Cum sa cresti dovlecei la tine in gradina

Cui nu-i plac dovleceii pane? Nu raspunde nimeni la aceasta intrebare? Nu ne mira absolut deloc acest lucru deoarece sunt niste legume foarte gustoase si au beneficii incredibile pentru sistemul tau imunitar.

Deschide Galeria

Dovlecelul, cu denumirea stiintifica Curcubita pepo, mai este numit si bostan sau bostanel. Denumirea de dovleac provine din limba turca. Dovlecelul este o leguma foarte bogata in amidon, fosfor, potasiu, magneziu si calciu si contine vitaminele A, B, C si E.

Acum ca stim mai multe lucruri despre dovlecei, avem tot mai multe motive ca sa ii plantam si sa ii crestem la noi in gradina.

O cultura de dovlecei este foarte asemanatoare cu una de castraveti, iar solul in care te decizi sa plantezi dovleceii trebuie sa fie foarte bine imbogatit cu ingrasamant natural. Poti face rost de seminte din alti dovlecei sau direct de la un magazin specializat, insa prima varianta este mai indicata, mai ales daca stii ca persoana care ti-a dat semintele a mai cultivat dovlecei anterior.

Dovleceii trebuie plantati la inceputul lui mai, deoarece atunci este sezonul in care vor avea cea mai mare rata de prindere. Pentru a-i cultiva pe randuri, va trebui sa masori ca acestea sa fie la o  distanta de 1 m unul fata de celalalt si in fiecare groapa mica sa pui cate 4-6 seminte de dovlecei.

Dupa ce incoltesc semintele, trebuie sa lasi doar 2 plante in aceeasi zona pentru a putea creste in conditii optime. Dovleceii se cultiva de regula, in gradini, alaturi de morcovi, telina, spanac sau sfela rosie.

Avand in vedere ca plantele tale deja au facut frunze si fructe, trebuie sa ai grija sa le protejezi de insectele daunatoare dovleceilor, cum ar fi paduchii de frunze, paianjenii rosii si musculitele albe.

Este indicat sa folosesti numai substante organice pentru a-i elimina pe acesti daunatori din gradina ta, dupa care te vei putea bucura de dovlecei in salate, la gratar sau pane!

Sursa fotografiei topfoodfacts.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole