Cum sa va protejati in timpul unui cutremur?

Tot ce trebuie sa stii pentru a fi in siguranta in propria casa.

Deschide Galeria

Echipele de salvare, al caror principal scop este acela de a salva persoanele prinse sub daramaturile si resturile caselor avariate dupa miscarile telurice cunoscute drept cutremur, au creat un set de reguli pe care trebuie sa le urmezi pentru a te proteja si a reduce riscul mortii si al accidentelor in timpul cutremurelor, numit  "Arunca-te la pamant, acopera-te si stai calm” – “Drop, Cover, and Hold On"

Trebuie sa stii ca metode traditionale, raspandite pe cale orala sau in mass media traditionala, cum ar fi statul in pozitie verticala in tocul usii, si metoda "triunghiul vietii" sunt considerate periculoase si nu sunt recomandate. Motivele le gasesti mai jos.

Trebuie sa actionezi de la primele semne ale unui cutremur

Experienta ta din trecut legata de cutremure s-ar putea sa-ti dea un sentiment fals de siguranta; fie nu ai facut nimic imobilizat de panica, fie ai fugit afara din imobil si ai supravietuit astfel fara leziuni. Sau poate te-ai ascuns sub birou si cei din jurul tau te-au privit mirati, crezand ca ai exagerat. Cu toate acestea, cu siguranta, majoritatea nu am trait un cutremur puternic cu toate simptomele lui: miscari bruste si intense inainte si inapoi care pot fi chiar cu o viteza de cativa metri pe secunda. Acestea pot disloca de exemplu planseul casei, prabusindu-l impreuna cu tine si tot ce se afla in incapere peste etajul inferior sau pot provoca surpari ale peretilor laterali, antrenand odata cu acestia mobilierul din incapere. 

Vatamarile produse de aceste efecte immediate sunt motivul pentru care trebuie sa inveti sa te protejezi imediat dupa prima zdruncinatura. Nu asteptati pentru a vedea daca cutremurul se intensifica. Trebuie sa actionezi imediat intrucat viata iti este pusa in primejdie de moarte.

In cele mai multe situatii, daca aplici tehnica "Arunca-te la pamant, acopera-te si stai calm” – “Drop, Cover, and Hold On" sansele tale de supravietuire cu leziuni minime cresc semnificativ:

  • Arunca-te la pamant – Drop Down – pe maini si pe genunchi – de cele mai multe ori, prima miscare a unui cutremur te trimite la pamant. Aceasta pozitie te protejeaza de la cazaturile grave, necontrolate, dar iti permite sa te deplasezi in continuare, daca este necesar.
  • Acopera-ti – Cover – capul si gatul si intregul corp daca este posibil, sub o masa robusta sau un birou de exemplu. In cazul in care nu exista nici un adapost, doar atunci ai voie in caz de cutremur sa stai jos langa un perete interior sau langa un corp de mobilier asigurat, care nu va cadea pe tine, incearca pe cat posibil sa-ti protejezi organele vitale cu bratele. Studiile patologice ale leziunilor care au cauzat decese in urma cutremurelor in ultimele decenii arata ca esti mult mai susceptibil de a fi ranit de caderea obiectelor dislocate din incapere cum ar fi televizoare, lampi, obiecte din sticla, biblioteci etc, decat in urma celor cauzate de o prabusire a unui element constructiv al imobilului in care te afli.
  • Stai Calm – Hold On pana cand se opreste miscarea telurica si vibratia din imobilul in care te afli. Fi pregatit pentru a te misca sub protectia adapostului tau improvizat – biroul sau masa –  daca miscarea continua pentru mai mult timp. In timp ce imagini ale structurilor prabusite in timpul cutremurelor din intreaga lume sunt infricosatoare si sunt difuzate pe larg la jurnalele de stiri, majoritatea cladirilor nu se prabusesc complet in caz de cutremur. In zonele predispuse la cutremure cum este si Romania, codurile stricte de constructie au menirea de a reduce foarte mult potentialul de prabusire al unei structuri de rezistenta. Cu toate acestea, exista posibilitatea de esec structural in anumite tipuri de cladiri, in special in cazul zidariilor nearmate intalnite des la cladirile din caramida, si la anumite structuri construite inainte de cele mai recente coduri de constructie. Profesionisti din echipele de salvare sunt instruiti pentru a intelege modul in care aceste structuri se prabusesc, in scopul de a identifica locatiile potentiale unde se pot gasi supravietuitori, asa numitele "spatii goale ale supravietuirii"

 

Oriunde ai fi, protejeaza-te si nu intra in panica 

Ai putea fi, in situatia in care sa nu poti gasi adapost sub un corp de mobilier (sau ghemuit cu fata la un perete, cu mainile ridicate astfel incat sa-ti protejeze capul si gatul). Este important sa te gandesti la ceea ce poti face pentru a te proteja oriunde te afli. Aceste cateva secunde de introspectie pot insemna diferenta dintre viata si moarte.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole