Cum cresc si cum se culeg bananele? (VIDEO)

Dole, cea mai cunoscuta companie din lume in cresterea si comercializarea bananelor, a realizat un video de prezentare extrem de interesant despre cresterea, culegerea si impachetarea bananelor din culturile lor proprii.

Deschide Galeria

Tuturor ne plac bananele, mai ales celor mici care le mananca cu biscuiti si iaurt sau in diverse alte combinatii, dar cati dintre noi ne-am pus vreodata intrebarea: “Cum ajung bananele la noi?”

Intregul proces de crestere, recoltare, impachetare si transportare a bananelor este unul complex si de durata, iar cei de la Dole vor sa ne arate grija pe care o pun in fiecare etapa in parte, de la prima banana culeasa din pom, pana la banana pe care o cumparam de la hypermarket.

Primul pas in analizarea bananelor pentru cules este masurarea lor cu un dispozitiv inalt, care va stabili cand o banana este gata de trimis pentru etapa urmatoare. Odata aleasa banana, aceasta este taiata impreuna cu intregul ciorchin si un material protector este pus intre straturi pentru a preveni deteriorarea cojii acestora.

Bananele se culeg inca de verzi pentru a se coace exact cand ajung in magazine, de unde noi le cumparam galbene, dulci si numai bune de mancat.

Dupa ce-au ajuns in fabrica, ele sunt analizate si spalate bine, sectionate in ciorchine a cate 5-7 banane, urmand sa primeasca abtibildul de certificare din partea Dole. Daca o banana dintr-o serie nu este inca coapta, intregul proces de culegere a acestora este oprit pana cand perioada de coacere s-a finalizat.

Frunzele si ramurile bananierului de unde au fost culese bananele sunt taiate si fragmentate pentru a produce ingrasamant si nutrienti pentru sezonul urmator.

Acest scurt filmulet de prezentare are loc in Costa Rica, intr-unul dintre centrele unde cei de la Dole cresc banane, le verifica calitatea si le pregatesc pentru transportul global.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole