantarea acestor arbori grandiosi nu este dificila, dar necesita extrem de mult timp cresterea lor, datorita dimensiunilor foarte mari pe care le pot atinge.

Arborii sequoia sunt de 3 tipuri, mai exact: Californian Reddwood (Sequoia Sempervirens), Sequoia Gigant (Sequoiadendron Giganteum) si Dawn Redwood (Metaseqoia).

Citește si: Sedum Rubrotinctum, o planta care isi schimba culoarea in functie de intensitatea luminii

Luand in considerare ca se planteaza ca orice alt arbore, dar perioada sa de crestere este mai lunga, nu vedem motive pentru care nu ai incerca sa plantezi unul chiar astazi, pentru a lasa o mostenire istorica in urma, atat pentru generatiile ce vor urma, cat si pentru natura.

Peste 500.000 de produse in stoc la cele mai mici preturi online.
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!