Zone de lucru si amenajarea eficienta a bucatariei

Daca esti in plin proces de renovare sau intentionezi sa-ti reamenajezi bucataria, atunci acest articol este pentru tine.

Deschide Galeria

Mentionam recent referitor la amenajarea bucatariei despre triunghiul de lucru, acea linie imaginara care porneste de la chiuveta, spre cuptor, apoi spre frigider si inapoi la chiuveta, descriind traseul pe care il fac gospodinele in bucatarie. Tinand cont de varietatea configuratiilor si a dimensiunilor bucatariilor, acest concept a evoluat in ultimii ani spre un termen care pare sa descrie mai bine dinamica acestui spatiu din casele noastre – zone de lucru.

Gandind configuratia in zone de lucru putem sa fim mai eficienti cu spatiul pe care il avem la dispozitie si ne putem organiza in functie de preferintele si stilul nostru de viata. Pentru unii din noi, bucataria nu reprezinta doar locul unde gatim ci si locul unde poate ne primim un prieten drag sau unde luam o cina intima cu membrii familiei. De asemenea, pentru unii din noi, gatitul se rezuma la salate sau poate doar la gatit la aburi, cuptorul fiind astfel un element dispensabil.

Tinand cont de aceste lucruri, ne putem imparti bucataria in 5 zone de lucru esentiale: zona de consumabile in care intra frigiderul si/sau camara, zona de depozitare (farfurii, pahare, cani, tacamuri, etc), zona de spalare incluzand chiuveta si masina de spalat vase (dupa caz), zona de preparare adica blatul de lucru si, in final, zona de gatire cu plita sau aragaz si cuptor incorporabil sau nu.

In functie de cum alegi sa-ti imparti aceste zone in bucataria ta, tine cont si de urmatoarele lucruri care iti vor face viata mai usoara.

Pentru ca toata ideea cu aceste zone de lucru este ca tu sa fii mai eficient, este bine sa iti depozitezi lucrurile de care ai nevoie cat mai aproape de locul respectiv. De exemplu, ustensilele, tocatorul, condimentele sunt cele pe care le folosesti des atunci cand gatesti. Tine-le aproape de zona de preparare pentru a-ti fi la indemana. La fel, tigaile, oalele ar trebui depozitate in apropierea zonei de gatire pentru ca aici le folosesti cel mai des.

Dulapul cu farfuriile si tacamurile pe care le folosesti zi de zi ar trebui sa fie asezat in apropierea zonei de spalare, adica pe langa chiuveta pentru ca astfel iti este mult mai usor sa le asezi la locul lor imediat ce s-au uscat in picurator.

In mod firesc, zona de preparare ar trebui sa fie cat mai apropiata de locul de gatire, adica de aragaz sau cuptor. Sa strabati bucataria intreaga ca sa ajungi sa pui carnea in tigaie nu este prea eficient! Elibereaza spatiul de pe blat pe care il ocupi cu bolul de fructe sau alte electrocasnice, cum ar fi cuptorul cu microunde. Intr-o bucatarie mica, este important sa te organizezi cat mai bine!

Sursa foto: pinterest.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole