Automatizarea locuintei… sau ”Credeti in magie”?

Suntem cu totii, evident, foarte curiosi cum va evolua casa noastra in urmatorii ani. Cu o dezvoltare tehnologica masiva in ultimii zece ani, domeniul automatizarii locuintelor ii preocupa din ce in ce mai mult pe locuitorii din tarile civilizate, motivul principal fiind beneficiile pe care acesta le ofera, in special, intampinarea unor probleme concrete care tin de siguranta, eficienta energetica si satisfacerea unor nevoi legate de control si confort.

Deschide Galeria

Departe de a fi un moft, automatizarea locuintei contureaza astazi, stilul de viata de maine. Aceasta tehnologie in curs de dezvoltare aduce mai mult confort in iluminat, energie, incalzire, apa, ventilare/climatizare etc. Astfel, dacă vreti sa automatizati unele lucruri in casa dumneavoastra o puteti face fara probleme. În momentul acesta orice aparat care functioneaza cu electricitate poate fi facut sa functioneze intr-un mod mai inteligent, putand fi chiar conectat la un sistem centralizat (acest sistem fiind controlat tot timpul prin intermediul smartphone-ului).

In continuare va vom prezenta cateva directii de urmat pentru punerea in aplicare a unui sistem automatizat pentru locuinta:

  • Montarea de senzori de avertizare in caz de inundatie, incendiu sau efractie, si monitorizarea casei prin intermediul camerelor de supraveghere; 
  • Setarea sistemului de iluminat al casei, ca acesta sa porneasca sau sa se opreasca fie după un anumit program, fie cand sunt atinsi anumiti parametri, fie controlarea acestuia prin comanda vocala;
  • Configurarea aerului conditionat pentru pastrarea unei anumite temperaturi;
  • Deschiderea usii de la garaj prin comanda vocala;
  • Setarea filtrului de cafea pentru a avea un recipient proaspat preparat atunci cand te trezesti de dimineata; Hranirea animalelor de companie dupa un anumit program cu o anumita cantitate de mancare.

Trebuie stiut faptul ca automatizarea nu inseamnă neaparat interventia asupra peretilor casei, prin spargerea acestora si montarea altor cabluri. Comenzile vor fi transmise wireless prin intermediul unei simple conexiuni la internet. Siguranta ca puteti controla casa de la distanta va poate usura viata si va poate scapa de griji atunci cand sunteti plecat in vacanta sau la serviciu. Totul depinde de creativitate si, bineinteles, de buget.

Partea cea mai importantă a automatizării casei este schitarea principalelor cerinte, iar apoi alegerea unui standard care sa se potriveasca nevoilor imediate si sa permita o actualizare a acestuia atunci cand considerati ca este nevoie. Cele mai relevante standarde in cadrul acestui domeniu sunt: Z-Wave, EIB, X10, KNX, Insteon, Zigbee, LON.

După ce v-ati ales standardul, aveti nevoie de trei lucruri:

  • Software-ul: indiferent ca sistemul va fi controlat prin intermediul desktop-ului, smartphone-ului sau tabletei, veti avea nevoie de un software care sa controleze tot sistemul. Mai multe puteti afla fie cumpărând un dispozitiv destinat exact pentru acest tip de problema, fie folosind programe open sourse.
  • Un transmitator/coordonator: Un transmitator sau coordonator este un dispozitiv care emite comenzi wireless la retea.
  • Senzori, intretupatoare si periferice: prin care se efectueaza comenzile. In functie de ceea ce doriti sa automatizati va trebui sa montati niste intrerupatoate, sa inlocuiti incuietoarea de la usa sau sa faceti alte mici modificari prin casa.

Totodata, nu trebuie sa va opriti la folosirea unui singur software. In timp ce aveti un dispozitiv care actionează ca program de control pentru reteaua dumneavoastra puteti sa va mai extindeti ulterior setarile. In acest moment, casa inteligenta sau locuinta automatizata, repezinta doar o particica dintr-un intreg mai mare care fie se numește Smart Grid, fie Internet of Things (IoT), fie Internet of Everything (IoE).

Exista numeroase companii pe piata romaneasca care ofera astfel de solutii. O cercetare mai aprofundata asupra acestora va va oferi o imagine mai ampla asupra costurilor, beneficiilor şi amortizarea investitiilor care stau la baza implementarii acestor sisteme.

In cele din urma, singurul lucru sigur este ca automatizarea locuintei devine parte in fiecare zi, mai mult si mai mult, din viata noastra.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole