60 de dormitoare moderne din Romania – idei si sfaturi pentru o amenajare reusita

Dormitorul este spatiul cel mai personal, intim al unei locuinte si astfel, cel mai in masura sa exprime stilul proprietarului. De cele mai multe ori, aici primeaza confortul si apoi latura estetica.

Deschide Galeria

Cand ne gandim la amenajarea moderna a unui dormitor poate ne vin in minte imagini cu un spatiu dur, rece sau ceva foarte futurist. Insa nu trebuie sa uitam ca stilul modern exista de ceva timp deja; sa nu il confundam nici cu un stil futurist nici cu stilul contemporan, in continua schimbare.

Cuprins:

Ce inseamna stil modern?

Stilul mid-century, scandinav, minimalist

Paleta cromatica intr-o amenajare moderna

Amenajarea dormitorului in functie de destinatia lui

Amenajarea dormitorului in functie de dimensiunea si forma

Dormitoare la bloc, dormitoare la casa

Mobilierul dormitorului modern

Solutii si sfaturi pentru o iluminare corecta si armonioasa

Accesorii si decoratiuni in amenajarea dormitorului

Ce inseamna stil modern?

Modernismul este mai mult decat un simplu stil arhitectural, fiind o miscare noua (care cuprindea arta plastica, literatura, arhitectura, artele muzicale) aparuta in cadrul scolii germane de la Bauhaus, cu primele manifestari avute inca de la sfarsitul secolului XIX.

Miscarea moderna, bazata pe faimosul concept “form follows function” a creat o legatura puternica intre functional si artistic, inlaturand frivolitatea ornamentelor. In perioada aparitiei sale, modernismul a creat un contrast uimitor cu stilul Art Deco, popular pe atunci.

Puternic influentat de criza economica generata de cel  de-al doilea razboi mondial, stilul modern impunea alegeri arhitecturale utile, practice care sa salveze timp si bani. Productia in masa, care a luat amploare in acea perioada a contribuit si la o mai buna gestionare a resurselor, a materiilor prime folosite. Productia de inox si plastic a luat amploare in aceasta perioada.

O data cu aparitia stilului modern, au inceput sa fie expuse elementele structurale ale locuintelor, valorificand frumusetea lor naturala (peretii de caramida, stalpi de beton, tevi). Putem recunoaste usor un interior modern dupa compartimentarea lui, zonificarea prin piese de mobilier, finisajele simple cu cateva accente pretioase, dar care nu incarca spatiul, materiale naturale si formele geometrice folosite.

Stilul modern in arhitectura si amenajarile interioare nu trebuie confundat cu stilul contemporan, fluid, mereu in schimbare. Confuzia frecventa apare din cauza faptului ca stilul modern este inca foarte popular fiind astfel si contemporan.

Stilul mid-century, scandinav, minimalist

Una dintre cele mai populare variante ale stilului modern este stilul mid-century, aparut in SUA, anii 20-30, fiind usor de recunoscut dupa mobilierul aerisit, cu picioare din lemn si o cromatica neutra.

In cazul modernismului american (sau modernismul de jumatatea secolului), functionalitatea ramane principala caracteristica a stilului, dar apar si culorile puternice si saturate, intrucat anii `50 au fost puternic influentati de artistii pop, cum e Andy Warhol, de exemplu. Tot in anii `50 apare si estetica erei spatiale, cu accente futuriste in designul obiectelor de zi cu zi, tendinta care si ea e incorporata de modernimul american.1

Stilul scandinav, derivat din conceptiile generale ale modernismului, este un stil curat, functional si in care predomina albul in special la pereti si pardoseli (pentru a suplini lipsa luminii naturale suficiente din tarile scandinave); este stilul caracteristic al mobilierului IKEA, cu piese de mobilier usor de asamblat, mobilier multifunctional si o versatilitate a designului.

Minimalismul, construit pe dictonul “less is more” este caracterizat de reducerea la esenta, de o triere atenta a tot ceea ce ne inconjoara.  “ Nici minimalismul nu este doar un stil de design interior. Este mai degraba un stil de viata. Spre deosebire de modernism, care incurajeaza alegerea mobilierului simplu si functional, minimalismul promoveaza renuntarea la orice mobilier care nu este esential in incapere. 

Poti amenaja o locuinta intr-un stil modern contemporan daca optezi pentru mobilier cu linii simple, dar cu forme unice, inedite. Un decor modern minimalist este compus tot din piese de mobilier cu linii simple, dar acestea trebuie sa fie esentiale in incaperea respectiva si, daca se poate, multifunctionale. ” 2

Paleta cromatica intr-o amenajare moderna

In cadrul amenajarilor moderne predomina o paleta cromatica neutra, fiind utilizate nuante de gri, crem, maro si mult alb. Acestea sunt puse in valoare de elemente contrastante negre si accente de culori puternice (in special culori primare, rosu, galben, albastru). Gama cromatica in aceleasi tonuri impreuna cu monocromia reusesc sa puna in evidenta geometria, formele si liniile caracteristice stilului modern.

Aceasta paleta de culori iti permite sa iti amenajezi apartamentul intr-un stil modern fie monocrom, adaugand doar un strop dintr-o singura culoare pe care sa o alegi pentru accente, fie in culori puternice diverse, caz in care trebuie sa fii foarte atent la armonia pe care o creeaza. Si, de ce nu, poti opta in locul operelor de arta pentru un tapet inedit cu motive geometrice simple, elegante, care sa adauge dimensiune interioarelor moderne.”  3

Intr-o amenajare moderna  ferestrele joaca un rol foarte important, de cele mai multe ori ocupand integral un perete sau fiind dispuse pe coltul camerei. “Acest lucru este necesar pentru a lăsa lumina naturală și peisajul exterior (fie unul urban sau rural) să pătrundă în casă. Pentru a scoate în evidență acest element structural puteti crea un contrast expresiv prin folosirea unei tâmplării în culori puternice, contrastante cu restul amenajării interioare.”4

Pentru culoarea – accent intr-o amenajare moderna a dormitorului puteti folosi culoarea albastra, in stransa legatura cu energia valurilor marii. “ Capacitatea acestei culori de a crea un sentiment aparte al intimității vine din efectul odihnitor pe care îl are asupra ochilor, dar și din senzația de răcoare pe care o induce. Albastrul poate fi folosit fie în tonuri deschise, fie în nuanțe puternice, prin asocierea cu albul. ”5

In amenajarile moderne regasim adesea contrastul alb-negru, inclusiv un perete intreg finisat in nuante inchise de albastru, gri sau negru; il putem folosi si ca fundal pentru tablouri si obiecte decorative.

Amenajarea dormitorului in functie de destinatia lui

Pentru o amenajare cat mai corecta si pliata pe nevoile clientilor, trebuie sa tinem cont de destinatia camerei respective si varsta si personalitatea persoanelor care vor locui acolo.

Specialistii in design interior impart dormitorul in urmatoarele categorii: dormitor matrimonial (sau dormitor principal, cum este numit in ultima perioada), dormitoare pentru adolescenti, dormitoare de oaspeti (mai impersonale), dormitor de copii.

In cazul unei amenajari moderne a unui dormitor matrimonial, functionalitatea si confortul primeaza, punand accentul pe intimitatea necesara celor doi parteneri. Pe langa pat, piesa cea mai importanta de mobilier, vom regasi intr-un dormitor modern o mica zona de birou/ studiu sau un colt de citit, compus dintr-un fotoliu confortabil si lampa de masa sau un lampadar supradimensionat.

In cazul tinerilor, dormitorul, de multe ori denumit “camera copilului” ar trebui sa fie un spatiu care sa  le stimuleze creativitatea si imaginatia, sa le permita atat sa se odihneasca, relaxeze, cat sa si invete si sa petreaca timp de calitate cu diverse hobby-uri. Indiferent de marime sau amplasare, un dormitor modern pentru adolescenti nu trebuie sa fie supraincarcat ci sa asigure suficiente spatii de depozitare si organizare.

Amenajarea dormitorului in functie de dimensiunea si forma

Un factor important in amenajarea unui dormitor, indiferent de stilul pentru care optezi este suprafata de care dispui. Nu vrem sa aglomeram prea mult spatiul, mai ales camera in care dormim, insa trebuie sa ramana un spatiu functional si placut din punct de vedere estetic.

In amenajarea dormitoarelor mici putem folosi oglinzile si placarea mobilierului cu oglinzi pentru a mari vizual spatiul, un truc care da rezultate de fiecare data. In acelasi timp, este important sa nu incarcam spatiul cu multe elemente de decor ci sa pastram strictul necesar.

Dormitoarele mari, cu suprafete generoase creeaza fundalul perfect pentru o amenajare moderna, aerisita.  Intr-o astfel de camera poate parea tentant sa alegem patul cel mai mare insa trebuie sa tinem cont de proportia generala a spatiului si sa corelam piesele de mobilier cu zonele libere.

Dormitoare la bloc, dormitoare la casa

Intre dormitoarele dintr-un apartament de bloc si cele dintr-o casa exista o serie de diferente si avantaje si dezavantaje; insa liniile directoare ale stilului modern pot fi aplicate cu succes intr-o locuinta moderna, indiferent de amplasarea si dimensiunea ei.

In general, apartamentele de bloc respecta un standard al orientarii si suprafetei astfel ca majoritatea dormitoarelor (in special cele matrimoniale, principale) au o forma patrata, prestabilita. Dimensiunile sunt mici, in general iar daca nu exista o camera amenajata ca dressing, spatiul disponibil in dormitor se reduce si mai mult.

“Cand vine vorba despre amenajarea dormitoarelor de apartament, trebuie sa faci compromisuri in ceea ce mobilierul, insa nu renunta la confort cand vine vorba despre pat, deoarece acesta iti asigura un somn odihnitor. Alege un pat cu spatii de depozitare incluse, precum cele cu lada sau sertare pe laterale.

Amenajeaza cu stil prin crearea unui perete cu accent. Alege o culoare mai indrazneata, in functie de paleta de nuante pe care o alegi. Alege o culoare mai inchisa sau un tablou supradimensionat sau o serie de elemente si tablouri mai mici, dispuse in linie dreapta sau in forme asimetrice.“ 8

Mobilierul dormitorului modern

Piesa cea mai importanta, patul, poate fi atat diafan, cu picioare de lemn sau metal cat si masiv, cu lada de depozitare si saltea inalta si cadru tapitat din catifea. Indiferent de preferintele pentru un tip de pat sau altul, sa nu uitam ca primeaza confortul si latura practica intr-o amenajare moderna.

“Unui dormitor in stil modern nu trebuie sa ii lipseasca, in primul rand, patul. Fara detalii ornamentale, acesta poate fi chiar si sobru, deoarece restul elementelor din dormitor (cum sunt draperiile, pernele sau covoarele, pot adauga accentele de culoare incaperii.

In ce priveste dulapul, cea mai sigura optiune este lemnul sau placajul, dar daca vrei sa te aventurezi, de ce sa nu alegi o culoare metalica, sau poate chiar un dulap ale carui usi sa fie toate oglinzi? Astfel ai bifat si utilitatea care e de nelipsit in stilul modern, dar si crearea unei impresii de spatiu mai mare in dormitorul tau.

Un alt lucru care adauga un efect „wow” si te face sa revii cu placere in aceasta camera in care poti citi, dormi sau privi la televizor este lustra in stil modern.” 9

Solutii si sfaturi pentru o iluminare corecta si armonioasa

Dormitoarele moderne sunt spatii intime, versatile, o reflexie a intereselor si stilului personal si in acelasi timp o ascunzatoare de stresul cotidian.  Astfel, iluminatul unui dormitor modern trebuie sa raspunda atat unor cerinte functionale cat si de relaxare si estetice.

Ca si in restul incaperilor din locuinta, se recomanda utilizarea a cel putin doua tipuri de iluminat: una generala, ambientala si o lumina de accent, mai puternica, pentru activitati care au nevoie de un iluminat artificial mai intens cu o luminaa puternica, directa.

Intr-un dormitor modern vom regasi cu siguranta  iluminatul general – in functie de inaltimea camerei, poate fi o plafoniera sau un candelabru amplasat deasupra patului, lumina de tip veioza (lampi pe noptiere, aplice montate pe perete, fixe sau directionale, corpuri de iluminat suspendate, montate in plafon, deasupra noptierelor) si lumini accent (spoturi in fata dulapului sau un lampadar langa fotoliul de citit, o  banda led pe linia draperiilor  etc).

“Aplicele sunt o solutie eleganta pentru iluminarea din zona noptierelor. Amplasarea unei aplice pe fiecare parte a patului va ofera lumina de noapte de care aveti nevoie si adauga o senzatie de eleganta si subtilitate spatiului. Iluminatul modern pentru dormitor include o gama larga de stiluri si functionalitati.

De exemplu, aplicele tip „brat oscilant” se rotesc inainte si inapoi, permitandu-va sa directionati lumina exact acolo unde aveeti nevoie. Aplicele de perete ofera avantajul suplimentar de a elibera spatiul valoros al noptierelor, lasand loc pentru ceasul, incarcatoarele de telefon si o carte buna.” 10  

Accesorii si decoratiuni in amenajarea dormitorului

“Dormitoarele simple si elegante, moderne sunt una dintre cele mai populare alegeri de stil pentru amenajarea spatiului de dormit. Adesea legate de minimalism, aceste modele de dormitoare sunt neimpodobite cu maiestrie, cu doar cateva piese selecte si arata deosebit de uimitor in culori monocrome.” 11

Printre accesoriile care nu trebuie sa lipseasca dintr-un dormitor amenajat modern: o patura confortabila, aranjata pe pat sau depozitata langa pat, monocrom sau ca o pata de culoare; perne cat mai multe, de culori si texturi diferite sau asortate; covor supradimensionat sau un covor mic de-a lungul patului; obiecte personale- rame foto, carti postale, obiecte de decor cu valoare sentimentala.

Surse:

1,3,9 sursa, 2 sursa, 4 sursa, 5 sursa, 8 sursa, 10 sursa, 11 sursa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole