Cum sa folosesti corect iluminatul in casa ta

Naturala sau artificiala, lumina este un factor important care ne influenteaza activitatile, starea emotionala si chiar sanatatea. Conform specialistilor, lumina naturala este cea mai potrivita pentru sanatatea organismului, de aceea casa trebuie amenajata astfel incat sa primeasca cat mai mult lumina soarelui.

Deschide Galeria

In ceea ce priveste lumina artificiala dintr-o casa, aceasta trebuie aleasa in functie de tipul de camera si de scopul pe care il are.

Referitor la scopul corpurilor de iluminat dintr-o casa, acestea sunt pentru iluminatul general, care lumineaza toata incaperea (de obicei sunt instalate in tavan), lumina punctuala sau de accent care scoate in evidenta anumite obiecte, corpuri de mobila sau pentru a lumina doar un anumit spatiu (spoturile instalate pe rafturile unei biblioteci, lampa de langa fotoliu pentru citit, dispozitivele care lumineaza scarile) si lumina ambientala care se foloseste pentru a da o anumita atmosfera unei incaperi.

Cand instalezi corpurile de iluminat, trebuie sa tii cont ca trebuie sa ai o lumina adecvata tipului de incapere si tipului de activitate pe care o desfasori in aceasta.

Astfel, in bucatarie vei avea mai multe corpuri de iluminat datorita numarului mare de puncte de interes si al activitatilor desfasurate. Blatul bucatariei, adica punctul de lucru, trebuie luminat separat, de exemplu prin spoturi asezate deasupra lui, imediat sub mobila suspendata. De asemenea, de o lumina separata are nevoie si zona de gatit efectiva, aragazul sau plita. Daca masa se ia tot aici, atunci aceasta zona va fi scoasa in evidenta printr-un corp de iluminat suspendat.

Dupa ce ai asigurat lumina generala in living, delimiteaza zonele principale ale incaperii. In zona unde citesti foloseste o lumina calda, cat mai apropiata de cea naturala, o lampa ajustabila ca sa ii poti schimba pozitia. Potrivita pentru living este si lumina de ambient pe care o poti folosi cand vizionezi un film. Pentru a scoate in evidenta anumite elemente de decor, cum ar fi un tablou, foloseste lumina de accent. In acest caz sursa de lumina nu trebuie sa fie neaparat vizibila, ba chiar poti crea efecte spectaculoase, pozitionand lampa sau spotul in spatele obiectului pe care vrei sa-l scoti in evidenta.

In baie sursele de lumina nu sunt asa de numeroase, dar nu te limita doar la una singura. Pentru barbierit sau aplicarea machiajului, este recomandat sa completati iluminatul general cu iluminatul dedicat. Cea mai buna metoda de iluminare a unei oglinzi este de sus si de pe ambele laturi. Iluminatul oglinzii trebuie sa proiecteze lumina pe fata pentru a elimina toate umbrele. Cada sau dusul pot fi si ele luminate printr-o lumina difuza, speciala pentru spatii cu umezeala.

In dormitor lumina trebuie sa fie neaparat calda si de preferat cu reglator de intensitate. Foloseste lampi cu lumina mai puternica de o parte si de alta a patului pentru citit. De asemenea, pot exista lumini accent pe fotografii sau tablouri. Daca in dormitor exista birou, dressing, masa de machiaj, acestea trebuie luminate separat.

Nu te limita la o singura sursa de lumina intr-o camera pentru ca intotdeauna vor ramane locuri umbroase care au nevoie de mai multa lumina, iar asta nu inseamna ca trebuie sa folosesti una puternica. Identifica zonele de activitate din casa si lumineaza-le corespunzator, dar nu uita sa fixezi intrerupatoare separate pentru fiecare si reglatoare de lumina atunci cand este cazul.

Si pentru exteriorul locuintei noastre avem nevoie de solutii eficiente astfel incat sa conturam un ambient placut in gradinile, curtile sau terasele noastre. Puteti alege lampile solare, cele mai usor de utilizat. Se pot folosi si spoturi ce pot fi incastrate in paviment, oferind o lumina discreta pa marginea aleii sau a unei piscine, dupa caz. Puteti ilumina potecile din gradina sau chiar gradina cu spoturi incastrate sau baze de lampa frumoase. Iazul si straturile de flori vor arata si ele fantastic in lumina reflectoarelor.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole