11 pasi pentru a creste ferigi

Ferigile, fiind o denumire generica data mai multor plante ornamentale, sunt printre cele mai vechi plante de pe pamant. Aspectul lor va crea o atmosfera naturala foarte placuta si nu sunt genul de plante greu de crescut.

feriga sabie in ghiveci atarnat

Plantele acestea, specifice mai degraba mediului tropical si prezente adesea in paduri, au nevoie de o lumina filtrata prin crengile arborilor inalti, un climat temperat si umiditate foarte mare. Ferigile nu sunt plante pretentioase si de aceea le poti creste chiar la tine in gradina sau in casa.

Pasul 1. Asigura-te ca temperatura din zona in care ai plantat feriga sa fie intre 18 si 24 grade Celsius.

Temperatura optima

Pasul 2. Planteaza feriga intr-un ghiveci de plastic, nu intr-unul de lut, deoarece plasticul va retine apa mult mai eficient, oferind umiditatea necesara plantei pentru a creste.

Ghiveci de plastic

Pasul 3. Foloseste un sol foarte bogat in materie organica, cum ar fi pamantul pe care il gasesti in padure, care contine resturi de frunze, crengi si muschi.

Pamant de padure

Pasul 4. Fixeaza ghiveciul in dreptul geamului. Ferigile prefera o lumina filtrata, indirecta, deci va trebui sa te asiguri ca soarele nu bate direct pe ele.

Lumina filtrata

Pasul 5. Uda planta in permanenta! Ferigile au nevoie de o umiditate ridicata si de aceea este bine sa aiba mereu apa.

Umiditate ridicata

Pasul 6. Amplifica umiditatea din jurul ferigii. Acestor plante le place atat de mult umiditatea incat le poti lua cu tine si la strand si nu se vor supara. Incearca sa pui o tava cu apa langa feriga sau sub ghiveciul plantei.

Tava cu apa sub ghiveci

Citeste si Hortensia – tot ce trebuie sa stiti despre cultivarea si ingrijirea uneia dintre cele mai populare plante de gradina

Pasul 7. Fertilizeaza constant pamantul cand planta incepe sa se inalte. Uleiul si resturile de peste sunt un bun fertilizator, dar va trebui sa le acoperi cu pamant pentru a nu crea un miros deranjant in camera.

Pamant fertilizat constant

Pasul 8. Tunde frunzele uscate pentru a face planta sa arate mai bine si sa incurajezi noile cresteri.

Tundere frunze uscate

Pasul 9. Apara feriga de insecte. Potentialele insecte daunatoare pentru planta ta sunt paianjenii si gandacii mici. Poti sa stropesti planta cu jeturi de apa sau poti lua gandacii cu mana, deoarece nu sunt periculosi.

Eliminare insecte

Pasul 10. Taie planta si pune-o in alt ghiveci mai mare sau afara. Separand planta in mai multe parti, aceasta va creste si mai mult, mai ales in timpul sezonului ei preferat, primavara.

Separarea plantei in mai multe parti

Pasul 11. Creste alte ferigi incepand de la seminte. Aceasta parte este una optionala, dar daca iti doresti sa cresti mai multe plante de acest gen, te poti apuca de stransul semintelor.

Strangerea semintelor

Sursa foto: wikihow

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole