Vrei sa stii ce culori se mai poarta in designul de interior? Exploram impreuna in acest articol cateva tendinte cromatice folosite in amenajari, combinatii, piese din decor la care nu te-ai gandit ca le-ai putea vopsi sau zugravi intr-un anumit fel.
Cand ne referim la culoare, nu ne gandim doar la zugravit peretii. Poti vopsi usa sau tocurile ferestrei. Si cand spun vopsit nu ma refer doar la alb, ci la culori mai indraznete care ies in evidenta. Acelasi efect interesant il poti obtine cu o piesa de mobilier (noptiera, comoda sau scaun) frumos colorat si asezat langa un perete intr-o paleta neutra.
Tendintele in amenajari ne arata cat accent se pune pe personalizarea unui spatiu, in cazul de fata prin intermediul culorilor. Un efect special se creeaza cand la vopsirea unui scaun se opteaza pentru aplicarea stratului de culoare, la un sfert, trei sferturi sau doar la jumatatea lungimii piciorului scaunului. Restul partilor se vopsesc integral. Daca veti folosi culori diferite pentru fiecare scaun in parte, originalitatea va fi de partea voastra. Optati pentru nuante pastelate pentru ca vor indulci decorul si vor pune in valoare diningul, mai ales daca masa este alba.
Si nuantele tip neon sau fluorescente se numara printre preferatele designerilor. Insa, cu limitarile de rigoare. Altfel, risti sa devina obositoare pentru ochi.
Profita de sezonul cald si foloseste nuante care amintesc de vara, de soare, de concedii. Adaptarea amenajarii in functie de sezon este recomandarea mea. Ofera-i casei tale mereu un aspect interesant cu accesoriile si culorile potrivite. Mizeaza pe galben! E o culoare superba, specifica anotimpului cald si usor de integrat in orice amenajare ca un accent cromatic placut.
Verdele menta este o alta nuanta des utilizata in diverse amenajari. Combinata cu alb si nuantele naturale ale lemnului se obtine o atmosfera fresh, proaspata, odihnitoare. Iti doresti experiente mai intense? Atunci accesorizeaza cu alte culori vii, cum ar fi un corp de iluminat rosu. Si tot aici as adauga si turcoazul inspre verde, in tonuri saturate este recomandat pentru spatii de lucru, birouri sau zone de accent pe un perete pe care il doresti sa il evidentiezi. Nu il folosi pe tot peretele ci mai degraba in dungi groase. Este o varianta eleganta care impresioneaza si impune rafinament.
Iti doresti o atmosfera linistita, calma, dar nu plictisitoare? Incearca atunci urmatoarea varianta: combina tonuri pastel cu o nuanta intensa. Violet sau roz discret pentru a oferi camerei o lumina placuta combinat cu un verde mai intens care sa ofere profunzime. O combinatie excelenta, de incercat.
Nuanta corai este una din preferatele mele. Si nu numai, caci anul acesta a fost o vedeta printre colectiile vestimentare si cele de amenajari interioare. Nuantele de corai prafuit se combina bine cu griurile pentru a-i potoli intensitatea. Incearca cu draperii corai sau perne decorative intr-un decor preponderent neutru si pregateste-te de o explozie de optimism si stare de bine.
Tonurile pamantii, de bej, grej, maro si brun sunt mereu in tendinte si asta pentru ca nu poti da gres cu ele. Neutralitatea lor iti permite sa adaugi accente de culori vii, calde, precum portocaliul, corai sau chiar rosu.
Nu in cele din urma, varianta clasica a albului este o optiune sigura pentru orice fel de spatii sau interioare. Poate fi combinat cu orice culoare si in plus are avantajul de a pune in valoare nuantele cu care este alaturat. In plus amplifica spatiul si reflecta lumina; de aceea in spatiile mici este preferabil pentru pereti si tavan, ulterior putand adauga un perete accent sau accesorii colorate.