Daca iti doresti ca suprafata de gazon din curtea ta sa arate impecabil, atunci ramai aproape pentru ca in acest articol vom discuta despre cum trebuie sa il ingrijesti pentru a avea cele mai bune rezultate.
Din punct de vedere peisagistic, gazonul este unul din cele mai importante elemente decorative de vegetatie. Pe langa rolul estetic, nu putem sa ignoram beneficiile de purificare a aerului prin absorbtia de dioxid de carbon sau mentinerea unui nivel mai scazut al prafului. Orice locuinta la curte se poate bucura de aceste avantaje.
Indiferent de tipul ales, gazonul trebuie tuns regulat pentru a obtine o amenajare de calitate. Scopul tunsului este acela de a obtine mai multi lastari, deci o iarba mai deasa, mai compacta si bineinteles, mai verde, tunderea prevenind o crestere excesiva in inaltime si ingalbenirea la varfuri.
In mod normal, gazonul se tunde o data pe saptamana in perioada sa de crestere intensiva. In perioadele secetoase sau spre sfarsitul anotimpului cald se poate tunde pana la o data la 2 saptamani.
Cand se face prima tundere?
Odata ce gazonul a atins inaltimea de 10-12 cm, este momentul pentru prima tundere. Se taie varfurile cu o lama bine ascutita (pentru a fi siguri ca firele vor fi taiate si nu se smulse).
Bine de stiut! Desi, tunderea este o operatiune esentiala pentru gazon, in mod paradoxal, acest proces duce la sensibilizarea plantelor prin privarea de nutrienti, sensibilitate care se resimte deseori in timpul perioadelor secetoase. De aceea este necesar sa se aplice fertilizatori speciali pentru gazon. Se recomanda o fertilizare in perioada vegetativa adica primavara la inceputul lunii aprilie si vara in iunie-iulie. Evitati sa aplicati ingrasaminte toamna pentru a permite gazonului sa intre in perioada de repaus.
Care este inaltimea optima de tundere a gazonului
Un gazon utilizat intensiv se tunde la aproximativ o treime din inaltimea ierbii. O tundere prea scurta dauneaza densitatii plantelor ce formeaza gazonul. De aceea, e bine sa respectati inaltimea la care veti aplica tunderea indiferent de tipurile de utilaje de tuns iarba. Pentru spatii inguste sau cu multe obstacole, cea mai buna varianta pentru cosit iarba este alegerea unei motocoase ce se manevreaza simplu chiar si de catre o persoana care nu are experienta in acest domeniu.
In cazul in care tunderea a fost neglijata o perioada mai mare, se recomanda sa se scada treptat inaltimea de taiere, pana cand se ajunge la cea obisnuita.
Cum se tunde corect
Evitati sa tundeti gazonul mereu in aceeasi directie pentru a preveni tasarea si deteriorarea ierbii. Trasati marginile zonei de tuns si incepeti procesul in sens dus-intors, trecand peste marginea tunderii precedente astfel incat sa nu existe portiuni neuniforme.
Nu tundeti iarba atunci cand este uda!
Iarba ramasa in urma tunderii poate fi lasata pe gazon atunci cand se doreste o fertilizare naturala in urma descompunerii (care trebuie sa se produca rapid, deci intr-o perioada de tunderi dese). Se se strange de obicei in recipientul masinii de tuns neaparat cand iarba este grasa si cresterea rapida, eliminand astfel riscul de boli.