fbpx

Cum arata cea mai moderna piata din lume: El Ninot din Barcelona

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Un apartament de 3 camere modern si functional pentru o familie cu 2 copii

O amenajare functionala, luminoasa, adaptata nevoilor lor, iata pe...

O reamenajare cu stil pentru o bucatarie de 8 mp – foto inainte si dupa

Proprietarii acestui apartament si-au dorit foarte mult o schimbare...

Piata El Ninot din Barcelona este una dintre cele mai vechi din oras, fiind infiintata in 1893, ca piata in aer liber. Numele sau inseamna “figura de lemn” in limba catalana si provine de la o figurina salvata dintr-un naufragiu si expusa in aceasta piata.

Deschide Galeria

In luna mai a acestui an, El Ninot s-a redeschis dupa interventii de remodelare si renovare ce au durat cinci ani si au costat 20.6 milioane de euro. Piata din cartierul Eixample are acum 4000 metri patrati destinati punctelor de vanzare, cu 48 de standuri alimentare si 33 pentru produse de alt tip.

Echipa de la Mateo Arquitectura, coordonata de arhitectul Josep Lluís Mateo, a creat un aspect postindustrial al constructiei, renovarea stabilind un dialog intre structura metalica dominanta a interiorului si cerul insorit al Barcelonei.

Interventia arhitecturala s-a centrat pe patru puncte principale: conservarea structurii impresionante existente, imbunatatirea functionalitatii, refacerea fatadelor si a sarpantei, exploatarea spatiului de la subsol.

Structura metalica deja existenta a pietei compartimenta spatiul in trei zone distincte, zona centrala fiind mai inalta decat celelalte. Arhitectul a optat pentru pastrarea acestei compartimentari, atat datorita farmecului sau, cat si stadiului bun de conservare a scheletului metalic.

S-a conservat si reparat structura acoperisului, adaugandu-se la interior noi spatii pentru a raspunde necesitatilor contemporane: subsolul a fost excavat, creandu-se doua etaje pentru servicii conexe: logistica, 105 locuri de parcare, instalatii, un supermarket si un spatiu pentru reciclare. De asemenea, s-a adaugat o fatada vitrata, pentru a separa spatiul propriu zis a al pietei de zona vestibulului. Accesul vizitatorilor a fost concentrat intr-un vestibul amplu, situat pe Carrer de Mallorca, ce ofera o priveliste asupra intregii piete.

Volumul initial a ramas asadar intact, fiind insa modificate suprafetele adiacente, pentru a imbunatati modul de folosire a spatiului, pentru a asigura o ventilatie optima si a maximiza lumina naturala si a organiza perimetrul urbanistic adiacent. Standurile au fost marite pentru a permite incorporarea aparatelor frigorifice si a usura astfel activitatea comerciantilor, ce trebuiau sa se deplaseze frecvent la depozitele de la parter inainte de renovare.

Fatadele cladirii au fost reconfigurate pentru a permite luminii naturale sa patrunda in interior, controland radiatiile solare daunatoare prin intermediul unor elemente perforate ce regleaza lumina.

Spatiul interior este acum scaldat de o lumina laptoasa.

Interiorul pietei este gandit ca un oras roman. Doua axe ortogonale (N-S si E-V) formeaza planul in jurul caruia sunt dispuse standurile, fiecare pastrandu-si individualitatea si specificul.

Fatadele constructiei sunt dinamice, permitand integrarea unor standuri si obturarea acestora pe durata noptii.

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna si functionala pentru o garsoniera de 33 mp

Venim in intampinarea voastra cu inca un model de...

Jaluzele cu rulou: de ce să le alegi? Ghid practic

Jaluzelele cu rulou au luat naștere ca jaluzele tehnice...

Un apartament modern din Bucuresti cu accente glam si industriale

Povestea amenajarii acestui apartament a inceput in aprilie 2021,...

Avantajele și dezavantajele boilerelor electrice

Boilerele electrice sunt un sistem de încălzire care a...

Influente japoneze intr-un apartament de 68 mp din Cluj

Povestea acestui apartament din Cluj Napoca a inceput in...