Lumini si umbre in creatiile Alinei Turdean

Fiecare artist isi are propia reprezentatie asupra realitatii, creeaza pentru bucuria ochiului sperand sa transmita prin lucrarile sale tot ce nu poate sublinia prin cuvinte. Astazi ne propunem sa privim prin ochii designerului Alina Turdean si sa observam cum creatiile ei schimba spatiul nostru de locuit.

Deschide Galeria

Alina Turdean s- a nascut la Deva, a studiat la Facultatea de Arhitectura “Ion Mincu” in Bucuresti si creatiile ei au fost premiate in cadrul catorva concursuri importante.

Fiecare lucrare a ei pastreaza o nota personala de noblete si imaculat, dar in acelasi timp toate par inrudite, ca facand parte din aceeasi poveste. Semnatura designerului este surprinsa in fiecare piesa.

Reprezentativa pentru munca sa este masa Leaf care depaseste rigiditatea materialului prin forma sa organica. Pentru a-si castiga numele de “leaf” silueta sa impreuna cu multiplele decoratii, se curbeaza pentru a forma o frunza geometrizata. Perforatiile contribuie la accentuarea aspectului organic si au calitatea de a proiecta o varietate de umbre.

Proiectul este o colaborare cu arh. Anca Trestian si a luat premiul I la Concursul de Design organizat de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, in cadrul Salonului International de Mobila din Romania.

Lampile Leaf reprezinta o continuare a colaborarii cu Anca Trestian. Sunt o propunere de corp de iluminat suspendate in doua variante de dimensiune. Lampile reprezinta o extensie a conceptului de transpunere a unei forme organice in metal, sunt realizate din tabla de aluminiu, decupata cu perforatia specifica masutei de cafea, si ulterior vopsite in camp electrostatic.

Lampile aduc o lumina romantica si calda, innobiland incaperea si oferindu-i un aspect modern; se potrivesc in aproape orice spatiu de locuit, oferind impresia de rece prin materialul din care sunt create, si totusi cald prin decuparile ludice. Modelele romanesti fac parte tot din acelasi concept si sunt o serie de corpuri de iluminat inspirate din motive traditionale romanesti, realizate din foisoare de table de aluminiu, completate cu baze mult mai grele din table de otel.

In cazul lampilor romanesti intentia a fost de a crea lampi de podea supradimensionate, care imprumuta din elementele folclorice caracteristice si contribuie la ambianta generala a interioarelor prin umbrele dantelate pe care le poarta.

Alina ne trece de la actual la traditional pastrand totusi acelasi stil. Aceste treceri sunt facile datorita caracterului sau ludic, imbinand usor elemente care la prima vedere nu ar crea impresia ca se pot asocia.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole