Nectarinele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe de pe Pamant si sunt apreciate peste tot in lume, datorita gustului lor delicios, a texturii carnoase si suculente si nu in ultimul rand, pentru multiplele beneficii aduse sanatatii, prin numarul ridicat de vitamine pe care il au.
Un pom de nectarine este destul de greu de crescut, mai ales daca iti doresti sa pleci de la stadiul de samanta, acesta fiind un proces de lunga durata care ncesita foarte multa atentie periodica.
Necatarinul creste in conditii optime in zonele foarte calduroase, fiind specific bazinului Marii Mediterane, insa poate creste pana la inaltimi destul de mari si cu o productivitate foarte buna si in zonele de sud ale Romaniei.
Daca doresti sa plantezi un nectarin, pornind de la stadiul de samanta, vei avea nevoie in primul rand de o nectarina, cumparata de la piata sau de la hypermarket. Alege o necatarina cat mai mare, pentru a fi sigur ca in interior se afla un sambure pe masura.
Samburele, odata scos din fruct, trebuie spart cu un spargator de nuci sau cu un ciocan, insa trebuie sa ai mare atentie pentru a nu strica miezul din interior, deoarece acela va fi plantat in pamant, pentru a da nastere unui pom fructifer.
Odata ce ai scos samanta din interiorul samburelui, trebuie sa o pui intr-un pamant foarte bine umezit, fixat intr-un ghiveci mic. Tine minte, pamantul trebuie sa fie in mod constant umed, altfel samanta nu va germina.
Ghiveciul cu samanata pusa la germinat trebuie tinut in frigider pentru o perioada de 6-8 saptamani, timp in care va trebui sa il uzi constant pentru a-si pastra umiditatea, iar dupa aceasta perioada vei vedea deja aparitia frunzelor.
Viitorul tau nectarin este deja in crestere, iar in 3-4 ani vei avea deja primele fructe din propriul tau nectarin crescut in gradina ta de acasa!