In ultima decada am asistat la o revenire in forta a doua stiluri de amenajari interioare – amenajari retro si amenajari vintage. Adesea se produce confuzie intre cele doua din cauza ideii de vechi pe care acestea le inspira. In realitate, cele doua sunt foarte diferite si se potrivesc unor tipuri foarte distincte de personalitate ale proprietarilor. De asemenea, in timp ce stilul vintage se preteaza unor case spatioase, stilul retro poate fi cu usurinta adaptat unui apartament de dimensiuni reduse. Desi ambele stiluri evoca o epoca apusa, desi nu imposibil, cele doua sunt foarte greu de mixat si nici nu este recomandat de designeri.
Cum recunoastem o amenajare vintage? In primul rand, trebuie sa fim atenti la mobilier. In cazul acestui tip de amenjare interioara avem de a face cu mobilier masiv cu finisaje incarcate, cu modele si detalii atent sculptate, fie in culori inchise, sau complet alb etc. Stilul vintage este unul incarcat cu accesorii si obiecte decorative care pastreaza aceeasi linie cu a mobilierului. Tablourile sunt sarace in culori insa ramele acestora sunt groase, aurii, cu patina sau sculptate in motive geometrice sau florale. Fiindca a venit vorba de motive florale, trebuie sa amintim si ca mobilierul pictat este un tip de mobilier vintage. Daca nu doriti sa optati pentru amenajarea casei in intregime in acest stil, puteti alege sa acordati unor camere doar mici accente, cum ar fi imagini sepia, sfesnice argintii sau aurii, oglinzi rotunde cu rame incarcate sau seturi de portelanuri.
Cum recunoastem o amenajare retro? In primul rand prin culoare. Spre deposebire de stilul prezentat anterior, in amenajari retro vom intalni o explozie de culori intinse pe suprafete mari. Galbenul, oranjul, rosul si albastrul electric sunt doar cateva dintre nuan’ele specifice, adesea prezentate in contrast cu un alb stralucitor. Formele preferate sunt drepte, colturoase si destul de primare, aproape ca un joc geometric foarte bine calculat. In ceea ce priveste accesoriile, in fruntea listei se afla posterul anilor 60-70 urmat de fotografii alb-negru, carti postale, machete de masini, motociclete, rachete sau modele vechi de avioane. Covoarele mentin aceeai linie cromatica, iar mobilierul este simplist si combina materiale diverse.
Sursa: pinterest.com