Cu totii cunoastem begoniile, printre cele mai frumoase plante decorative, dar care ne dau atatea batai de cap cu ingrijirea lor. De cele mai multe ori acestea se usuca, desi proprietarii spun ca au incercat diverse motive de a le prelungi viata. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre begonii, despre speciile acestora, si mai ales, cum pot fi acestea ingrijite.
Begonia este o planta erbacee perena, stufoasa care poate atinge o inaltime de 30-40 centimetri si provine din India, Indonezia, America Centrala si America de Sud.
Begonia este poate cea mai indragita planta decorativa, atat prin frunzele ei, cat si prin flori. Daca beneficiaza de o ingrijire adecvata, o sa faca flori tot anul, iar specia cu frunze bogate o sa fie o minunata planta decorativa. Frunzele acestei plante sunt lucioase si verzi, iar uneori pot fi roscate si carnoase. Florile seamana cu cele ale trandafirilor si pot avea diferite culori, de la rosu inchis, pana la roz, de la galben la alb.
Florile sunt mai bogate pe perioada verii, atunci cand sunt plantate in aer liber, dar unele specii flori multe si iarna. Cele mai populare si cunoscute specii sunt: Begonia Semperflorens, caracterizata printr-un aspect foarte frumos, Begonia tuberhibrida, care este o planta cu flori colorate in alb, galben sau rosu si care infloreste numai vara, dar care iarna are frunze foarte frumoase, Begonia gracilis, soiul pitic, cu frunze mici si aramii si cu flori albe, roze sau rosii.
Mica pretentioasa
Desi este destul de dificil de intretinut, ceea ce le face nu tocmai pe placul celor care-si cresc florile in apartament, begoniile sunt apreciate pentru frumusetea florilor, dar si a frunzelor (in functie de specie). Begonia este un gen vast, ce cuprinde peste o mie de specii, ce se impart in trei categorii principale, in functie de tipul radacinilor: tuberculate, rizomatoase si fasciculate (fibroase).
Cu toata aceasta multitudine de specii, exista insa si cateva caracteristici comune ale acestora, intre care amintim: cresterea asimetrica a frunzelor de-a lungul tulpinilor, flori masculine separate de cele feminine, dar care cresc in aceeasi inflorescenta.
Speciile rizomatoase sunt permanent verzi si sunt apreciate pentru varietatea si frumusetea frunzelor. Begoniile tuberculate se disting prin florile mari, colorate pe care le produc pe timpul verii. Begoniile fasciculate sunt plante de apartament permanent verzi, ce produc floricele delicate si pot avea forma de arbust sau pot fi plante cazatoare. Exista insa si cateva specii care, iarna, isi pierd partial frunzele.
Cum se planteaza begoniile
In general, begoniile sunt plante care prefera caldura, de aceea au nevoie de o udare regulata si o expunere in plina lumina. Exista insa cateva particularitati, in functie de specie, care trebuie avute in vedere pentru o ingrijire corecta, si pe care vi le vom prezenta in randurile care urmeaza.
Begoniile rizomatoase
In perioada calda a anului acestea trebuie expuse la lumina puternica, insa ferite de razele soarelui. Udarea acestora trebuie sa se faca o data sau de ori pe saptamana. Daca vremea este foarte calduroasa insa, pot fi udate chiar mai des, pentru ca temperatura la care aceasta specie se simte cel mai bine este de 15 grade Celsius.
Pe timpul iernii, asezati-le intr-un loc umbros, cu o temperatura de minim 13 grade. In acelasi timp trebuie retinut ca aerul uscat (din pricina caloriferelor) le dauneaza, asa ca nu le plasati in apropierea lor. Trebuie udate moderat, astfel incat pamantul sa aiba timp sa se usuce intre udari. De asemenea, administrarea ingrasamantului trebuie incetata pe timpul iernii.
Begoniile tuberculate
In perioada calda a anului acestea trebuie udate moderat si expuse la lumina naturala (evitand totusi contactul direct cu razele soarelui). Daca temperatura depaseste 18 grade, aceste plante sufera, de aceea se recomanda mutarea ghiveciului intr-o albie cu prundis ud, care le ofera acestora umiditatea necesara. Acestea se replanteaza primavara, folosind un amestec pe baza de turba. Pentru a le asigura un drenaj corespunzator, se recomanda plasarea unor bucatele de teracota pe fundul ghiveciului. In perioada de crestere, oferiti-le un ingrasamant lichid (care sa contina potasiu) la fiecare 2 saptamani.
La sfarsitul toamnei, udarea trebuie redusa sau chiar incetata in momentul in care frunzele incep sa cada. Acesta este momentul in care va trebui sa extrageti tuberculii, sa-i curatati de reziduurile vegetale, dupa care sa-i replantati pe timpul iernii intr-o ladita cu turba uscata. Asezati-i intr-un loc racoros si bine aerisit, ferit de inghet.
Begoniile fasciculate
Begoniile cu radacini fasciculate sunt poate cele mai pretentioase dintre toate speciile acestei plante si de aceea au nevoie de o ingrijire mai atenta. Pe timpul verii, acestea trebuie, de asemenea, tinute in plina lumina naturala, dar ferite de razele soarelui. Temperatura ideala este de 15 grade Celsius, iar daca aceasta depaseste 20 de grade, este necesara plasarea plantei intr-un loc umbros, bine aerisit, insa fara curenti de aer puternici. Si la acestea, udarea se face o data sau de doua ori pe saptamana si chiar mai des daca temperatura este foarte ridicata. Este recomandat sa nu stropiti apa pe flori, pentru a evita patarea acestora. Frunzele si florile uscate trebuie indepartate, pentru ca altfel putrezesc si pot afecta planta. Din aprilie pana in septembrie este recomandata administrarea unui ingrasamant lichid o data la doua saptamani.
In perioada iernii, begoniile fasciculate prefera o temperatura de 15 grade, insa pot supravietui chiar si la 10 grade. Udarile trebuie reduse in functie de temperatura mediului. In cazul acestor begonii, la inceputul lunii februarie puteti taia din ramuri pentru a le oferi vigoare si o forma regulata. Tot in aceasta perioada, trebuie replantate in cazul in care radacinile au ocupat complet ghiveciul.
Reproducerea begoniilor
Trebuie sa aveti grija atunci cand decideti sa inmultiti begoniile, pentru ca si aici trebuie respectate anumite reguli.
Begoniile rizomatoase
Inmultirea acestora se poate realiza prin butasi din tulpina sau frunza. In cazul frunzelor, rupeti o frunza sanatoasa si impartiti-o in portiuni patrate, care trebuie apoi plasate cu partea inferioara in jos, intr-o tavita ce contine nisip si turba in parti egale.
Butasii trebuie mentinuti intr-un mediu umed si feriti de lumina prea puternica. Imediat ce au aparut noile plante, nu mai asteptati si mutati-le repede la lumina puternica.
Begoniile tuberculate
Acestea se reproduc prin butasi si prin divizarea tuberculilor. In aprilie, trebuie prelevati butasii (preferabil cu o lungime de 7-10 cm), avand atasata o parte din tubercul. Acestia trebuie plantati intr-un amestec de nisip si turba si mentinuti la o temperatura de 20 de grade Celsius. Dupa ce prind radacini, transferati-i in ghivece separate.
Cel mai bine turberculii trebuie plantati in perioada martie-aprilie, cu partea concava orientata in sus, la o temperatura medie de 18 grade Celsius, in recipiente pline cu turba umeda. La aparitia primelor vlastare, umpleti mai multe ghivece de 15-20 cm cu pamant fertil si transferati vlastarele in ele.
Veti observa ca la unele specii se dezvolta bulbili la axila frunzelor. Acestia trebuie prelevati toamna si pastrati in recipiente la o temperatura de 15 grade. Vor fi plantati primavara, in ghivece mici, intr-un strat subtire si umed de turba. Ghivecele trebuie tinute la lumina si ferite de soare. Dupa ce au crescut si au ajuns la 8-10 cm, acestea pot fi considerate plante mature. Cu toate acestea, vor inflori abia dupa 2 ani.
Begoniile fasciculate
Se reproduc prin seminte, in lunile ianuarie – februarie, la o temperatura cuprinsa intre 18 si 24 de grade Celsius. Folositi o ladita umpluta cu compost peste care distribuiti semintele uniform, pe intreaga suprafata. Compostul trebuie pastrat umed si la umbra pana in momentul germinatiei. In timpul cresterii, plantele vor avea nevoie de lumina din ce in ce mai multa, o ventilatie buna si o temperatura din ce in ce mai redusa, pana la 18 grade.
Inmultirea se poate realiza si prin butasi de frunza sau tulpina, care se pot inradacina usor, primavara si vara. Trebuie taiati lungi, 5-7cm, tratati in partea inferioara cu un preparat de hormoni rizogeni si pastrati in ghivece separate, cu pamant fertil si umed. Temperatura ideala a acestora se incadreaza intre 18 si 24 grade Celsius, in penumbra..
Fiind printre cele mai pretentioase, dupa cum am mai spus, aceste begonii au nevoie de un sol bine drenat, nu suporta temperaturile scazute si nici curentii de aer rece. Ideal este ca temperatura din camera unde tineti aceste flori sa nu scada sub 14-15 grade Celsius. De asemenea, begoniilor le place si umiditatea crescuta. Este bine ca ghiveciul in care le plantezi sa aiba orificii care sa permita eliminarea surplusului de apa.
Plantele bolnave se distrug
La fel ca si alte plante, si begoniile se pot imbolnavi, si din acest motiv le puteti pierde. Bolile de care sufera begonia sunt fainarea (cunoscuta prin faptul ca pe dosul frunzelor apare o pudra alba. In acest caz se evita caldura si uscaciunea aerului si se trateaza cu substante pe baza de sulf), mucegaiul cenusiu (se previne prin evitarea excesului de umezeala si o buna aerisire), boala bacteriana (apar ”pete de ulei” pe frunze. Din pacate, plantele bolnave nu mai pot fi recuperate si se distrug pentru a nu infesta si alte flori.
Begonia uscata, ce e de facut?
Chiar daca florile si frunzele begoniei s-au uscat, nu disperati si aruncati ghiveciul. Tuberculul plantei poate fi salvat si poti avea din nou o planta sanatoasa. Pentru aceasta, scoate radacina din pamant, taie tulpina la doua degete deasupra ei si pregateste un alt ghiveci in care sa o plantezi. Tine cont sa folosesti pamantul potrivit si sa il sapi bine inainte de a pune tuberculul. Acesta se planteaza cu partea concava in sus, la trei, patru degete sub pamant. Se uda moderat, dupa ce s-a uscat pamantul la suprafata si, in aproximativ o luna, va rasari o planta noua. Daca ai observat ca a crescut prea inalta, este semnalul prin care begonia ta iti arata ca nu are suficienta lumina. Tunde-o scurt si mut-o langa o fereastra.
Cultivatorii de elita au obtinut, in ultimii ani, sute de specii de begonii cu flori mari si rezistente, in culori variate, de la alb si crem, la portocaliu, roz sau rosu de foc. Datorita frumusetii si elegantei lor deosebite, au devenit unele dintre cele mai indragite plante de apartament. Begoniile sunt, la origine, plante tropicale, dar provin din regiunile montane de la tropice, asa ca indragesc mult racoarea si umiditatea.