Casele din lemn – viitorul este al produselor ecologice provenite din surse regenerabile

Putem spune despre casele de lemn ca sunt printre cele mai ecologice solutii de locuit existente la ora actuala. Aceste tipuri de constructii sunt o alternativa reala ale constructiilor conventionale, se remarca printr-o arhitectura moderna si pot oferi un mediu mai sanatos celor care locuiesc in ele.

Deschide Galeria

Povestea Casei este interesata sa promoveze acest gen de proiecte care reusesc sa imbine in mod inteligent esteticul cu functionalul, dar si cu un impact cat mai mic asupra mediului inconjurator. Asadar am apelat la antreprenorul roman Eugeniu Lisnic de la firma SC JirmaN Engineering SRL (proiectecaselemn.ro) pentru a ne impartasi mai multe despre avantajele caselor din lemn.

Cum ati descrie, pe scurt, conceptul caselor din lemn pe care le construiti?

Responsabilitatea sociala a companiei este ca produsele noastre sa fie pe cat posibil compuse din materiale ecologice provenite din surse regenerabile, respectand in acelasi timp politicile de protectie a mediului inconjurator.

Casele din lemn pe care le realizam sunt prelucrate intr-o fabrica de ultima generatie, elementele ce compun structura sunt debitate cu ajutorul unor masini cu comanda numerica performante dedicate prelucrarii lemnului, iar astfel pierderile sunt foarte mici. Prefabricarea peretilor se realizeaza pe mese profesionale ce ofera siguranta, iar ambalarea se face conform standardelor in vigoare – materialele de ambalaj sunt reciclate.

Cand ati pornit acest proiect? Si de ce, ca sa spunem asa?

Ideea de a infiinta SC JirmaN Engineering SRL a venit acum 7 ani, probabil din ambitia de a deveni cei mai buni in proiectarea si constructia caselor din lemn. Pentru ca ne dorim sa ramanem in Romania, sa ne dezvoltam afacerea cu integritate, sa cream locuri de munca, sa avem clienti sanatosi si multumiti.

Intalnim tot mai des termenul de casa ecologica. Ati putea explica pentru cititorii nostri ce inseamna?

O casa ecologica poate fi realizata prin eficientizarea la maximum a productiei, crearea structurilor din materiale naturale, minimalizarea emisiilor de CO2, crearea cat mai multe case autonome din punct de vedere energetic, izolarea caselor cu materiale naturale (fibra de lemn, canepa, lana de oi, paie etc) si etansarea corecta a caselor pentru prevenirea pierderii de caldura din timpul exploatarii.

Cat dureaza constructia unui asemenea tip de casa?

Termenul maxim de la ideea de a construi pana la presul de la usa casei ar fi de 2 ani si 3 luni, conform unei zicale japoneze. Ceea ce inseamna ca toate detaliile trebuie planificate cu atentie in 2 ani, iar realizarea casei incepand de la depunerea actelor pentru autorizatie pana la finisaje intr-un termen maxim de 3 luni.

Care sunt costurile, cu aproximatie?

Cate case isi poate construi/achizitiona un om intr-o viata? Depinde de om, nu-i asa? Pretul depinde de modelul casei, de tipul izolatiei alese si de tipul de finisaje. Este eronat sa gandim si sa credem ca o casa din lemn este o casa ieftina sau mai ieftina decat cele din zidarie, beton sau BCA. Oferta de pret o dam pe proiect, nu aproximam pe mp, pentru ca doua case cu aceeasi suprafata de 100mp, avand o compartimentare interioara diferita (cu 5 sau 10 pereti), au pret diferit. Este necesar sa analizam costurile fiecarei case in parte, de aceea invitam cititorii dvs. sa ne trimita cererile de oferta pe adresa noastra de email office@proiectecaselemn.ro

Cat de interesati sunt romanii de aceste tipuri de locuinte?

Chiar daca romanii inca sunt reticienti la casele din lemn, am remarcat ca cei care aleg sa isi construiasca o casa din lemn sunt bine informati despre sistem, despre materialele de constructii si tipul izolatiei pe care sa le foloseasca, este o clasa care intelege beneficiile unei case din lemn si aleg casele din lemn pentru locuit permanent nu doar pentru vacanta.

De ce asa si nu traditional? Care sunt avantajele?

Designul modern a evaluat posibilitatile unei case din lemn, iar high-tech-ul i-a dat o noua viata. Sistemul caselor pe structura din lemn dezvoltat si aplicat pe o scara larga in SUA, Canada si Franta, asigura toate cerintele de comfort, adaptandu-se usor la toate tipurile arhitecturale traditionale prin placajul de lemn (lambriu) ca finisaj, contemporan prin placaj termoizolant tencuit pe exterior sau futurist prin spatii vitrate sau materiale compozite. Caracteristicile acestui sistem sunt aspectul estetic, folosirea optima a materialului lemnos, rezistenta statica si dinamica/seismica datorita greutatii proprii reduse si a elasticitatii/flexibilitatii lemnului, durabilitate, timpul redus pentru prefabricarea si punerea in opera a structurii si nu in ultimul rand confortul termic ridicat.

Cum vedeti viitorul in Romania in materie de urbanism? Ne vom transforma intr-un gigantic complex rezidential sau observati tendinta spre individualizarea constructiilor?

In orasele mari, pretul terenului va influenta dezvoltarea complexelor rezidentiale mari, la periferiile acestora se vor construi in continuare imobile individuale, de aceea cred ca alegerea unei case din lemn este o solutie viabila de a evada din orasele supraincalzite de blocurile de beton si de a trai intr-un mod sanatos in mijlocul naturii.

Daca noi ne-am dori acum sa ne construim o casa, care ar fi primul sfat pe care ni l-ati da?

Daca as avea posibilitatea sa va dau primele 3 sfaturi referitor la constructia pe care doriti sa o realizati, toate trei s-ar referi la locul unde doriti sa construiti, adica natura terenului, privelistea pe care o vedeti din fereastra si orientarea dupa soare. Daca ar fi doar un singur sfat: 

Alegeti sa traiti mai sanatos!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole