TUTORIAL: Cum se planteaza un cocotier? (VIDEO)

Cocotierul este un arbore exotic, din zona tropicala, care face parte din familia palmierilor, ajungand la inaltimi de aproximativ 40-50 m si avand ca fructe nucile de cocos pe care cu totii le indragim, de fiecare data cand avem ocazia, crude sau in prajituri, in bauturi racoritoare sau in inghetate.

Deschide Galeria

Nuca de cocos este un fruct exotic, care la noi in tara se gaseste in orice hypermarket, dar care nu poate fi gasit in livezile din Romania, datorita conditiilor de care are nevoie, care se regasesc cu precadere in zonele tropicale.

Desi nu poate fi crescut la noi in tara, in conditii optime, acesta poate fi crescut ca un arbore ornamental, care cu greu va da fructe, avdn in vedere ca nu va beneficia de caldura si soare pe intreaga durata a anului.

Cu toate acestea, a creste un cocotier, plecand de la o nuca de cocos cumparata din magazin, poate fi un proces extrem de placut pentru tine si pentru intreaga familie.

Alege din magazin o nuca de cocos care sa aiba cat mai multa apa in ea, dupa care sa te asiguri ca niciuna dintre cele 3 gauri astupate (numite si “ochi”) nu este fisurata sau nu a fost gaurita in prealabil.

Dupa aceea, ia o galeata si un bolovan si umple cu apa calda intreaga galeata. Apa calda va accelera procesul de germinare, iar bolovanul va tine nuca de cocos pe fundul galetii pentru a fi complet acoperita in apa.

La 24 de ore poti scoate nuca de cocos si sa o introduci intr-o punga care se inchide ermetic, dupa care sa torni niste apa in punga si sa o inchizi bine, pentru ca aerul sa nu poate intra. Asigura-te ca nuca de cocos este asezata cu cei trei ochi in sus, pune punga ermetica intr-un bol si aseaza-o intr-un loc calduros.

Dupa primele 10 zile vei vedea ca nuca de cocos a incoltit, iar la aproximativ o luna distanta, aceasta va avea deja o radacina destul de mare, care va fi gata pentru plantare. Fiind un proces interesant, care implica un fruct exotic, nu ai niciun motiv pentru a nu incerca sa cresti un cocotier la tine in gradina, chiar daca acesta va fi doar cu rol decorativ.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole