TUTORIAL: Cum se planteaza un rodiu, pomul care face rodii (VIDEO)

Rodiile (Punica grantum) sunt niste fructe exotice mediteraneene, extrem de delicioase si carnoase, de culoarea rosie, iar denumirea lor in limba latina este. Rodiul poate produce fructe de dimensiuni relativ mari, care au o consistenta robusta si coaja foarte tare. Fructele pot fi rotunde sau usor alungite, iar dimensiunea lor este conditionata de soiul din care face parte de conditiile de cultivare. Avand in vedere gustul lor minunat si numeroasele vitamine pe care le contin, rodiile sunt niste fructe tot mai populare.

fructe de rodie coapte pe creanga
Deschide Galeria

Inmultirea se face prin seminte sau butasi

Pentru plantarea unui rodiu se pastreaza semintele din fructe, acestea se lasa la inmuiat in apa timp de o zi, dupa care se pot planta intr-un ghiveci cu pamant. O alta modalitate este prin taierea unor butasi din ramurile fara flori ale unui rodiu si introducerea lor in apa. Acesti butasi se vor tine in apa pana cand vor prinde mici radacini. Cand radacinile sunt suficient de mari (aproximativ un centimetru) lastarul se va muta intr-un ghiveci cu pamant, urmanad sa fie udat cu regularitate. Este recomandat ca plantarea butasilor sa se faca toamna.

Dupa ce puietul de rodiu ajunge la o dimensiunea destul de mare, va trebui sa sapi o groapa cam de doua ori mai mare in circumferinte fata de ghiveciul in care se afla initial arborele. Odata sapata groapa, cu delicatete, scoate rodiul din ghiveci, batand usor marginile ghiveciului pentru ca pamantul sa se desprinda.

Pomul, cu tot cu pamantul din ghiveci trebuie introdus in groapa proaspat sapata dupa care trebuie adaugat mult pamant fertilizat care sa retina si umezeala foarte bine. In climatele calduroase, perioada de plantare a rodiului este iarna, in luna decembrie, pentru a avea timp sa dezvolte niste radacini puternice pana in primavara.

Pentru a creste sansele de prindere a unui rodiu, este indicat sa adaugi putin fertilizator cu eliberare inceata, acesta ajutand la hranirea arborelui in perioadele incipiente, imdiat urmatoare dupa plantare.

rodiu plin de fructe Un rodiu plin de fructe

Desi in Romania sunt putine zone unde poate creste in conditii optime, acestea regasindu-se in partea de sud a tarii, poti planta un rodiu pe care in primii ani sa il acoperi iarna pentru a-l feri de inghet.

In conditii neprielnice, nu va da fructe chiar din primii ani, insa pe parcurs, odata ce se va acomoda cu noul mediu, acesta va fi roditor, iar tu te vei putea bucura de aceste fructe exotice si delicioase.

Sursa Foto: Wikipedia

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole