Lamaile sunt printre cele mai populare fructe, iar atunci cand vine vorba de bauturi racoritoare, rar gasesti una care sa nu mearga cu o felie de lamaie proaspata si delicioasa. Pe langa gustul acru inconfundabil al lamailor, intra in ecuatie si factorul estetic daca te decizi sa plantezi si sa cresti un lamai la tine acasa.
Fiind un copacel foarte practic si frumos, nu vei avea mari probleme in cresterea si intretinerea lui si te vei putea bucura cu fiecare ocazie de o lamaie proaspata, crescuta chiar cu propriile tale maini.
Primul pas este sa aduni toti samburi din 2-3 lamai si sa ii speli foarte bine, dupa care sa ii pui pe acestia in niste servetele albe, umezite, intr-un castron adanc.
Asteapta putin timp, dupa care poti turna putina apa in bolul sau castronul in care ai pus samburii si servetelele (acestea vor crea un mediu propice de dezvoltare).
Timp de o saptamana sau pana la 10 zile, toarna cativa stropi de apa peste servetele, in fiecare zi, pentru a te asigura ca samburii de lamaie vor fi bine udati. Daca iti doresti ca acestia sa incolteasca mai repede, poti acoperi castronul cu nailon pentru a mentine umezeala in interior.
Dar cum mai de fiecare data, graba strica treaba, acest lucru nu este indicat, mai ales ca diferenta de incoltire nu va fi atat de mare ca durata de timp.
Deja poti sa mergi la magazin si sa cumperi un pamant special pentru flori si sa il pui in niste mici paharele de plastic. Samburii de la lamai ar fi trebuit sa incolteasca pana acum si ii poti scoate afara din castronul cu servetele umede si sa ii plasezi in paharele de plastic, dupa ce ai facut in prealabil niste gauri in ele.
Lamai in curte. sursa
Acestea vor face ca apa in exces sa aiba pe unde sa iasa afara si astfel lamaiul nu se va ineca. Paharele cu samburii incoltiti trebuie pastrate intr-o zona calda din casa si sa fie expuse la lumina, insa nu le plasa in dreptul caloriferelor, deoarece se vor usca. Temperatura camerei este de ajuns!
Odata ce au inceput sa creasca tot mai multe frunzulite, poti scoate lamaiul, cu tot cu pamantul din pahar si sa il muti intr-un ghiveci mare. Atentie la felul in care vei uda lamaiul de acum inainte, deoarece acesta poate putrezi de la prea multa apa.
Acum ca lamaiul tau a prins radacini, trebuie sa te asiguri constant ca pamantul din ghiveci este fertilizat, pentru ca noul copacel din casa sau din gradina ta sa aiba mereu nutrientii de care are nevoie pentru a creste mare si sanatos.
Respectand pasii de mai sus, te asiguri ca te vei bucura de lamai crescute de tine in cel mai scurt timp!