Cum reconditionati parchetul masiv

Daca beneficiati in locuinta de pardoseala din parchet masiv, nu este cazul sa o inlocuiti cu una din parchet laminat. Mult mai intelept este ca parchetul sa fie reconditionat, mai ales daca esenta lemnoasa este de calitate.

Deschide Galeria

Se spune ca parchetul masiv este „mobila" cea mai expusa a unei case. Acesta reprezinta o pardoseala clasica si eleganta, pe care nici moda, nici alte tipuri de materiale nu reusesc inca sa o compenseze. Argumentele in acest sens pornesc de la calitatile atat de cunoscute si apreciate ale lemnului: conductibilitate termica scazuta, bun izolator acustic, rezistenta la uzura si, implicit, durabilitate in timp. Prin calitatile lui estetice si functionale, lemnul pune in valoare intregul ambient.
Exista doua tipuri de reconditionare, dictate de gradul de deteriorare a suprafetei parchetului.

Ca regula generala, nu se intervine asupra lemnului decat daca este necesar. Primul tip de reconditionare se realizeaza pentru intretinerea parchetului si este necesar atunci cand stratul de lac de la suprafata s-a subtiat, prezinta crapaturi sau este zgariat. Prin aceste zone afectate parchetul poate absorbi umezeala din atmosfera, se poate umfla si, in cele mai multe cazuri, se poate deteriora complet, daca nu este reconditionat. in zonele cu trafic intens, parchetul incepe sa prezinte semne de uzura dupa 6-8 ani. Daca lacul este inca intr-o stare acceptabila, reconditionarea se poate limita la slefuirea usoara a intregii suprafete, pentru a indeparta patina superficiala, operatie urmata de reimprospatarea stratului de lac.

in cazul in care uzura este mult mai accentuata, se recomanda reconditionarea, cu raschetarea adecvata, a intregului parchet.

1. Verificarea si consolidarea suprafetei

Mai intai se verifica daca exista lamele de parchet care se misca sau scartaie ori daca sunt batute in cuie pe fata superioara. Pentru consolidarea lamelelor se utilizeaza o rasina poliuretanica speciala care se introduce intre lamele, dupa care se asteapta minimum 12 ore uscarea completa a zonelor astfel tratate.

2. Raschetarea

Dupa ce parchetul a fost consolidat, se trece la indepartarea stratului vechi de lac. Acest lucru se face cu ajutorul unei masini de degrosat (raschetat), utilizandu-se hartie cu granulatie mare (24 sau 36). Se trece la o slefuire mai fina a parchetului cu hartie abraziva cu granulatie 50-60. Pentru spatiile inguste (colturi, calorifere etc.) se foloseste o masina de dimensiuni reduse, numita masina pentru margini.

3. Chituirea si slefuirea chitului

Pentru chituire se foloseste o rasina de legatura cu proprietati elastice, care se amesteca cu praful de lemn rezultat din slefuirile foarte fine (granulatie 120), obtinandu-se o pasta in culoarea lemnului care se intinde uniform pe toata suprafata de parchet, nu doar in rosturile vizibile. Este gresita folosirea pe post de chit a unui amestec de adeziv cu praf de lemn. Dupa aplicarea chitului, se asteapta pana cand acesta se intareste (acest timp de asteptare poate varia de la 4-5 ore, pana la 24 de ore, in functie de rosturile parchetului). Chitul se slefuieste cu hartie cu o granulatie fina (100-120). Daca se observa ca rosturile nu sunt acoperite in totalitate, operatia de chituire se reia ori de cate ori este necesar.

4. Finisarea

Dupa chituirea si slefuirea chitului, se trece la o faza superioara de finisare, utilizandu-se o alta masina cu discuri (buffer-ul). Este prima etapa dintr-un sir care diferentiaza un finisaj foarte bun de unul de calitate indoielnica. Cu aceasta masina se incepe finisarea cu discuri abrazive cu granulatie 60-80, in functie de esenta de lemn din care este parchetul. Se continua finisarea cu discuri cu granulatie 100-120. Dupa aceasta slefuire, se recomanda utilizarea plaselor abrazive cu granulatii foarte fine (120-220). La finalul acestui ciclu de finisaj, parchetul trebuie sa arate ca o suprafata foarte fina, fara denivelari sau zgarieturi.

5. Aplicarea grundului

inainte de aplicarea grundului, parchetul trebuie sa fie aspirat cu atentie de mai multe ori, pentru a se indeparta orice urma de praf. Grundul are rolul de amorsa pentru lac, inchizand porii lemnului, astfel incat lacul sa se distribuie uniform, fara pete si fara pericolul de a se exfolia. Aceasta se aplica in strat subtire cu un trafalet special, care impiedica formarea bulelor, asteptandu-se intarirea acestuia minimum 12 ore. Dupa intarire, se slefuieste cu o plasa abraziva cu granulatie 180-220, se aspira si se sterge cu un material antistatic, pentru a se elimina orice urma de praf.

6. Lacuirea

Pentru parchetul masiv in mod special, se recomanda ca, o data slefuit, sa fie lacuit cat mai repede, astfel incat sa se impiedice ca eventuala umiditate in exces din atmosfera sa fie absorbita de acesta. Se aplica primul strat de lac cu acelasi tip de trafalet ca in cazul grundului si se asteapta intarirea acestuia minimum 12 ore. Se slefuieste, se aspira si se curata, dupa care se aplica un nou strat de lac. Este de retinut ca exista mai multe tipuri de lac – poliuretanic si pe baza de apa -, iar in functie de compozitie pot fi lucioase, semilucioase sau mate. Fiecare esenta de lemn cere un anumit tip de finisaj. Pe langa finisajul deja cunoscut, exista si finisaje cu ceara si ulei. Acestea nu trebuie confundate cu produsele obisnuite folosite pentru intretinerea parchetului, care se aplica la perioade scurte de timp, fara sa presupuna raschetarea parchetului. Daca se doreste transformarea unui parchet finisat cu ceara sau ulei intr-un parchet finisat cu lac, se vor urma toate operatiile de reconditionare mentionate. Parchetul poate suporta in timp multe operatii de acest gen, fara a-si pierde din calitati.

Dupa reconditionare, va arata de fiecare data ca nou. Pentru aceasta interventie este de preferat sa se apeleze la specialisti, care vor realiza o lucrare de calitate, cu aparate profesionale performante.  

Ghid de preturi

Costul mediu pentru lucrarile de reconditionare parchet masiv:

12 euro-mp materialul de finisaj (lacul, recomandat a se aplica in min. 2 randuri) – 3 euro/mp manopera (in care intra slefuirea, realizare si aplicare chit, materialele abrazive, aplicare lac, etc.) – 9 euro/mp

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole