Un grajd din Spania transformat intr-o locuinta contemporana

Proiecul de transformare a acestui hambar situat in provincia Caceres din Spania, apartine biroului de arhitectura Abaton Architects, iar principalele criterii care s-au urmarit au fost pastrarea integrala a structurii cladirii si folosirea unor materiale ecologice pentru lucrarile de renovare. Unde altii au vazut doar o ruina acesti arhitecti au vazut o constructie cu un potential enorm. Aceasta lucrare isi propune sa arate ca nu este nevoie intotdeauna de a noi interventii in teritoriu prin construirea altor cladiri, ci uneori este suficienta recilcarea, refolosirea sau renovarea unor cladiri sau materiale pentru a creea lucruri interesante si durabile.

Deschide Galeria

Aceasta locuinta rustica este amplasata pe un teren de 5 hectare, iar materiale (piatra si lemn) si finisajele folosite pentru amenajare au fost alese cu grija pentru a respecta specificul zonei. Desi aparent are un singur nivel, inaltimea generoasa a grajdului a permis amenajarea unui etaj suplimentar. La parter exista o camera de zi care se deschide catre o terasa si o piscina. Tot la parter exista numeroase spatii deschise, ce comunica intre ele dar si cu exteriorul prin zone vitrate mari. Aceste suprafete vitrate foarte mari, permit ca lumina naturala sa patrunda in casa pe un interval mult mai indelungat ziua, astfel consumul de energie sa fie minim.

Putem vedea ca au fost montata chiar niste porti din lemn si metal care se deschid complet, lucru care asigura o ventilatie corespunzatoare pe timpul serilor calduroase de vara. Etajul cuprinde trei dormitoare si alte spatii conexe.

Aceasta locuinta de 95 de metri patrati a beneficiat si de montarea unor panouri solare si a unor turbine hidro-electrice pentru a capta energia de pe cursurile de apa din apropiere, zona fiind izolata de reteaua de electricitate. Astfel locuinta fiind alimentata tot anul cu energie pridusa din surse regenerabile: vara de panourile solare si iarna de turbine hidro-electrice.

In lume, interesul pentru casele ecologice incepe sa ia tot mai mari proportii. Oamenii se reorienteaza spre un stil de viata mai sanatos dar cu un respect mai mare pentru mediul inconjurator.

Sursa contemporist.com

Iata si un mic reportaj despre transformarea acestui grajd intr-o locuinta moderna.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole