Paulownia este o specie de arbori originara din China, foarte apreciata pentru lemnul de esenta tare dar si pentru aspectul sau decorativ. Paulownia poate dezvolta un trunchi masiv, cu un lemn de culoare deschisa si foarte rezistent. Este renumit pentru faptul ca poate creste intr-un timp foarte scurt. Un alt lucru miraculos este ca dupa taierea tulpinii aceasta se regenereaza destul de repede, nemaifiind nevoie de plantarea unor puieti in locul arborelui taiat. 

Valoarea ridicata a lemnului de Paulownia este data tocmai de faptul ca acest arbore creste foarte rapid, iar lemnul sau este folosit in construirea instrumentelor muzicale, avand o rezonanta foarte buna.

Acesti arbori pot fi plantati chiar si de la stadiul de seminte, avand o crestere rapida si vizibila, fiind nevoie de o lumina foarte buna si de un pamant fertil. Poti fi crescuti in prima faza in casa, in mici crescatorii improvizate, dupa care trebuie plantati afara, intr-o livada amenajata special pentru ei, deoarece ating inaltimi foarte mari.

Iata cum se planteaza semintele de Paulownia:

Citește si: Plantarea de toamna a pomilor fructiferi – 8 sfaturi pentru plantari eficiente
  • Se pun semintele la inmuiat intr-un pahar de unica folosinta plin cu apa, si se lasa aici circa 12 ore;
  • Dupa ce au fost alese recipientele in care vor fi plantate acestea se umplu cu pamant peste care se toarna apa;
  • Dupa cele 12 ore de stat la inmuiat, semintele se pun deasupra pamantului din ghiveci si se uda cu apa, dar cu foarte mare grija pentru a nu fi ingropate in pamant;
  • Peste ghiveci se va pune o folie transparenta pentru crearea unui efect de sera;
  • Ghiveciul se va uda cam o data pe zi;
  • Este nevoie ca semintele sa germineze la lumina circa 15 ore pe zi, de aceea, dupa plantare ghivecele se vor pune sub lumina unui neon. Deci ziua se tin langa fereastra, expuse la lumina soarelui, iar seara se pun sub lumina unui neon;
  • Dupa o perioada ce circa 10 zile de germinare se indeparteaza folia de plastic iar plantele sunt lasate sa creasca in voie;
  • Cand acestia ating o inaltime de circa 30 de centimetri, puietii pot fi mutati in locul dorit din gradina.

Odata crescuti la o inaltime considerabila, trebuie bine ingrijiti, iar dupa primul an de la plantare, de la stadiul de puiet, trebuie taiat, pentru a-i accelera cresterea intr-un mod considerabil. Cand acesti arbori, denumiti si “arborele minune”, find adesea asociat cu ideea de “super afacere”, ajung la varsta de 3 ani, trebuie taiati din nou, dupa care urmeaza taierea definitiva pentru ca lemnul sa fie valorificat.

Citește si: Iarba de pampas – Regina plantelor decorative

In Romania, Paulownia exista inca din anul 1973, insa doar cu intrebuintari ornamentale. Insa din anul 2011 s-a infiintat la Bistrita prima plantatie cu Paulownia de la noi din tara. Proprietarul acesteia se mandreste cu un venit de aproximativ de 30.000 de euro pe hectar, ceea ce a transformat cultivarea acestui arbore intr-o afacere foarte profitabila. 

Peste 500.000 de produse in stoc la cele mai mici preturi online.
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!