7 greseli de evitat in amenajarea casei

Alegerea neinspirata a mobilierului, neadaptarea dimensiunilor, lipsa spatiilor de depozitare, culori nepotrivite sau un iluminat deficitar sunt doar cateva din cele mai comune greseli intalnite in amenajarile interioare. Trecem in revista 7 din cele mai intalnite si propunem solutii simple si practice pentru a le corecta.

Deschide Galeria

Mobilier cumparat din impuls. Chiar daca te grabesti sa finalizezi amenajarea si vrei ca totul sa fie la locul lui, piesele de mobilier nepotrivite spatiului si nevoilor tale mai mult te vor incurca. Ce poti face? Ia masuri inainte de a merge in magazinele de specialitate, verifica, intreaba, testeaza, schiteaza si alege ceea ce ti se potriveste. Poti lua in calcul si piese realizate pe comanda in cazul unor spatii mai dificile.

Folosirea diferitelor stiluri decorative. Gandeste amenajarea casei tale intr-un mod unitar. Nu ne referim aici la a crea camere identice, ci la elemente comune care sa transmita un mesaj coerent. De exemplu, daca iti place galbenul, poti alege ca decorul sa includa aceasta culoare si sa o – regasesti atat in living cat si in dormitor sau baie, fara sa exagerezi. Cateva accente – o draperie, canapeaua, un corp de iluminat, pernele decorative de pe pat, un fotoliu, prosoapele din baie, iata doar cateva piese care pot dezvolta ideea cromatica si reda senzatia de unitate stilistica.

Ramai fidel unui singur stil pe care sa-l dezvolti in amenajare! Gandeste-te la ceea ce iti place, la imaginile cu amenajari in care te regasesti si alege sa conturezi un decor in spiritul acelui stil, fie el clasic, shabby chic, industrial sau contemporan. Porneste amenajarea de la o baza simpla si ulterior poti adauga elementele care vor contura personalitatea casei.

Acorda importanta cuvenita iluminatului! O casa cu un iluminat neadecvat pare mai sumbra si mai putin primitoare. Una din cele mai intalnite greseli in amenajare este deci un iluminat insuficient de bine gandit pentru nevoile fiecarei camerei in parte.

Orice modificare la nivelul instalatiei electrice se face inca de la inceputul amenajarii, pentru a putea trage cablurile si instala toate cele necesare. Asigura-te ca vei avea suficiente prize pentru fiecare camera in parte si mai ales in apropierea zonelor tale de interes. Fa un plan inainte cu pozitionarea mobilierului si astfel vei sti unde sa fie montate intrerupatoarele si prizele pentru calculator, laptop, lampadar, veioze, sistem audio, frigider, masina de spalat rufe sau chiar instalatia de luminite pentru brad.

Lipsa spatiilor de depozitare. Este des intalnita si rareori tratata cum se cuvine. Incepe de la a tria lucrurile cu adevarat importante pentru tine si familia ta. Mai apoi, planifica ca mobilierul pe care il vei achizitiona sa corespunde nevoilor de depozitare atat a hainelor (tine cont ca cele groase sunt mai voluminoase), a lenjeriilor si a seturilor de pat, a incaltamintei si a tuturor lucrurilor necesare unei bucatarii functionale. Tine cont ca o buna compartimentare a dulapurilor te va ajuta sa fii mai ordonat.

Spatii de depozitare se pot crea in dormitor, dulap, dressing, comode, in hol, dressing si pantofare, in living (nu exagera cu dulapurile aici pentru ca risti sa sufoci spatiul, mai ales intr-unul mic sau ingust) cu corpuri tip soldat sau corpuri de biblioteca in care variezi depozitarea inchisa cu cea deschisa.

Mobilier lipit de perete. Deseori tindem sa impingem mobilierul inspre peretii camerei. Insa, se creeaza un efect neplacut de imprejmuire a camerei, centrul ramanand gol, intr-un oarecare dezechilibru. Iti recomandam sa nu asezi chiar toate piesele de mobilier la perete; pe unele le poti aduce mai inspre mijlocul camerei, cum ar fi canapeaua sau masa cu scaunele. De asemenea, poti folosi anumite piese ca separator intre spatii, cum ar fi diningul de zona de living precum canapeaua  sau un dulap mic, o comoda care sa lase impresia ca cele doua spatii sunt separate intre ele, cel putin la nivel vizual.

Blocarea luminii naturale. Lumina naturala transforma spatiile, de aceea trebuie lasata sa patrunda nestingherita in camera. Evita sa asezi piese masive langa fereastra sau alege corpuri de mobilier de inaltime medie in tonuri deschise. Perdelele si draperiile greoaie vor bloca lumina, de aceea, iti recomandam sa alegi materiale usoare, care filtreaza placut lumina, fara sa o coloreze. Ce mai poti face pentru a crea iluzia de un plus de spatiu si lumina? Asaza o oglinda intr-o pozitie in care sa reflecte fereastra.

Culori inchise si reci in spatiile putin luminoase sau mici. Chiar daca albastrul este preferatul tau, nu iti recomandam sa folosesti aceasta culoare pentru a zugravi peretii. In aceeasi masura si verdele; ambele sunt culori reci care absorb lumina, de aceea le poti integra mai degraba in spatii mai generoase, cu ferestre mari.

Foloseste, in schimb, culori deschise, calde, precum crem, bej, alb-ivoire sau alte asemenea pe care le gasesti in paletar. Adauga albastrul sau verdele in proportii reduse, ca piese-accent.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole