fbpx

Compostul – o componenta esentiala a unei gradini roditoare

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Nu este un secret faptul ca legumele sanatoase se pot cultiva doar pe un sol sanatos. Putem obtine conditii ideale de sol daca imbogatim pamantul din straturi cu compost facut de noi, bogat in substante nutritive.

Deschide Galeria

Prepararea compostului nu este un procedeu complicat, desi multe pareri indica contrariul. Este bine de stiut ca structura compostului nu este formata doar din gunoi, care descompunandu-se va mirosi urat. Iata ce e bine sa cunoastem pentru a crea un compost de calitate pentru gradina noastra.

Ce trebuie sa contina compostul? De la frunze, iarba cosita, fan, buruieni, resturi vegetale, crengi, vreascuri, resturi de gazon. Este de asemenea bun si pamantul vechi din ghivece si jardiniere, flori taiate, resturi de legume si fructe, zat de cafea, balegar sau faina de oase.

Pentru ca materia organica sa se descompuna este nevoie in primul rand de aer. Pentru a asigura o aerisire corespunzatoare, trebuie sa afanam usor diferitele materiale: se amesteca componentele lipicioase cu cele mai mari.

Organismele din sol descompun materia organica si o transforma in humus. O conditie de baza este umezeala si temperatura adecvata. Microorganismele au nevoie de caldura. Daca au la dispozitie material maruntit in care pot sa traiasca plus un adaos de azot, atunci prin metabolismul lor vor incalzi uniform compostul.

Este important sa alegem in mod corespunzator, si locul pentru recipientul de compost. Un loc potrivit este sub un colt umbrit al gradinii, dar nu foarte umbrit si nici cel expus soarelui puternic.

Un compost cu granulatie mai mare trebuie lasat sa se matureze mai mult pana ajunge de o culoare maro-inchis.

Procesul de compostare dureaza 3-4 luni, in verile calduroase, iar compostul facut toamna se poate utiliza in primavara urmatoare. Dupa ce toate resturile s-au descompus si toata compozitia are o culoare brun-inchis, poate fi imprastiat peste straturile din gradina, toamna sau primavara devreme, intr-o zi fara vant. Inainte de imprastiere trebuie sa afanam bine solul si sa indepartam buruienile.

Se imprastie uniform compostul pe toata suprafata stratului, apoi se amesteca usor cu solul de la suprafata prin greblare. Dupa aceasta trebuie acoperit cu un strat de mulci. Sub acest invelis, se formeaza in scurt timp o patura de humus fertila, care contine substantele nutritive necesare legumelor pentru tot anul. 

Pentru lucrari de gradinarit eficiente, cititi si despre procesul de mulcire.

Articol publicat in cartea Gradina de legume, Editura Casa

Reclama

Articole noi

Amenajare cu accente de rosu pentru un apartament de 2 camere si 34 mp

Designerii de la Caroline Art au mai creat o...

De ce este bine să verifici centrala termică și instalația înainte de începerea sezonului rece?

Centrala termică îți oferă tot confortul de care ai...

Tipuri de canapele și calitățile lor

Canapele sunt una dintre cele mai importante piese de...

Amenajare apartament de trei camere – mult lemn si accente puternice de culoare

Situat intr-un bloc nou din zona de nord a...

Ce mobilă living este potrivită pentru spațiul casei tale?

Decorezi un living nou sau vrei să îți înlocuiești...