Ce trebuie sa stii despre amenajarea unei bucatarii mici in balcon

Nevoia de a avea cat mai mult spatiu ne determina sa apelam la solutii cat mai creative pentru a folosi cat mai eficient orice spatiu din apartamentele noastre mici. De cele mai multe ori, camera dedicata bucatariei este un spatiu sacrificat, o astfel de incapere avand prea putini metri patrati pentru ceea ce ne-am dori noi.

Deschide Galeria

Pentru cei a caror structura permite, vom aborda azi o solutie usor neconventionala – amenajarea bucatariei in balcon. Am apelat la ajutorul specialistului, designerul Manuel Saliche, care ne ofera cateva sfaturi importante in privinta unei astfel de transformari.

O astfel de abordare se poate realiza in apartamentele de mici dimensiuni pentru a fructifica intreaga suprafata a zonelor de bucatarie cu iesire catre balcon. E important de stiut, ca in astfel de cazuri, balconul devine mai mult o extensie a bucatariei propriu-zise. In niciun caz nu putem discuta de o bucatarie care sa indeplineasca toate functiile necesare, ci doar de o parte din ansamblul ei. Si pentru ca acest lucru sa se intample trebuie luate in calcul cateva imbunatatiri ce vor fi efectuate in balcon (care trebuie neaparat sa fie inchis).

Unul dintre acestea este termoizolarea spatiului respectiv. Aceasta presupune in primul rand ca balconul sa aiba o buna tamplarie de exterior care sa asigure o bariera termica in special pentru anotimpurile cu perioade friguroase. Un alt factor esential este asigurarea termica din interior, adica la suplimentarea sau mutarea caloriferului in spatiul din balcon. Calculul termic al radiatorului, numarul de elementi al acestuia se va stabili in functie de suprafata vitrata existenta, adica se va tine cont de numarul de geamuri si evident de dimensiunea spatiului. Aceste caracteristici fiind valabile in cazul in care spatiul bucatariei si al balconului se transforma intr-un open space.

Explorarea balconului se poate face in mod diferit, dupa bunul plac al fiecaruia tinand cont de cat de permisiv este locul respectiv. Astfel, prelungind bucataria, se poate lua in calcul mutarea centralei termice de apartament (in cazul in care exista) in aceasta zona – a balconului. De multe ori, montarea centralei este un real impediment in ceea ce priveste amenajarea unui ansamblu de mobilier care sa poata fi functional si estetic in acelasi timp. Daca luam in calcul asezarea in spatiul din balcon a diferitelor electrocasnice, cum ar fi aragazul sau zona de gatit pe plita,cuptorul, hota, frigiderul sau combina frigorifica, pentru toate acestea trebuie luat in calcul si repozitionarea instalatiilor de racordare necesare acestora.

In ceea ce priveste mobilierul, nu consider necesara alegerea unui model special. Poate fi de orice tip, atat timp cat pastreaza aceeasi linie cu cel din interiorul bucatariei. E nevoie de coeziune pentru a avea un spatiu frumos decorat.

Recomand o astfel de abordare pentru spatiul din balcon atunci cand acesta se afla in continuarea bucatariei. Este un avantaj clar pentru un interior limitat. Prin detasarea catorva elemente de mobilier si/sau electrocasnice ce constrang ergonomia unei bucatarii, se poate castiga o zona de lucru mult mai mare sau un plus de utilitati, spatiul devenind mai aerisit."

In plus, avand mai mult loc, se poate lua in considerare amenajarea unui dining care sa poata fi folosit atat pentru mesele obisnuite in familie cat si pentru a primi in vizita musafiri, rude si prieteni. Intregul concept de bucatarie poate fi astfel reconfigurat. Intrucat gatitul se va desfasura in balcon si deci mirosurile tinute la distanta, se poate opta pentru un open space intre bucatarie si living, eliminand peretele dintre cele doua incaperi (bineinteles, daca exista aceasta posibilitate) si castiga astfel o mai buna functionalitate a locuintei. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole