Cum se cresc curmalii de la stadiul de sambure? (VIDEO)

Curmalii sunt un arbore fructifer din familia palmierilor care poate atinge inaltimi de 25 m si are frunze de dimensiuni foarte mari, de aproximativ 2-3 m. Fructele oferite de acesti palmieri sunt curmalele, care sunt extrem de deliciose si benefice sanatatii noastre, mai ales daca sunt consumate proaspete.

Deschide Galeria

De cele mai multe ori, in Romania, gasim curmale deshidratate, care desi sunt foarte gustoase, ele sunt foarte dulci, avand cantitati insemnate de zahar in compozitie, similar cu smochinele, care de regula sa gasesc in aceeasi forma.

Pentru a planta curmali este nevoie de o temperatura foarte ridicata, acestia avand nevoi de soare pe intreg parcursul anului, si cu cat vor avea mai multa caldura si apa, cu atat vor creste mai mari, in conditii optime, oferind fructe cat mai delicioase si voluminoase.

Curmalii nu sunt arbori fructiferi foarte pretentiosi, dar au nevoie de soare si de apa din abundenta, mai ales in perioadele lungi de seceta.

Plecand de la un sambure scos din curmalele proaspete, poti ajunge sa cresti micul tau palmier, chiar la tine acasa. Samburii de curmale trebuie lasati 24 de ore in apa, pentru a fi bine umeziti, dupa care trebuie introdusi in servetele umede, in niste pungulite vidate.

Procedeul este similar cu cel al germinarii semintelor de portocale si de lamaie, iar daca ai mai crescut citrice, iti va fi usor sa cresti si un curmal.

Samburii trebuie lasati in pungile vidate si bine umezite intr-un loc calduros, insa fara a fis expuse direct la soare, iar dupa aproximativ 3 saptamani, vei observa cum incep sa incolteasca. Daca iti doresti o crestere mai eficienta, poti lasa samburii la germinat pentru o luna, o luna si jumatate, iar acestia vor crea niste radacini de dimensiuni impresionante.

Odata scosi de la germinat, samburii de curmale pot fi introdusi direct in pamant si udati bine, dar sa nu uiti sa ii lasi intr-un ghiveci care sta la soare in marea parte a zilei.

Desi in Romania acesta va creste mai mult ca un arbore ornamental, este un proiect interesant de incercat, iar aspectul acestui palmier va fi un mare plus in gradina ta!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole