Viziunea unei arhitecte pentru propria locuinta de 45 mp

Fa rai din ce ai zice o vorba din popor. Asa a gandit si aceasta arhitecta din Madrid atunci cand a pornit amenajarea propriului apartament de 45 metri patrati.

Deschide Galeria

Maite a simtit potentialul acestui spatiu de indata ce l-a vazut: cu lumina naturala care patrundea din belsug la interior putea jongla si crea un spatiu placut si confortabil in ciuda dimensiunilor reduse si, mai ales, a configuratiei de tip lung si ingust.

Pentru a pune in practica planul pe care si-l facuse a fost nevoie de o recompartimentare, obtinand astfel o distributie functionala a zonelor. Bucataria, cu o suprafata initiala foarte mica, a fost largita, dormitorul reconstruit pentru un plus de intimitate, iar livingul a primit un loc pentru luat masa si un semineu minimalist. Functiunile astfel transformate imprima apartamentului mai multa fluenta si amplitudine.

Sa locuiesti intr-un astfel de spatiu este o provocare. Pentru Maite a insemnat un compromis pe care si l-a asumat. A gandit totul dupa gustul ei si a incercat sa isi contureze un camin cu piese putine, dar valoroase stilistic. Asa a aparut semineul asezat intre cele doua iesiri spre balcon sau masa in stil clasic completata de scaune tip Eames. Pentru a obtine un ambient placut, s-a inconjurat de accesorii si decoratiuni simple, dar de efect.

Privita in ansamblu, amenajarea iti inspira armonie si tihna. Spatiile nu sunt incarcate cu mobilier, arhitecta optand doar pentru piesele strict necesare si lucrurile utile intr-o gospodarie. De exemplu, in mica bucatarie, exista o zona compacta care inglobeaza blatul de lucru, cateva dulapuri pentru depozitare si electrocasnice incorporate, cu exceptia frigiderului. Blatul tip bar joaca rol de spatiu pentru luat o masa rapida, dar si o delimitare vizuala fata de restul casei.

In aceeasi masura a gandit si amenajarea dormitorului, patul cu noptierele si un dulap pentru haine fiind singurele piese din incaperea respectiva. Totul este compensat insa prin acele mici detalii, precum un corp de iluminat, perne decorative, tablouri sau mici plante care transforma o casa in acasa.

Arhitect: Maite del Rincon/ Foto: Micasa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole