Un decor creativ inspirat din arta designului italian

Povestea acestui apartament este conectata, indirect, de unul dintre cele mai mari nume ale design-ului italian, marele Osvaldo Borsani, cunoscut pentru mobila sa functionala de pe piata anilor 1950, care alaturi de generatia sa, in special Gio Ponti si Lucio Fontana, au impus trendul in arhitectura si design-ului italian de la acel moment. Nepotul sau, Tommaso Fantoni, a mostenit acest talent artistic, pus in evidenta, pregnant, in toate lucrarile de design realizate in propriul sau birou de arhitectura. Talentul sau se datoreaza nu numai educatiei mostenite, ci si experientei profesionale dobandite pe plan international. In apartamentul sau din Milano, operele bunicului Borsani nu sunt uitate in negura timpului, ci, dimpotriva, completeaza estetic proiectele personale, contemporane, ale lui Tommaso Fantoni, conferind spatiului un aspect atemporal si un mod unic de exprimare.

Deschide Galeria

Privitor la experienta sa in materie de design interior, Tommaso sustine ca: „Experiena este ceva cu care, cu siguranta, nu te nasti, dar bunul gustul este nativ, ceva mult mai personal. In cazul meu, copilaria a fost cu adevarat o perioada educativa. Parintii mei si bunicul au fost cu totii arhitecti, si au lucrat in design-ul de produse toata viata. Am petrecut lungi perioade de timp din copilaria mea in fabrica (Tecno). Am fost un copil foarte curios, asa ca mereu i-am deranjat pe mestesugari si designeri intreaband cum si de ce … Imi amintesc ca imi spuneau ca eram mai rau decat parintii mei! Dar gustul este un lucru diferit, vine din interior, si evolueaza”.

Apartamentul este amenajat pe baza unui plan open-space. Designer-ul Tommaso a considerat necesar si important ca culorile sa curga, cu usurinta, de la o zona la alta, si sa se completeze reciproc, pentru ca, in cele din urma, decorul sa fie deosebit de primitor si relaxant.

In termeni de decor, apartamentul a reprezentat o `pagina goala` in care Tommaso si-a expus intreaga maiestrie: „Chiar daca am incercat ca spatiul sa fie foarte ordonat, pentru ca sunt un maniac, nu am putut evita sa acumulez constant lucruri. Din toate calatoriile mele m-am intors cu cutii … Prima idee a fost biblioteca spatioasa, apoi totul a fost amenajat in jurul ei. Prietenii ma intrebau, frecvent, cum as putea umple tot spatiul bibliotecii. Dupa ce a fost fixata pe perete, a fost plina intr-o saptamana, si cei mai multi si-au dat seama ce am avut in minte. Intotdeauna asculta-i pe cei din jur, dar, in final, urmeaza-ti intotdeauna ideea!”.

Interiorul locuintei exploreaza o varietate de forme, culori, texturi si elemente de design interior, care, combinate, imprima creativitate intregului spatiu. In ceea ce priveste design-ul ferestrelor si, implicit, potentialul de lumina naturala, putem constata ca este, pur si simplu, sublim.

Fiecare piesa de mobilier, fie din lemn sau piele naturala, este atent intretinuta pentru a oferi atat forma, cat si functia dorita. Chiar daca estetica fiecarei zone de open-space este diferita in termeni de amenajare, observam acelasi mobilier simplu, dar cu texturi si cromatica diferita, intre care cateva elemente decorative atipice adauga un pic mai multa fantezie.

Cele patru scaune din lemn natural, in culori bej deschis si bordo, alaturate mesei din metal si sticla, confera spatiului un aspect mai capricios in materie de design. Schema de culori este suficienta pentru a conferi sentimentul de confort si veselie, fara, insa, a deveni coplesitor.

Parchetul din lemn natural, covoarele, in nuante de maro deschis, verde si rosu, plasate strategic in spatiile in care mobilierul are o cromatica mai terna, ofera un efect vizual interesant si deosebit de inspirat.

Dupa cum putem observa din imagini, spatiul de depozitare este amplu, dar scazut ca profil. O multime de rafturi, de dimensiuni reduse, sunt perfecte pentru un designer creativ, care achizitioneaza numeroase carti sau obiecte decorative menite sa-i mentina vie inspiratia. Dintre toate caracteristicile amenajari, poate cea mai impresionanta, care te atrage de la prima vedere, este biblioteca din lemn, pozitionata de-a lungul unui intreg perete, care asigura spatiul necesar nu numai pentru carti sau felurite obiecte de design, dar si pentru propria colectie de pantofi. In acest sens, spatiul amplu de stocare a fost utilizat inteligent atat pentru a minimiza senzatia vizuala de aglomerare si dezordine, cat si pentru a crea un design de efect, atipic.

Cel mai ieftin obiect decorativ din acest spatiu, dar de care Tommaso esti cel mai mandru: „Un tablou verde, reprezentand o femeie cu un cos pe cap, pe care l-am achizitionat dintr-un sat de pe malul lacului Malawi. Culori impresionante, uimitor!”.

Uneori, pentru un designer faimos ca Tommaso, si decadenta trebuie sa faca parte din jocul fascinant al amenajarilor interioare; pianul si bicicleta, plasate, alaturat, la intrarea in apartament, devin puncte focale impresionante, neasteptate in cadrul unui open-space, care determina orice alta piesa de mobilier sa se scufunde, subtil, in fundalul incaperii.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole