Cada de baie – ce material alegem?

Varietatea de tipuri, modele si dimensiuni pentru cada de baie va pot pune in dificultate atunci cand trebuie sa va hotarati asupra unui model. Alegerea finala trebuie sa fie un cumul intre aspect, confort, grad de rezistenta, usurinta de intretinere si, fireste, cost. Iata cele mai cunoscute materiale:

Deschide Galeria

Fibra de sticla

O cada din fibra de sticla este realizata prin formarea straturilor de fibra de sticla pana se obtine forma dorita. Aceasta se acopera apoi cu o rasina speciala. Datorita rapiditatii procesului de fabricare, comparativ cu alte materiale, costul este mai redus. Avantajele acestui material sunt: costul convenabil, usurinta de instalare, un finisaj ce poate fi reparat. Dezavantaje – aceste cazi sunt fragile, iar finisajul se zgarie usor, putand capata fisuri si un aspect neplacut.

Otel emailat

Un alt material des folosit, mai durabil decat fibra de sticla si usor de curatat. Finisajul este rezistent la produse chimice si isi pastreaza luciul pentru un timp indelungat. Ca dezavantaj, cazile din otel emailat sunt mai grele si suprafetele se pot ciobi. Formele si dimensiunile sunt foarte limitate.

Acril

Cazile din acril folosesc straturi de fibra de sticla sub straturi de acril colorat, avantajele fiind cele ale cazilor din fibra de sticla, desi cazile din acril sunt mai scumpe. Finisajul se poate zgaria sau decolora, desi tehnologiile recente incearca sa diminueze acest lucru. Materialul permite, in schimb,  forme, dimensiuni si culori mai variate.

Fonta

Daca sunteti in cautarea unui material rezistent, fonta este o alegere inteleapta. Cazile din fonta se realizeaza prin turnarea otelului topit intr-o matrita cu forma dorita. Aceasta este apoi invelita in email. Este probabil cel mai rezistent model de cada, iar finisajul rezista la zgarieturi si la majoritatea produselor chimice. Exista numeroase nuante disponibile, iar materialul masiv pastreaza temperatura apei un timp indelungat. Ca dezavantaje, sunt foarte grele si necesita o munca suplimentara la instalare (si uneori chiar intarirea pardoselii). Sunt printre cele mai scumpe de pe piata.

In randul materialelor mai putin obisnuite, enumeram:

Solid surface (compozit)

Relativ nou intrate pe piata cazilor de baie, materialele de tip solid surface sunt durabile, retin caldura un timp indelungat si sunt disponibile intr-o varietate de culori. Finisajul poate fi reparat daca este nevoie si modelele suporta forme neobisnuite si dimensiuni variate. Ca dezavantaj, sunt scumpe si greu de manipulat.

Piatra si lemn

La comanda, se pot executa cazi din lemn sau piatra naturala (granit, marmura, onix, calcar, travertin, bazalt etc). Aceste cazi sunt extrem de masive si necesita o structura speciala care sa le sprijine greutatea. Cazile din lemn sau piatra naturala sunt spectaculoase, iar pretul este pe masura. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole